ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προϋπολογισμός στην αντιλαϊκή τροχιά της Λισαβόνας

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή

Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005

Λιτότητα για λαό και κέρδη για το κεφάλαιο υπόσχεται και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός του 2006 έχει τα ίδια ακριβώς βασικά χαρακτηριστικά και διέπεται από τις ίδιες αρχές του περσινού αλλά και των προϋπολογισμών που κατέθετε και πραγματοποιούσε το ΠΑΣΟΚ.

Την επισήμανση αυτή έκανε, μεταξύ άλλων, χτες, στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας κατά την τελευταία μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, και τόνισε: «Για μια ακόμα φορά ακούμε αυτό που έχουμε ακούσει από όλες τις κυβερνήσεις, ότι θα θέλαμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για το λαό αλλά δυστυχώς προς το παρόν δεν μπορούμε. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Συμφωνούμε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ή οποιοσδήποτε άλλος κομματικός συνεταιρισμός που θέλει να διαιωνιστεί το σύστημα, ο καπιταλισμός, ανεξάρτητα από την κριτική που κάνει σε ορισμένες κραυγαλέες συνέπειες, δεν μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, γιατί στηρίζει την κερδοφορία, γιατί στηρίζει την οικονομία που το μαχαίρι και το πεπόνι, δηλαδή την ιδιοκτησία και την εξουσία, έχει το κεφάλαιο».

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι μόνο με μία πολιτική ρήξης και σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, με αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο πολιτικό πεδίο και στο κίνημα είναι δυνατόν να αποσπαστούν κατακτήσεις από τους εργαζόμενους και να μπει κάποιο φρένο στον κατήφορο. Και πάλι, είπε, το κίνημα θα πρέπει να περάσει σε νέα αντεπίθεση γιατί πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να του πάρουν πίσω ό,τι με κόπους και θυσίες απέμεινε. Και εάν κάποτε, τόνισε, χρειαζόταν κάποιος χρόνος για να υπονομευτούν οι κατακτήσεις, σήμερα αυτό είναι δυνατόν να γίνει εν μια νυκτί.


Eurokinissi

Σχολιάζοντας τη συζήτηση που έγινε για τον προϋπολογισμό τόνισε: «Προσπάθησα να σκεφθώ τι εντύπωση έκαναν τα επιχειρήματα της ΝΔ έναντι της κριτικής του ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα. Ομολογώ λοιπόν ότι η ΝΔ αντιμετώπισε με ισχυρά επιχειρήματα την κριτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ είχε επίσης σοβαρά επιχειρήματα στην κριτική που έκανε στη ΝΔ».

Το συμπέρασμα, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι ότι με λίγη ικανότητα και τέχνη το ένα κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει το άλλο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η κριτική που ασκεί το ένα κόμμα απέναντι στο άλλο δε θίγει στο παραμικρό τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ούτε θέτει υπό αμφισβήτηση τη γενική γραμμή πλεύσης της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα του ιμπεριαλισμού, στην πολιτική της «νέας τάξης πραγμάτων».

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι να κριθεί η μεταξύ τους κριτική αλλά αν τα επιχειρήματα και των δύο κομμάτων είναι πραγματικά και ειλικρινή, αν είναι αντικειμενικά απέναντι στα οξυμένα προβλήματα του λαού. Εμείς το λέμε ότι όλα τα επιχειρήματα είναι σαθρά, δεν έχουν καμία σχέση με σοβαρή απάντηση στο μεγάλο ερώτημα γιατί κάθε χρόνος είναι χειρότερος για το λαό, και τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο δραματικά αν δεν μπει φραγμός στα υψηλά ποσοστά των δύο κομμάτων και στην πολιτική χειραγώγησης που κάνουν στο λαό ως κόμματα εξουσίας.

Κάθε χρονιά και τα πράγματα είναι χειρότερα, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, και γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η φιλολαϊκή πολιτική σε μια πολιτική συντήρησης της φτώχειας, σε μια πολιτική φιλανθρωπίας. «Αντί, τόνισε, να συζητάμε σήμερα πώς θα έχει ο λαός φθηνό πετρέλαιο, συζητάμε ότι δεν υπάρχει ή όχι χρήμα για επίδομα θέρμανσης. Συζητάμε σήμερα αν πρέπει να υπάρχει κατώτατο εγγυημένο εισόδημα και όχι για το αν θα πρέπει να αμείβονται οι εργαζόμενοι ανάλογα με τη δουλιά τους και την κερδοφορία, ανάλογα με την άνοδο της παραγωγικότητας».

Οι προϋπολογισμοί αποβλέπουν στη διασφάλιση της αυξανόμενης κερδοφορίας του κεφαλαίου

Ο συνεκτικός ιστός των προϋπολογισμών, είπε η Αλ. Παπαρήγα, που καθορίζει και την ίδια την ταυτότητά τους, είναι ότι αποβλέπουν στη διασφάλιση της αυξανόμενης κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και, άρα, δεν υπάρχει χώρος για παροχές στους εργαζόμενους. Από το 2001 και μετά, είπε, οι προϋπολογισμοί είναι στην τροχιά της Λισαβόνας, μιας συνόδου που κήρυξε την καρατόμηση των εργατικών και γενικότερων ανθρώπινων δικαιωμάτων, την καρατόμηση της δημόσιας Παιδείας, της όποιας προστασίας παρείχε έστω και με ελλείψεις η κρατική πολιτική στον τομέα της Υγείας.

