Β΄ ΕΘΝΙΚΗ
Πρωταγωνιστής η ... αγωνία

Για άλλη μια χρονιά, το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται το πιο δύσκολο

Κυριακή 18 Ιούνη 2000

Ο Γιάννης Μπελά, από τους πρωταγωνιστές της επιτυχίας της ομάδας των Ιωαννίνων
Μια χρονιά με την αγωνία να φθάνει στα ύψη και τα προγνωστικά τις περισσότερες φορές να είναι παρακινδυνευμένα. Ετσι μπορεί να χαρακτηριστεί, για άλλη μια φορά, το πρωτάθλημα της Β` Εθνικής, καθώς τώρα που ολοκληρώθηκε η συνολική εικόνα της σεζόν επαληθεύεται, για άλλη μια φορά, η φήμη του δυσκολότερου και πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος στην Ελλάδα. Οι πολλές εναλλαγές στη βαθμολογία, τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά, απέδειξαν ότι όλες οι ομάδες είχαν σκοπό τη διαφήμιση του αθλήματος. Βέβαια, υπήρχαν και οι περιπτώσεις, όπου ομάδες, όπως ο Πιερικός, έδειξαν ότι ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν σε αυτή την κατηγορία.

Παρά το ενδιαφέρον που είχαν οι κόντρες για την άνοδο, αλλά και για την ουρά, ο κόσμος δεν έδωσε το «παρών» στους αγώνες. Μάλιστα, σε σχέση με την περσινή περίοδο, η φετινή προσέλευση ήταν μειωμένη κατά 70.000 άτομα, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα. Εξαίρεση αποτελούν τα Γιάννενα που έκοψαν συνολικά περίπου 44.500 εισιτήρια και ο Πανσερραϊκός με 29.294 εισιτήρια.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό της φετινής κούρσας της Β` Εθνικής ήταν οι πολλές αλλαγές στις τεχνικές ηγεσίες των ομάδων. Συνολικά, 49 προπονητές κάθισαν στους πάγκους των 18 συλλόγων που συγκροτούσαν την κατηγορία. Τις περισσότερες αλλαγές στην τεχνική ηγεσία έκανε η Αναγέννηση Καρδίτσας, αφού οι παίκτες της είδαν έξι προπονητές να δίνουν τις εντολές τους στη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Την Α' εθνική «κρυφοκοιτάνε» οι παίκτες του Αιγάλεω που διεκδικούν την άνοδο μέσω των μπαράζ
Πέρα από τα γενικά γι' αυτό το πρωτάθλημα, ας δούμε αναλυτικότερα τις ομάδες που έδωσαν το «παρών» για την περίοδο 1999-2000:

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Υστερα από πολλά χρόνια στη Β` Εθνική, οι «λόρδοι» βρίσκονται ξανά στα «μεγάλα σαλόνια» και, μάλιστα, πανηγύρισαν την άνοδο μια αγωνιστική πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Βύρωνα εκμεταλλεύτηκε την έδρα της όσο το δυνατόν καλύτερα και, έχοντας στη διάρκεια του β` γύρου τον Γιώργο Παπανδρέου να δίνει λύσεις στην επιθετική γραμμή, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια χρονιά και έχει στόχο μια νέα εποχή στην Α` Εθνική. Ο Τάσος Χατζηαγγελής ήταν ο προπονητής, που ένωσε τους παίκτες και που έκανε το όνειρο πραγματικότητα.

ΑΙΓΑΛΕΩ: Η ομάδα του «Σίτι» αποτέλεσε, κατά πολλούς, την έκπληξη της φετινής σεζόν. Οι παίκτες της ομάδας υπερέβαλαν εαυτόν και βρέθηκαν στην κορυφή του πίνακα αρκετές φορές. Ομως στα δύσκολα, λίγο η απειρία λίγο και το άγχος, έφεραν άσχημα αποτελέσματα και κατά συνέπεια και τη δεύτερη θέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Αιγάλεω δεν εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα στους αγώνες μπαράζ και στην πρώτη αγωνιστική παραχώρησε ισοπαλία στον Πανσερραϊκό, ενώ σήμερα δίνει το δεύτερο και τελευταίο αγώνα. Πάντως, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο σύλλογος του Αιγάλεω είχε ένα πολύ καλό σύνολο και έναν καλό προπονητή, τον Γιώργο Χατζάρα.


ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Με τον Γιάννη Μπελά στις τάξεις του, ο ΠΑΣ έκανε μια πολύ επιτυχημένη πορεία στη δύσκολη κούρσα του πρωταθλήματος. Οι αγώνες μπαράζ μπορεί να του δώσουν και την άνοδο στην κατηγορία που ήταν για πολλά χρόνια πριν πάρει το δρόμο του υποβιβασμού. Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» έδειξε καλά σημάδια φέτος και έχοντας τον κόσμο στο πλευρό του, σε όλα τα παιχνίδια, έχει τις ελπίδες να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά. Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, στη μέση περίπου του πρωταθλήματος, δεν έδειξε ότι επηρέασε τους παίκτες. Αντίθετα, ο Γιώργος Φοιρός έφερε την πολυπόθητη ηρεμία στην ομάδα.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Οι Σέρρες μπορεί να μην εντυπωσίασαν, αλλά έπιασαν, κατά μία έννοια, το στόχο, που δεν είναι άλλος από την άνοδο. Οι αγώνες μπαράζ τους δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το στόχο τους στο έπακρο. Στα ντέρμπι, η έδρα τους έδωσε τα θετικά αποτελέσματα που ήθελαν, αλλά τα στραβοπατήματα έπαιξαν το ρόλο τους. Ο Νίκος Γιαλαμάς ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα, αλλά αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Κύριλλος Καλλιμάνης που ήρθε στον Πανσερραϊκό την τελευταία στιγμή πέρσι το καλοκαίρι. Ο 32χρονος αμυντικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της ομάδας του, καθώς πολλές φορές έδωσε λύσεις στην άμυνα.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Η Καλαμαριά και ιδιαίτερα οι φίλοι του Απόλλωνα μπορούν να είναι ευχαριστημένοι με την πορεία της ομάδας τους. Ο Απόλλωνας προσπάθησε, αλλά η διαφορά που είχαν πάρει οι τέσσερις πρώτοι ήταν μεγάλη. Η ομάδα της συμπρωτεύουσας έκανε μεγάλη προσπάθεια, για να δείξει ότι μπορεί κάτι καλύτερο στη Β` Εθνική. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του β` γύρου, η πορεία της ομάδας ήταν αρκετά καλή και αυτή ήταν που τους έδωσε και την πέμπτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την επιτυχία έχει ο Καρίμ Μουζαουί, που ήρθε δανεικός το καλοκαίρι και σε 29 παιχνίδια πέτυχε 17 γκολ.

