Αποτρόπαιες προτάσεις για «ευρωστρατό» και «ευρωαστυνομία»
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ζητά ικανότητα διαχείρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) των κρίσεων με στρατιωτικά και μη μέσα, υπενθυμίζοντας ότι η συλλογική άμυνα ανήκει στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ (...), ζητά ευχέρεια ταχείας αντίδρασης η οποία θα συνοδεύεται από επαρκή δημοσιονομική προικοδότηση (...) κατάλληλα όργανα (...) τράπεζα δεδομένων για το δυναμικό των κρατών - μελών στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και της τήρησης της τάξης (...), δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης δημόσιας ασφάλειας (ΕΔΔΑ) η οποία θα μπορεί να κινητοποιείται και να αναπτύσσεται αμέσως και η οποία θα είναι σε θέση να επεμβαίνει σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης για τις οποίες οι στρατιωτικές μονάδες δεν είναι κατάλληλες».

Αυτές είναι μερικές από τις προκλητικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), όπως περιέχονται σε πρόταση ψηφίσματος της συντηρητικής Γαλλίδας ευρωβουλευτή Κ. Λαλουμιέρ «σχετικά με τη θέσπιση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας (ΚΕΠΑΑ)» ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φέιρα (19/20 Ιούνη). Πρόκειται για θρασύτατες προτάσεις του ΕΚ, που υποτίθεται εκφράζει «τα αισθήματα των ευρωπαϊκών λαών», γεγονός που εξανάγκασε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα να εξαπολύσει δριμύτατο «κατηγορώ», παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση «εκφράζοντας τον αποτροπιασμό» του και, προειδοποιώντας, ότι «πολύ σύντομα οι λαοί θα βγουν από το λήθαργο και θα συγκροτήσουν το δικό τους πανίσχυρο μέτωπο ειρήνης ενάντια σ' αυτές τις εγκληματικές πολιτικές». Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ προκλήθηκε μετά από Ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελ. Μπροκ, Γερμανού χριστιανοδημοκράτη, σχετικά με την ΚΕΠΑΑ και ενόψει της Φέιρα.

Παρέμβαση Στρατή Κόρακα

Δριμύτατο «κατηγορώ» για την προσπάθεια να δοθεί κοινοβουλευτικός μανδύας στην ανακήρυξη της ΕΕ, σε πλήρη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, σε διεθνή χωροφύλακα, εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Το προτεινόμενο από την εισηγήτρια ψήφισμα αποβλέπει να δώσει κοινοβουλευτική κάλυψη στην ανακήρυξη της ΕΕ, δίπλα στο ΝΑΤΟ, σε διεθνή χωροφύλακα και μάλιστα όταν και όπου το ΝΑΤΟ διστάζει, όπως αυτό συγκεκριμενοποιήθηκε στο Ελσίνκι, προτείνοντας και τα απαιτούμενα μέσα και δομές.

Δυστυχώς, η λογική αυτή, όπως φάνηκε από τη συζήτηση, είναι η επικρατούσα όχι μόνο στο Συμβούλιο και στην Κομισιόν, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αντί να εκφράζει τα αισθήματα και τα συμφέροντα των λαών, έρχεται να επικυρώσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη. Οχι μόνο αγνοείται το κραυγαλέο έγκλημα που διαπράχθηκε και διαπράττεται στη Γιουγκοσλαβία, αλλά γίνεται επίκλησή του για να στηρίξει την ανάγκη επανάληψής του με τελειότερα μέσα και διαδικασίες.

Ποιος μας δίνει το δικαίωμα, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να επεμβαίνουμε οπουδήποτε στον κόσμο, να βομβαρδίζουμε, να σκοτώνουμε, να ποδοπατούμε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου; Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός που υποδαυλίζει εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ λαών ή στο εσωτερικό χωρών και στη συνέχεια τις αξιοποιεί για να τις θέτει υπό τον έλεγχό του και τις λεηλατεί;

Ομως, και αν ακόμα σήμερα οι διεθνείς συσχετισμοί προσφέρονται για τέτοια εγκλήματα, είναι σίγουρο ότι οι λαοί θα βγουν πολύ σύντομα από το λήθαργο. Θα συγκροτήσουν το δικό τους πανίσχυρο μέτωπο ειρήνης ενάντια σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές.

Εγώ δε συγχαίρω την εισηγήτρια, κυρία Λαλουμιέρ. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την πρότασή της».

Κομισιόν, Συμβούλιο

Απαντώντας εκ μέρους της Κομισιόν ο επίτροπος Κρ. Πάτεν δήλωσε ότι «η ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος, όπως ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά», ενώ κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν δεν είναι η ίδια υπεύθυνη για το συντονισμό των σωμάτων, στρατιωτικών ή μη, για τη διαχείριση των κρίσεων. Απαντώντας εκ μέρους της πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. ντα Κόστα δήλωσε ότι «η ΕΕ πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενισχύσει τις προσπάθειες» για τη δημιουργία Δύναμης Ταχείας Επέμβασης μέχρι το 2003 και ότι «στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του λεγόμενου Readline goal του σχεδιασμού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της καλύτερης αξιοποίησης των αμυντικών δυνατοτήτων που ήδη παρέχει το ΝΑΤΟ».