Σούπα για όλες τις εποχές
Κυριακή 8 Γενάρη 2006

Δεν είναι άλλη από τις φακές, που πραγματικά είναι σούπα για όλες τις εποχές. Ανάλογα με τη θερμοκρασία που σερβίρονται. Εκτός αυτού, οι φακές είναι δυναμωτικές, αφού περιέχουν σίδηρο που τόσο απαραίτητος είναι για τον οργανισμό. Αλλωστε αρκετό κρέας, λευκό και κόκκινο, καταναλώσαμε κατά τη διάρκεια των εορτών - όσοι δηλαδή είχαν τη δυνατότητα να φάνε είτε λόγω ανέχειας είτε λόγω διαίτης. Τώρα όμως που, ευτυχώς, επιστρέψαμε στην «αγία καθημερινότητα» μπορούμε να απολαύσουμε κάτι απλό, παραδοσιακό και γευστικό. Κυρίως δε υγιεινό. Θα χρειαστούμε:

Τρία φλιτζάνια φακές, ένα φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, μια ντομάτα κονσέρβα, ένα κρεμμύδι, ένα σκόρδο, φύλλα δάφνης, δενδρολίβανο, αλάτι πιπέρι και μια πιπεριά καυτερή. Πλύντε καλά τις φακές, βάλτε τις να βράσουν και μόλις βράσει το νερό, το αλλάζετε. Επειτα τα ρίχνετε όλα μαζί και τις αφήνετε να σιγοβράσουν και να χυλώσουν. (Μερικοί προτιμούν να βάζουν λίγο καρότο και ένα κλωνάρι σέλινο αντί της πιπεριάς).