Η νέα... εστία του Δον Κιχώτη
Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο 158ος τόμος του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Εστία» (Οκτώβρης 2005), που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος στον Δον Κιχώτη.

Ανάμεσα στα ωραία κείμενα που υπογράφουν οι Νάσος Βαγενάς, Δημήτρης Αγγελής, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Χρήστος Μπουλιώτης, Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Βίκτορας Ιβάνοβιτς, Σαντάκ Πεστρινό, Μελίνα Παναγιωτίδου, ξεχωρίζουν ο θεωρητικός και αναλυτικός λόγος του Χόρχε Λούις Μπόρχες, η βαθιά κρητική φωνή του Νίκου Καζαντζάκη, και το, από καρδιάς, ποιητικό οδοιπορικό «Στην πατρίδα του Δον Κιχώτη» του Κώστα Ουράνη. Γράφει: «Οι μονότονες κ' έρημες στέπες της Μάνσας θα 'ταν από τα πιο εφιαλτικά μέρη της γης, αν πάνω στην ανήλεη γυμνότητά τους η ψυχή του ταξιδιώτη δεν έβλεπε να διαγράφονται κάθε τόσο δυο σκιές - η μια τεράστια κ' η άλλη μικρή και στρογγυλή - που οδεύουν αργά και σιωπηρά μέσα στην αιωνιότητα του καιρού και του διαστήματος: Σκιές μεγαλόπρεπες κι αστείες, φαντάσματα πιο ζωντανά από όλους τους ζωντανούς, πλάσματα εδώθε και κείθε της ζωής - πλάσματα "απείρως θλιβερά", όπως είπε ο Βύρων, "γιατί κάνουνε πολλούς να γελάνε"».

Και ο Ουράνης στην τελευταία παράγραφο, αφού εξάρει την προσωπικότητα του Ισπανού ονειροπόλου, πριν βάλει τελεία και παύλα, σημειώνει:

«Ω ναι! Αν είναι να ευχόμαστε κάτι, ας είναι να δίνει πάντα ο θεός να πεθαίνουμε σαν τον Δον Κιχώτη, όταν συνερχόμαστε από την τρέλα μας»...