Ξανά στην Α' εθνική ο Αθηναικός ύστερα από πολύχρονη απουσία
ΛΑΡΙΣΑ: Η ιστορική ΑΕΛ, για άλλη μία φορά, δεν μπόρεσε να πάρει το τρένο της ανόδου για την Α` Εθνική, παρά τις καλές εμφανίσεις, ιδιαίτερα μέσα στο Αλκαζάρ. Αυτό που έκοψε τη φόρα των παικτών του Τάκη Παραφέστα, είχε χρώμα κόκκινο και έβγαινε από την τσέπη του διαιτητή. Οκτώ φορές βγήκε από την τσέπη του «άρχοντα του αγώνα» η κόκκινη κάρτα και μάλιστα στον Ντράγκαν Ζάρκο δύο φορές. Τα σκήπτρα όμως του καλύτερου ποδοσφαιριστή του θεσσαλικού συλλόγου κρατάει ένας αμυντικός, που ήρθε στην ομάδα ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ. Ο Βαγγέλης Νάστος με 24 συμμετοχές άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, παρά το μικρό της ηλικίας του (20 ετών) και σαν ανταμοιβή, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον κάλεσε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ: Η ομάδα του Αιγίου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις για τη φετινή πορεία, αλλά και υποσχέσεις για την επόμενη σεζόν. Αυτό που δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, ήταν η ισχυρή έδρα του (με μέσο όρο 1.405 εισιτήρια σε κάθε αγώνα), καθώς ο Παναιγιάλειος γνώρισε 10 φορές την ήττα στο γήπεδό του. Πέρα από αυτό, ο σύλλογος της Πελοποννήσου αποδείχτηκε σκληρό καρύδι για τους «μεγάλους» της κατηγορίας, καθώς μόνο ο Αθηναϊκός πήρε την ισοπαλία στο Αίγιο. Αρνητικό ρόλο έπαιξαν οι συνεχείς εναλλαγές στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, αφού μέχρι τον πρώτο γύρο δύο προπονητές δοκίμασαν την τύχη τους, αλλά δεν μπόρεσαν να παραμείνουν. Αυτός που «στέριωσε», τελικά, ήταν ο Πέτρος Ξανθόπουλος, δίνοντας την απαραίτητη ηρεμία και με την εμπειρία του έφτασε η ομάδα στην 7η θέση.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Η ομάδα του Αγρινίου πρέπει να άφησε ευχαριστημένους τους φίλους της παρά το άσχημο ξεκίνημα. Η πολύ καλή άμυνα του Παναιτωλικού ήταν αυτή που έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς επιθετικά παρουσίασε κάποια κενά. Οι κερκίδες του γηπέδου γέμιζαν σε κάθε παιχνίδι, αλλά αυτό δεν έφτανε. Αντίθετα, μπορούμε να πούμε ότι εκτός έδρας ήταν πολύ καλός και τα αποτελέσματα αυτά έχουν και το μερίδιό τους στην επιτυχία. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Γιάννη Νταλακούρα ήρθε την κατάλληλη στιγμή και αποδείχτηκε αρκετά σημαντική για την όλη πορεία του συλλόγου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ:Οι «ερυθρόλευκοι» του Βόλου, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Βαζάκα από την αρχή του πρωταθλήματος, δεν ικανοποίησαν το φίλαθλο κοινό της κατηγορίας. Ο Ολυμπιακός Βόλου ίσως να μπορούσε να κάνει μια καλύτερη εμφάνιση στη Β` Εθνική, αλλά αυτό δεν έγινε πραγματικότητα. Χωρίς να ενισχύεται από τους φιλάθλους του (μέσο όρο εισιτηρίων 734 σε κάθε αγώνα), αναγκαζόταν να βρει ψυχικά αποθέματα για να συνεχίσει. Ούτε αυτό έγινε, καθώς μέσα στο Βόλο γνώρισε 4 φορές την ήττα και 2 φορές την ισοπαλία. Ο Γιώργος Βαζάκας κάθισε στον πάγκο από την αρχή μέχρι το τέλος και άφησε τα σημάδια του στον «ερυθρόλευκο» σύλλογο.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Οι Αθηναίοι γλίτωσαν τα μπαράζ την τελευταία στιγμή και προετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν στη Β` Εθνική. Το βήμα για την παραμονή έγινε, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι καλύτερο. Μάλιστα, πολλοί περίμεναν ότι θα ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες, όσον αφορά την έδρα της. Ομως, 13 φορές ο σύλλογος της Καλλιθέας ηττήθηκε στο Ελ Πάσο, χάνοντας σημαντικό έδαφος για τη συνέχεια. Δύο πρόσωπα ξεχώρισαν για την πορεία της ομάδας. Ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος με τις επιθετικές του ικανότητες έδωσε αρκετές φορές λύσεις στην ομάδα του, ενώ ο Ράντισλαβ Ντραγκίσεβιτς, που ήρθε από την Αναγέννηση Καρδίτσας, πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Οι Κρητικοί δίνουν μάχη για τη σωτηρία τους και, απ' ό,τι φαίνεται, θα τα καταφέρουν. Η πορεία τους ήταν καλή, από την άποψη ότι με το υλικό που διαθέτουν αυτό μπόρεσαν να αποδώσουν. Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία στη μέση περίπου της χρονιάς δε φάνηκε να επηρεάζει τους παίκτες, αλλά οι αλλαγές στην ανάπτυξη της ομάδας και στον τρόπο παιχνιδιού ξεχώρισαν. Από τους καλύτερους των Κρητικών, ήταν ο Γιάννης Χατζηνικολάου που στα 35 χρόνια του απέδειξε ότι έχει πολλά ακόμα να προσφέρει, αλλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει την τύχη της ομάδας του, για να αποφύγουν τους αγώνες του Ιούνη.

