Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Φόβοι «ραγδαίας εξάπλωσης»
Τετάρτη 11 Γενάρη 2006

Associated Press

Η ασθένεια της γρίπης των πτηνών πάει χέρι - χέρι με τη φτώχεια στη γειτονική Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Υπό έλεγχο» βρίσκεται η γρίπη των πτηνών στην Τουρκία, υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ομως, το υπουργείο Υγείας προειδοποιούσε ότι η επιδημία «μετατοπίζεται» στην κεντρική και δυτική Τουρκία: Εχει εντοπιστεί σε 10 από τα 81 διοικητικά διαμερίσματα της χώρας. Χτες διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το CNN Turk, νέο ανθρώπινο κρούσμα του H5N1: μια γυναίκα στη Σεβάστεια. Εστία με ασθενή πουλερικά εντοπίστηκε και στο Κουσάντασι. Πάντως, ο Τουράν Μπουζγκάν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, είπε πως δεν υπάρχουν ασθενείς «σε κρίσιμη κατάσταση». Στην Ισταμπούλ, μετά την ανακάλυψη νέων νεκρών πτηνών, επεκτάθηκε η καραντίνα που ίσχυε σε μεγάλα τμήματά της και αποφασίστηκε η θανάτωση όλων των πουλερικών που βρίσκονται σ' αυτές, δηλαδή κυρίως των οικόσιτων.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θανατώσει 306.000 πουλερικά από τα τέλη Δεκέμβρη σε 15 τουρκικές επαρχίες όπου έχει ανιχνευτεί η γρίπη των πουλερικών, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Ωστόσο, ειδικοί συνέχιζαν να ασκούν οξύτατη κριτική στον κυβερνητικό μηχανισμό, θεωρώντας πως «άργησε» να λάβει μέτρα. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Ρετζέπ Ακντάγκ, που επισκέφτηκε την πόλη Ντογκουμπαγιαζίτ στην ανατολική Τουρκία, όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος, συνάντησε έντονες αντιδράσεις: πολίτες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδιαφορία, επειδή στην περιοχή οι περισσότεροι κάτοικοι είναι κουρδικής καταγωγής, όπως γράφει η εφημερίδα Turkish Daily News.

Η νέα κρίση με τη γρίπη των πτηνών, η δεύτερη μετά τον Οκτώβρη του 2005 στη γείτονα, οδηγεί, σύμφωνα με ειδικούς, σε συρρίκνωση κατά 70% του τομέα της πτηνοτροφίας στην Τουρκία «προσωρινά».

Τους φόβους για ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας ενέτειναν χτες οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) του ΟΗΕ ότι «οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες στην ανατολική Τουρκία καθιστούν πολύ δύσκολη κάθε τεχνική επέμβαση και επιπλέον ευνοούν την επιβίωση του ιού στο περιβάλλον για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Αύριο Πέμπτη, επιδημιολόγοι θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο, για να «εξετάσουν την κατάσταση» και να προτείνουν μέτρα στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, μέτρα λάμβαναν χώρες της περιοχής -- η Βουλγαρία, η Σερβία - Μαυροβούνιο και η Ρουμανία, όπου έχει υπάρξει κρούσμα σε πτηνά --, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Γερμανία λάμβανε «πρόσθετα» μέτρα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε «σχέδιο δράσης» για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης. Το Κρεμλίνο ανησυχεί και λόγω της εμφάνισης νέας εστίας του H5N1 στο χωριό Πριμόρσκιι, στην Κριμαία της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας σφαγιάστηκαν σχεδόν 100.000 από τα 171.000 πουλερικά στις φάρμες της περιοχής.

Η κρίση συνεχίζεται και στην Ασία: στην Ιαπωνία προσβλήθηκαν 77 πολίτες από την ηπιότερη μορφή του ιού, H5N2, αλλά γιατρεύτηκαν μετά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji και δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε η κυβέρνηση.