ΠΚΣ
Πρώτο Φεστιβάλ δημιουργίας και πολιτισμού

Ανοιξε «τα πανιά» του από το ΤΕΙ της Αθήνας

Πέμπτη 15 Ιούνη 2000

Μια καινούρια πρωτοβουλία με δυναμισμό και προοπτική ξεκίνησε χτες από τα μέλη και τους φίλους της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (ΠΚΣ) των ΤΕΙ Αθήνας. Το πρώτο Φεστιβάλ είναι ήδη μια πραγματικότητα. Στήθηκε με μεράκι, κέφι και τη θέληση να αναπτυχθεί στο χώρο των πανεπιστημίων μια πολύμορφη πολιτιστική παρέμβαση. Ο πευκώνας ήταν ο χώρος που φιλοξένησε τη νέα αυτή προσπάθεια, που παρά τις ατέλειές της, συνάντησε την ανταπόκριση πολλών φοιτητών και σπουδαστών. «Η ιδέα για το Φεστιβάλ ξεκίνησε από μια παρέα της ΠΚΣ, δουλέψαμε και κοπιάσαμε πάρα πολύ για να τα καταφέρουμε», επισήμανε κατά την έναρξη του Φεστιβάλ η Νικολέτα, μέλος της ΠΚΣ.

Η δημιουργία και ο πολιτισμός ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ, το οποίο διάρκεσε μέχρι αργά το απόγευμα. Στο χώρο του λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας, όπου παρουσιάζονταν καρέ - καρέ οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας όλο το προηγούμενο διάστημα, για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλιά, τον πολιτισμό, την ειρήνη, καθώς και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης υπήρξε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις ασκήσεις των «γερακιών» του ΝΑΤΟ στη χώρα μας όπως πρόσφατα η «Dynamic Mix», από τις θηριωδίες των Αμερικανονατοϊκών φονιάδων στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία και από την προετοιμασία που κάνουν για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις στην περιοχή μας. Χαρακτηριστικές ήταν οι παρεμβάσεις των μελών και φίλων της ΠΚΣ από τα μεγάφωνα του Φεστιβάλ, που καλούσαν τους νέους να ορθώσουν το ανάστημά τους στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ και να μη δεχτούν να γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Ακόμη σε άλλα ταμπλό εκθέτονταν οι θέσεις των ΠΚΣ σχετικά με την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, την υποβάθμιση των πτυχίων των ΤΕΙ που επιχειρεί η κυβέρνηση και τη μετατροπή των αποφοίτων τους σε στρατιές ανέργων.

Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας είχαν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το σύγχρονο και προοδευτικό βιβλίο, αφού τα μέλη και οι φίλοι της ΠΚΣ είχαν φροντίσει να λειτουργεί στο χώρο του Φεστιβάλ ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, με τη μορφή έκθεσης, των τίτλων της Σύγχρονης Εποχής. Πολλοί ήταν οι σπουδαστές που στέκονταν μπροστά από τον πάγκο με τα βιβλία, εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους, ξεφυλλίζοντας και ρωτώντας για αυτά.

Η νεανική ερασιτεχνική δημιουργία δεν ήταν δυνατόν να μην έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ. Τα μουσικά συγκροτήματα, τα περισσότερα ερασιτεχνικά από σπουδαστές, φρόντισαν να ευφράνουν τις ψυχές, όσων παραβρέθηκαν στη νεανική γιορτή. Το συγκρότημα «Αέρα Πατέρα» άνοιξε το Φεστιβάλ και ακολούθησαν τα ερασιτεχνικά σχήματα «Μη μου άγχου», «Mind trap», «Mad medicine», το συγκρότημα της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών και το «Mad Medicine» και οι «Αρχοντες», παρουσιάζοντας την πολύ ενδιαφέρουσα δουλιά και το ταλέντο τους.