ΒΕΡΟΙΑ: Την παραμονή μέσω των μπαράζ επιζητεί η ομάδα του Γιώτη Τσαλουχίδη, καθώς δεν αποδείχτηκε ικανή να «καθαρίσει» από τα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Πέρα από αυτό, η Βέροια εκμεταλλεύτηκε την έδρα της και προσπαθούσε στους εκτός έδρας αγώνες. Ο Ορμένο Μπασομπρίο ήταν ο μοναδικός από τους 6 Περουβιανούς που απέκτησε πέρσι ο σύλλογος της Ημαθίας που έμεινε στην ομάδα. Φέτος, έδειξε τον καλύτερο εαυτό του σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και αναμένεται πολλοί να ενδιαφερθούν γι' αυτόν. Οσον αφορά τον προπονητή της ομάδας, Γιώτη Τσαλουχίδη, δεν μπορούμε να πούμε και πολλά. Φέτος ανέλαβε την ομάδα στην 25η αγωνιστική και ήταν ο τέταρτος κατά σειρά τεχνικός που καθοδήγησε τους παίκτες φέτος.

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ: Μετά τον υποβιβασμό στη Β` Εθνική πέρσι, φέτος έπρεπε τουλάχιστον να παραμείνουν στην κατηγορία για να ανασυνταχθούν. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και η «σωτηρία» θα έρθει, αν έρθει, μέσω των μπαράζ. Τα ερωτήματα για την κακή πορεία της ομάδας δε βρίσκουν απάντηση. Πάντως, οι περίπου 548 φίλοι της ομάδας που την παρακολουθούσαν στα εντός έδρας παιχνίδια δεν μπορεί να αποτελέσει σημαντική δικαιολογία. Η εμπειρία του Δημήτρη Μούτα από τις συμμετοχές του με τον ΟΦΗ δεν έφτανε για να αποφύγουν οι «σταχυοφόροι» τα μπαράζ, αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Μούτας «πήρε την Ελευσίνα επάνω του».

ΝΑΟΥΣΑ: Μια από τις «άτακτες» ομάδες της Β` Εθνικής, καθώς εννέα φορές ο διαιτητής έβγαλε από την τσέπη του την κόκκινη κάρτα για κάποιον παίκτη της Νάουσας. Η μακεδονική ομάδα υποβιβάστηκε την τελευταία αγωνιστική, καθώς είχε δύσκολο έργο μπροστά της. Η νίκη μέσα στην Καλλιθέα ήταν άπιαστο όνειρο, όπως και πολλές άλλες αναμετρήσεις, που αν οι παίκτες είχαν πάρει πιο σοβαρά την κατάσταση, στην οποία βρισκόταν ο σύλλογος, ίσως να είχαν παραμείνει στην κατηγορία. Μόνη εξαίρεση ήταν ο Νίκος Βεκόπουλος, που επιβεβαίωσε ότι η Νάουσα διαθέτει ποδοσφαιριστές με ταλέντο. Ο Β. Αντωνιάδης δεν πρόλαβε να βοηθήσει, καθώς έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο της ομάδας την 29η αγωνιστική.

