«ΛΗΤΩ» - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καμιά ανοχή στην ποινικοποίηση του αγώνα

Ταγμένο στην υπηρεσία της εργοδοσίας, το δικαστήριο έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκέντρωση χτες έξω από το κατάστημα

Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005

Η μάχη για την ανάκληση της απόλυσης συνεχίζεται, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων
Την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την τρομοκρατική απόλυση της υπαλλήλου Σταματίνας Στριλάκου και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, κόντρα και στις απόπειρες ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων, διαμήνυσαν χτες στη διεύθυνση του καταστήματος «ΛΗΤΩ» στον Πειραιά εργαζόμενοι του κλάδου και της πόλης, με μπροστάρη το ταξικό σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. Δίνοντας απάντηση και στην προκλητική απόφαση του Τακτικού Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκρινε χτες παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου, οι εργαζόμενοι προχώρησαν το απόγευμα σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, ενώ το πρωί περιφρούρησαν την τετράωρη στάση εργασίας στο κατάστημα.

Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο Νίκος Ξουράφης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ «η απόφαση του δικαστηρίου βασίζεται σε σαθρά επιχειρήματα και έχει στόχο μόνο και μόνο να ικανοποιήσει την εργοδοτική πλευρά». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κινητοποιήσεις κρίθηκαν καταχρηστικές, επειδή η απόλυση της υπαλλήλου δε θεωρήθηκε... επαρκής λόγος για τη στάση εργασίας, και παράνομες επειδή δεν ορίστηκε προσωπικό ασφαλείας (!).

Για να χρυσώσει το χάπι, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εργοδοσίας να απαγορέψει ουσιαστικά ως παράνομες και μελλοντικές κινητοποιήσεις, ενώ ο ιδιοκτήτης του «ΛΗΤΩ» πρέπει να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στην πρόεδρο και την γραμματέα του σωματείου ενάντια στις οποίες είχε καταθέσει αγωγή. Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Στη συγκέντρωση υπογραμμίστηκε πως η εργοδοτική ασυδοσία ευνοείται από την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ξεφουρνίζοντας πρόσφατα και τις προθέσεις της για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Την αλληλεγγύη τους μετέφεραν η ΠΕΜΕΝ, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ της πόλης, η Ενωση Ηλεκτρολόγων Πλοίων κ.λπ.

Καταγγέλλοντας την ένταση της αντεργατικής επίθεσης και καλώντας τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την αντίσταση, οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε πικετοφορία στο Εμπορικό Κέντρο του Πειραιά. «Κάτω τα χέρια από την Κυριακή, δεν είναι για παζάρια και για κατάργηση», «Ανθρώπινο ωράριο, ανθρώπινη δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τα αφεντικά», «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, κοινός αγώνας εμπόρων - εργατών» ήταν τα συνθήματα που επικράτησαν.

Σε επιφυλακή στη «ΣΟΦΤΕΞ»

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση βρίσκονται οι εργάτες κι οι εργάτριες της «ΣΟΦΤΕΞ», καθώς χτες «έκλεισε» η δικογραφία αναφορικά με την αγωγή της εργοδοσίας, για να βγουν παράνομες οι στάσεις εργασίας που έχουν ξεκινήσει από τις 19 Οκτώβρη. Με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για όσο κριθεί απαραίτητο, κόντρα στην τρομοκρατία και με σκοπό να μπλοκάρουν τις απολύσεις και τα αντεργατικά σχέδια της «ΜΠΟΛΤΟΝ ΓΚΡΟΥΠ». Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.