Γυναικεία υπόθεση

Η Πηγή Δεβετζή και η Μαρία Καρασταμάτη ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε. Στους άνδρες επιτυχημένος ήταν ο νεαρός Φιλιππίδης

Κυριακή 15 Γενάρη 2006

Eurokinissi

Εντυπωσιακές ήταν οι διακρίσεις της Μαρίας Καρασταμάτη τη χρονιά που πέρασε
Το γυναικείο φύλο είχε την τιμητική του στις διακρίσεις του ελληνικού στίβου τη χρονιά που πέρασε, με τις Πηγή Δεβετζή και Μαρία Καρασταμάτη να κλέβουν την παράσταση. Στους άνδρες τις επιτυχίες μονοπώλησε ο νεαρός επικοντιστής Κώστας Φιλιππίδης.

Η Πηγή Δεβετζή κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν κατά τη διάρκεια του τελικού των Γκραν-Πρι της ΙΑΑΦ, αφήνοντας πίσω μεγάλα ονόματα του χώρου. Παράλληλα, είχε και την καλύτερη παρουσία από την ελληνική αποστολή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ελσίνκι, όπου αν και τραυματισμένη κατετάγη στην 5η θέση.

Το ταλέντο της έδειξε η νεαρή Μαρία Καρασταμάτη, που με τις φετινές της επιτυχίες συγκαταλέγεται πλέον στις μελλοντικές ελπίδες του ελληνικού στίβου στους αγώνες ταχύτητας. Η νεαρή αθλήτρια αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100μ. στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των νεανίδων, σημειώνοντας παράλληλα και θαυμάσιο χρόνο, αφού το 11.03 είναι ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών. Παράλληλα, κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στα 60μ. στους ευρωπαϊκούς κλειστού στίβου.

Στα χνάρια της Καρασταμάτη βάδισε και η έτερη ελπίδα του ελληνικού κλασικού αθλητισμού, ο Κώστας Φιλιππίδης. Ο νεαρός επικοντιστής είχε κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Πανεπιστημιάδα της Σμύρνης και μάλιστα με επίδοση 5.75, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών για έφηβο αθλητή. Επίσης ήταν χρυσός Μεσογειονίκης και αργυρός στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγεται και η κατάρριψη 5 φορές του πανελληνίου ρεκόρ ανδρών στο επί κοντώ.

Αξιόλογη παρουσία τη χρονιά που πέρασε είχε και ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ. με εμπόδια καθώς με το 48.24 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν ο 9ος κορυφαίος του κόσμου και κορυφαίος στην Ευρώπη.

Eurokinissi

Υποθήκη για το μέλλον έβαλε πέρσι ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ
Το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν των Μεσογειακών Αγώνων κατέκτησε ο Χρήστος Μελέτογλου.

Υποθήκη για το μέλλον θεωρείται η 2η θέση στα 400μ, εμπόδια του Μηνά Αλοζίδη κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων. Τα ίδια ισχύουν και για τον Γιάννη Σμάλιο που αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον ακοντισμό του ευρωπαϊκού των εφήβων.

Στις γυναίκες και εκεί το «νέο αίμα» του ελληνικού στίβου είχε την τιμητική του. Από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες η πρώτη θέση της Δήμητρας Ντόβα στα 400μ. των Μεσογειακών Αγώνων. Το αργυρό μετάλλιο στα 60μ. του ευρωπαϊκού κλειστού στίβου κατέκτησε η Γεωργία Κοκλώνη.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση και της Αθηνάς Παπαγιάννη στα 20 χλμ βάδην, αφού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ελσίνκι πήρε την 6η θέση. Τέλος, η Αθανασία Πέρα ήταν 3η στο τριπλούν του ευρωπαϊκού νεανίδων.