ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Οι αριθμοί ευημερούν... αλλά τα δάση λιγοστεύουν!

Περιχαρής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, δήλωσε χτες ευχαριστημένος επειδή φέτος κάηκαν λιγότερες εκτάσεις

Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005

Eurokinissi

Μπορεί ο υπουργός να τα βλέπει όλα ρόδινα αλλά η πραγματικότητα είναι... μαύρη
Αλλα 81.293 στρέμματα κάηκαν τους πρώτους δέκα μήνες του 2005, ανακοίνωσε θριαμβευτικά χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου με «θριαμβολογίες» όπως, «είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι» και πως η περίοδος ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένη», έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εκτάσεων που καταστράφηκαν φέτος σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπήρξαν «αυξημένα μέτρα πρόληψης», τη στιγμή που είναι γνωστό πως τα κονδύλια για την πρόληψη κάθε χρόνο - μέσω του προϋπολογισμού - συρρικνώνονται.

Συγκεκριμένα τα κονδύλια που σχετίζονται με την αποψίλωση, τους καθαρισμούς δρόμων στα δάση, τις διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, την τοποθέτηση πυροφυλακίων μειώνονται. Παράλληλα οι αποχαρακτηρισμοί αναδασωτέων περιοχών, η μη σύνταξη του δασικού κτηματολογίου, οι τροπολογίες σε νόμους που ουσιαστικά χαρίζουν σε καταπατητές χιλιάδες δημόσιες εκτάσεις καθώς και οι αποφάσεις νομαρχών και περιφερειαρχών που εξαιρούν εκτάσεις δημόσιας δασικής γης από την αναδάσωση, είναι μερικά από τα μέτρα που πάρθηκαν και μεταμόρφωσαν πνεύμονες πρασίνου σε...«δάση» τσιμέντου.

Εξάλλου, έχει αποδειχθεί περίτρανα πως πολιτική του υπουργείου τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, είναι να υπερτερεί η καταστολή των πυρκαγιών από την πρόληψη. Μάλιστα, γνωστό είναι ακόμα πως η Πυροσβεστική λειτουργεί με 3.705 κενές οργανικές θέσεις και κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τον περασμένο Ιούνη, είχε ζητηθεί η... φιλότιμη προσπάθεια των ενστόλων για την καταπολέμηση των όποιων πυρκαγιών. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες χωρίς να εισπράττουν τις υπερωρίες, αφού στο Σώμα δεν υπάρχουν πια ωράρια, ούτε καν τα δεδουλευμένα τους.

Παράλληλα, ο Α΄ υπαρχηγός του Σώματος, Α. Κόης, είχε τονίσει πως για την Πυροσβεστική είναι δύσκολο τη συγκεκριμένη στιγμή να αντιμετωπίσει με επιτυχία δύο σοβαρά συμβάντα ταυτόχρονα. Τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκαν στο τέλος του περασμένου Ιούλη, όταν η φωτιά της Ραφήνας και του Ν. Βουτζά κατέστρεψε σπίτια και κινδύνεψαν ακόμα και ζωές. Ομως, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, έμεινε στα νούμερα και πάνω σε αυτά δήλωσε πως οι ζημιές «ευτυχώς ήταν περιορισμένες σε μια πυρκαγιά κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά τα... νούμερα, οι πυρκαγιές φέτος έφτασαν τις 9.181 έναντι των 9.866 πέρσι. Πιο αναλυτικά (σ.σ. σε παρένθεση τα αντίστοιχα περσινά), μεταξύ άλλων, από τα 81.293 στρέμματα που κάηκαν, τα 11.649 αφορούν δάση (7.165), τα 24.427 δασικές εκτάσεις (30.622) και τα 65 καμένα στρέμματα, αφορούν άλση (83). Οι αγροτικές εκτάσεις που έγιναν στάχτη ήταν 28.468 στρέμματα έναντι 51.885 το 2004.