ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποφάσεις εμβάθυνσης της μπολιβαριανής διαδικασίας

Μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή προβλέπεται από τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται

Παρασκευή 6 Γενάρη 2006

Associated Press

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ου. Τσάβες σε πρόσφατη περιοδεία του ανάμεσα σε εργάτες σε εγκαταστάσεις πετρελαίου
Σε σώμα έχει συγκροτηθεί πλέον το νέο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας με τους βουλευτές που εκλέχτηκαν από την εκλογική διαδικασία της 4ης Δεκέμβρη, η οποία σημαδεύτηκε, αφ' ενός, από τη συντριπτική νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία» και, αφ' ετέρου, από την αποχή των κομμάτων της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης, μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές. Αποχή που όπως αποκαλύφθηκε αποτελούσε σχέδιο για πρόκληση χάους ώστε να αποσταθεροποιηθεί η χώρα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες της ανατροπής.

Ενα από τα πρώτα νομοσχέδια που κατατέθηκαν, ήταν αυτό για το μετασχηματισμό του ίδιου του Κοινοβουλίου σε «λαϊκό Κοινοβούλιο». Οπερ, το νέο Κοινοβούλιο αλλάζει προσανατολισμό δίνοντας χώρο για ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή στον τρόπο λήψης αποφάσεων ως κύριο όργανο εμβάθυνσης της «μπολιβαριανής διαδικασίας». Παράλληλα, θα τροποποιηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του μπολιβαριανού Συντάγματος όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των πολιτών. Επίσης, βήματα ήδη έγιναν ως προς την επανάκτηση 32 πετρελαιοπηγών που μέχρι σήμερα τις νέμονταν με συμβόλαια πρότερων κυβερνήσεων -από το 1990 έως το 1997 - πετρελαϊκές επιχειρήσεις γίγαντες, καθώς σύμφωνα με το νέο νόμο για τους υδρογονάνθρακες η ισχύς του τερματίστηκε την 31η Δεκέμβρη του 2005.

Τέλος, το νέο Κοινοβούλιο ανέθεσε σε ειδική ερευνητική επιτροπή να συλλέξει τα στοιχεία και να ετοιμάσει έκθεση αναφορικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Απρίλη του 2002 και την άμεση ευθύνη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Στοιχεία που θα συνδράμουν στην πιθανή προσφυγή της Βενεζουέλας στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Αμερικανικού Προέδρου, καθώς πρόκειται για σαφέστατες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αλλά και επιθετικές πράξεις ενάντια στην ανεξαρτησία και κυριαρχία της Βενεζουέλας.