ΕΘΝΙΚΟΣ: Ο Εθνικός δεν άντεξε την πίεση των υπόλοιπων ομάδων της κατηγορίας και έτσι υποβιβάστηκε στη Γ` Εθνική. Το βήμα που όλοι περίμεναν, προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος, άργησε να γίνει και από την τελευταία θέση, οι Πειραιώτες τερμάτισαν 15οι με μία από τις χειρότερες άμυνες της κατηγορίας. Μέσα στο δυσάρεστο κλίμα, υπήρχαν οι αναλαμπές, όπως στα παιχνίδια με τον Ιάλυσο, όπου η επίθεση έδειχνε ότι υπάρχει. Παρ' όλα αυτά, και οι προπονητές που ανέλαβαν την τύχη της ομάδας σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το μοιραίο.

ΙΑΛΥΣΟΣ: Ο σύλλογος της Ρόδου, τελικά, δεν ανέτρεψε τα προγνωστικά που τον ήθελαν να αγωνίζεται του χρόνου στη Γ` Εθνική. Οι προβλέψεις που ήθελαν το σύλλογο να υποβιβάζεται επαληθεύτηκαν και, μάλιστα, η ομάδα έπεσε αμαχητί. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι επιθετικοί των άλλων ομάδων πραγματοποιούσαν πάρτι κόντρα στον Ιάλυσο. Οι Ροδίτες αμυντικοί δεν εκτέλεσαν μέχρι τέλους το έργο τους, με αποτέλεσμα τρεις προπονητές να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού. Τελευταίος που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία είναι ο Θ. Θεοδώρου την 29η αγωνιστική. Παρ' όλα αυτά, κάποια πρώτα σημάδια φάνηκαν, αλλά χωρίς αντίκρισμα.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Η ομάδα της Κατερίνης είχε μετατρέψει τα τελευταία παιχνίδια σε τεστ για τη Γ` Εθνική, καθώς η κούρσα ήταν πολύ δύσκολη για τον Πιερικό. Η ιστορία του συλλόγου τώρα γεμίζει με μελανές σελίδες, καθώς από εκεί που βρισκόταν στην Α` Εθνική τώρα θα δοκιμάσει την τύχη της στην τρίτη κατηγορία. Η προσφορά των φίλων της ήταν ικανοποιητική, αλλά αυτό δε στάθηκε αρκετό για μια καλύτερη μοίρα. Οπως αρκετή δεν ήταν η συμβολή των παικτών, εκτός του τερματοφύλακα Αντώνη Παπαδημητρίου, που έσωσε την εστία του πολλές φορές. Στην τεχνική ηγεσία, οι διαδοχές δεν ήταν τόσες πολλές, όπως σε άλλες ομάδες, καθώς ο Μπ. Ραγκέλοβιτς διαδέχτηκε τον Αντωνιάδη, που ήταν από την αρχή της περιόδου στον πάγκο του Πιερικού.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Εξι τεχνικοί άλλαξαν, αλλά η τύχη της ομάδας δεν άλλαξε και ο υποβιβασμός ήρθε σχετικά νωρίς. Οι Καρδιτσιώτες είχαν τη χειρότερη άμυνα (80 γκολ), γνώρισαν 22 φορές την ήττα, συγκεκριμένα οκτώ φορές μέσα στην έδρα τους, και τώρα κάνουν τα σχέδιά τους για τη νέα σεζόν. Παρά τα παραπάνω, η Αναγέννηση έδειξε τα καλά της σημεία μόνο την τελευταία αγωνιστική, όπου λίγο έλειψε να πάρει τη νίκη στα Γιάννενα. Ο Σωκράτης Μπουντούρης είχε τις περισσότερες συμμετοχές με τα χρώματα της Καρδίτσας (33 στον αριθμό) και κατέβαλε τα μέγιστα στην ομάδα του.


Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