Αλλωστε, πρόσθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο ίδιος προϋπολογισμός, με την έννοια του χαρακτήρα του, κατατίθεται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, άρα πρόκειται για στρατηγική επιλογή και καμία σχέση δεν έχει με τα επιχειρήματα που προβάλλει η ΝΔ, ότι κάνει περικοπές γιατί το ΠΑΣΟΚ άφησε χρέη και άδεια ταμεία. Αλλωστε, το ίδιο έλεγε και το ΠΑΣΟΚ όταν διαδέχτηκε τη ΝΔ.

Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική της χώρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα στηρίζει όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ και καταφέρνει να στηρίζει και τους δύο αφεντάδες. Από αυτή τη στάση, είπε, προκύπτουν οι τεράστιοι εξοπλισμοί, η συμμετοχή σε πολεμικά σώματα και στρατών κατοχής λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελλάδα, στα Βαλκάνια, αλλά και πολύ μακριά, στο Αφγανιστάν.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν άφησε ασχολίαστη την πρόσφατη προπαγάνδα για τον πακτωλό χρημάτων που θα έρθουν από την ΕΕ και θα οδηγήσουν στην άνοδο της ευημερίας του λαού, και τόνισε:

«Οι πόροι των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης διευκολύνουν την απόσπαση κερδών εις βάρος των εργαζομένων, υπέρ του κοινοτικού και ελληνικού κεφαλαίου, με βάση κεντρικό σχεδιασμό σε εθνικό-κρατικό επίπεδο, με κοινοτική έγκριση, με στόχο τη βοήθεια προς την εθνική και κοινοτική καπιταλιστική αγορά. Τα ποσά αυτά πηγαίνουν σε έργα υποδομής για το μεγάλο κεφάλαιο, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες και στα ενεργειακά δίκτυα, για να διευκολύνουν την απελευθέρωση των αγορών. Ορος για την αξιοποίηση των κοινοτικών κεφαλαίων είναι να συνοδεύονται από κίνητρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου, με τη συγχρηματοδότηση ή τη λεγόμενη αυτοχρηματοδότηση, με συμβάσεις όμως που εξασφαλίζουν μακροχρόνια εκμετάλλευσή τους, χώρια από το μεγάλο κόστος σε βάρος του λαού».

Πάρτε θέση για το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό ψήφισμα

Η Αλ. Παπαρήγα στην ομιλία της έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές σχετικά με το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθείται για ψήφιση στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τόνισε ότι μπροστά του ο μακαρθισμός μοιάζει με αγγελούδι και αγγίζει τις πρακτικές των ίδιων των ναζί. Στην ουσία, είπε, πρόκειται για διωγμό ενάντια σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο και είναι θετικό ότι οι Θ. Πάγκαλος και Β. Μεϊμαράκης, που συμμετείχαν στη σχετική συνεδρίαση, δεν ψήφισαν αυτό το κατάπτυστο κείμενο, κάτι που δείχνει ότι διαθέτουν πολιτική όσφρηση για τις πραγματικές επιδιώξεις αυτών που προωθούν τέτοιες πρακτικές.

Ζητάμε, είπε η Αλ. Παπαρήγα, να εξασφαλιστεί η καταδίκη αυτού του κειμένου αφού η ΕΕ περιμένει να φτιάξει δικό της κείμενο το οποίο θα προβλέπει την ποινικοποίηση όσων δεν καταδικάζουν τον κομμουνισμό.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης τις απαγωγές των Πακιστανών στη χώρα μας από πράκτορες, τονίζοντας ότι δε γίνονται πιστευτές οι δικαιολογίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Επικαλέστηκε τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με τα οποία η ανεξέλεγκτη δράση των ξένων πρακτόρων προβλέπεται από σχετική συμφωνία που είχε υπογράψει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, και κάλεσε σε αντίσταση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία είναι επικίνδυνα.

Σχολιάζοντας αναφορά του Α. Αλαβάνου στην οδηγία της ΕΕ για τους συμβασιούχους, η οποία υποτίθεται ότι έλυνε το πρόβλημά τους και δε στηρίχτηκε από το ΚΚΕ, τόνισε ότι δε θα απολογηθούμε γιατί δεν κοροϊδέψαμε τους συμβασιούχους για τη σχετική οδηγία, υπογραμμίζοντας ότι η πειθαρχία στην ΕΕ δε λύνει τα υπαρκτά προβλήματα των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον προϋπολογισμό θα δημοσιευτεί στον αυριανό, χριστουγεννιάτικο «Ριζοσπάστη».