ΝΑΪΑΛ ΤΖΟΝΣΟΝ
Μην το πεις... ούτε του παπά
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2005

Το «Μην το πεις... ούτε του παπά» διαφημίζεται σαν «μαύρη κωμωδία». Δεν είναι ούτε ακριβώς κωμωδία, ούτε ακριβώς μαύρη! Και ως προς τα δυο, βρίσκεται στις παρυφές! Θα μπορούσε να ήταν κωμωδία και θα μπορούσε να ήταν και μαύρη (υπερβολική) κωμωδία! Ομως, τόσο το σενάριο, όσο και η σκηνοθεσία, δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον εγγλέζικο ευπρεπισμό (λέγε με μικροαστισμό). Ετσι κατέληξαν σε μια μέση λύση! Αχ! Αυτή η «μεσαία λύση». Τελικά, καταλήγει να μην είναι τίποτα!

Μια έγκυος κυρία (την οποία σε μεγάλη ηλικία ερμηνεύει η θαυμάσια ηθοποιός Μάγκι Σμιθ), μόλις ανακαλύψει ότι την απατάει ο άντρα της, τον τεμαχίζει. Μαζί του τεμαχίζει και την ερωμένη του. Στη φυλακή - άσυλο γεννάει το παιδί της. Μετά από τριάντα χρόνια, βγαίνει από τη φυλακή και ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει σαν μάνα όταν έπρεπε, έρχεται να το κάνει τώρα στα γεράματα! Φτάνει στο σπίτι της κόρης της (την είχε δώσει από νήπιο για υιοθεσία) και πιάνει δουλιά σαν οικονόμος. Τόσο στο ίδιο το σπίτι της κόρης της (είναι παντρεμένη με έναν χαζοπαπά και έχει μια ερωτομανή κόρη), όσο και στον περίγυρό της υπάρχουν ενοχλητικά πράγματα και ενοχλητικοί άνθρωποι (και ζώα), που πληγώνουν ή ετοιμάζονται να πληγώσουν την άτυχη (και παρατημένη από τα πράγματα) κόρη της. Αυτή τη φορά, όμως, η μάνα δε θα την εγκαταλείψει. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες... Η ταινία τελειώνει, αφού πρώτα η γλυκιά μάνα έχει εξαφανίσει, με το μοναδικό τρόπο (τον οποίο μόνον αυτή πολύ καλά ξέρει), κάθε ενοχλητικό αντικείμενο, ζώο ή άνθρωπο που πλήγωνε ή θα πλήγωνε το παιδί της.

Αφορμή, καθώς βλέπετε, υπήρχε για μια πραγματικά μαύρη κωμωδία! Η υποδομή της ιστορίας υπάρχει. Ο συν-σεναριογράφος Ρίτσαρντ Ρούσο (ο άλλος είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης) έχει βραβευτεί με το βραβείο Πούλιτζερ. Το ερμηνευτικό «προσωπικό» έδωσε «παρών». Ακόμα και ο γνωστός για τις πλούσιες (και περιττές) μούτες του Ρόουαν Ατκινσον, εδώ πειθάρχησε σε οικονομικότερους τρόπους ερμηνείας. Η «κόρη», Κρίστιν Σκοτ Τόμας, συναγωνίστηκε επάξια την Μάγκι Σμιθ. Το τοπίο (αγγλική επαρχία) επίσης έγραψε! Ομως, τα είπαμε! Ο συντηρητισμός, τελικά, των δημιουργών της έκανε την ταινία σχεδόν ηθικοπλαστική κωμωδία. Στην οποία (και με την οποία) κάπου - κάπου, και ανάλογα με τη διάθεσή σου, μπορείς και να ψιλογελάσεις!

Παίζουν: Ρόουαν Ατκινσον, Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Μάγκι Σμιθ, Πάτρικ Σουέιζι.