Λέξες (και κονδύλια) παρηγόριας
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σήμερα θέλαμε να δείξουμε την άλλη Ελλάδα, αυτή του σεβασμού στα γηρατειά, και εκείνη της ευαισθησίας και της αγάπης στα εγκαταλελειμμένα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας», δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τις επισκέψεις του - μαζί με τον υφυπουργό Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννα Δεσποτούλου - στο «Μερόπειο» Γηροκομείο και στην «Κιβωτό του Κόσμου», κυρίως για εγκαταλειμμένα παιδιά.

Ομως ο σεβασμός στα γηρατειά - τη γενιά που έκτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα - δεν μπορεί να περιοριστεί σε «λέξες παρηγόριας», αλλά στην έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς τους και, επομένως, στην καθημερινή και ολόπλευρη φροντίδα τους από το κράτος. Και τα στοιχεία είναι δραματικά: Το 70% από τους 2.140.300 συνταξιούχους παίρνει συντάξεις μικρότερες των 600 ευρώ. Με άλλα λόγια, ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Οσο για τα εγκαταλειμμένα παιδιά, δεν μπορούν να αφεθούν σε κάποιες εθελοντικές οργανώσεις. Χρειάζονται οργανωμένες δομές πρόνοιας. Και τις λίγες που υπήρχαν τις διέλυσε το ΠΑΣΟΚ, ενώ και η κυβέρνηση της ΝΔ προκρίνει το δρόμο του εθελοντισμού και των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Και σίγουρα, ενόψει του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, θα εμφανιστούν εθελοντές και μη κερδοσκόποι κάθε λογής - που θα ορκίζονται πρωτίστως στα κονδύλιά του...