Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προς συνταγματική αναθεώρηση - εφαλτήριο για αντιλαϊκότερες πολιτικές
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005

ICON

Η ανακοίνωση της δρομολόγησης συνταγματικής αναθεώρησης αποτέλεσε - όπως αναμενόταν - το καινούριο στοιχείο της παρέμβασης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, χτες στη Βουλή. Μια αναθεώρηση που όπως διασαφήνισε θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες αντιλαϊκές πολιτικές.

Εκφράζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δρομολογούμε ευρύτατο δημόσιο διάλογο και προετοιμάζουμε την κίνηση των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι η ώρα των μεγάλων και υπεύθυνων αλλαγών» και ότι «οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, χρειάζονται και την αντίστοιχη συνταγματική βάση». Μάλιστα, προϊδεάζοντας για τις κυβερνητικές προθέσεις επισήμανε ότι η αναθεώρηση πρέπει να κινηθεί μακριά από «κρατικίστικες ιδεοληψίες» και «δόγματα και λαϊκισμούς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα θέματα της διαφάνειας χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά στο θέμα του νομοθετήματος για το «βασικό μέτοχο». Αντίθετα, αναφέρθηκε στα μέτρα που παίρνονται για «να κλείσει η κερκόπορτα της παραδικαστικής συναλλαγής», καθώς και στο νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και αδειοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης. Συνολικά, τόνισε ότι «εκπτώσεις δεν κάνουμε, εκβιασμοί δεν περνούν, συμψηφισμοί δε γίνονται».

Για την κατάσταση στην οικονομία, ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να δώσει προοπτικές αισιοδοξίας, λέγοντας ότι η χώρα «βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες ευκαιρίες». Εθεσε, όμως, ως προϋποθέσεις ανάπτυξης την περίφημη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», μιλώντας για «μείωση των φορολογικών συντελεστών» και υπερασπιζόμενος το νόμο για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Οσον αφορά στην ανεργία έκανε λόγο για «αποτελέσματα της κρατικίστικης αντίληψης» υποστηρίζοντας ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στο να «διαμορφώνονται συνθήκες που προσελκύουν ελληνικές και ξένες επενδύσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας». Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής απαιτούνται «πλατιές λαϊκές συμμαχίες», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση προχωρά με την κοινωνία στο πλευρό της», προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε τη συνεννόηση και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων». Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2006 ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι προϋπολογισμός μετάβασης από την αβεβαιότητα, στην ασφάλεια και τη σιγουριά. Προϋπολογισμός αποτελεσματικής προσαρμογής, σταθερότητας, ανάπτυξης, ευθύνης και προοπτικής».

Οπως είπε, «βασικός στόχος είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να διασφαλιστεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». Επισήμανε ότι αυτός ο στόχος «δεν είναι απλά και μόνον υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προπάντων χρέος ευθύνης προς τους πολίτες και ακόμη περισσότερο τους νέους». Τέλος, ο πρωθυπουργός στήριξε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σημειώνοντας ότι «το μεγάλο εγχείρημα βρίσκεται στις τολμηρές αλλαγές» και ότι «τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στις επιχειρήσεις είναι πολλά και αβάσταχτα στην οικονομία». Οπως είπε, «οι ζημίες σε 29 μη εισηγμένες ΔΕΚΟ ήταν περίπου 410 εκατομμύρια ευρώ».