ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Το κόστος της ανέβηκε στα 6,5 δισ. ευρώ!
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005

Eurokinissi

Το ψαλίδι έκοψε μόνο την κορδέλα, αλλά δεν κατόρθωσε να «ψαλιδίσει» και το κόστος της Εγνατίας...
Πανάκριβα θα στοιχίσει τελικά στον ελληνικό λαό και η κατασκευή της Εγνατίας οδού. Συγκεκριμένα περί τα 6,5 δισ. ευρώ (2,4 τρισ. δρχ. περίπου), δηλαδή 6,6 εκατ. ευρώ το χιλιόμετρο, πρόκειται να κοστίσουν συνολικά τα έργα της Εγνατίας Οδού, μαζί με τους κάθετους άξονες, η ολοκλήρωση της οποίας υπολογίζεται για το 2008!

Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, κατά την τελετή των εγκαινίων του τμήματος Ανισόπεδος Κόμβος Περιστερίου - Ανισόπεδος Κόμβος Μετσόβου, μήκους 9 χιλιομέτρων, που παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Ακόμη πιο πανάκριβα θα στοιχίσουν τα 123 χιλιόμετρα της Εγνατίας, που διασχίζουν την Ηπειρο, αφού θα κοστίσουν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 15,5 εκατ. ευρώ περίπου. Η εκτόξευση του κόστους στο τμήμα αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οφείλεται στη δύσκολη γεωμορφολογία της περιοχής διέλευσης, και στην ανάγκη κατασκευής πολλών σηράγγων (συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων) και γεφυρών (συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων.

Σήμερα, στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονές της κατασκευάζονται 326 χιλιόμετρα δρόμου, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ. Για να ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις έργων στον κύριο άξονα απομένουν έργα συνολικού προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ, που, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2006.

Σημειώνουμε ότι η κατασκευή της Εγνατίας Οδού ξεκίνησε το 1994 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό γύρω στα 600 δισ. δρχ. και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2000...