Ασκήσεις με το λεπίδι του Οκαμ
Κυριακή 15 Γενάρη 2006

Ο Γουλιέλμος Οκαμ, Αγγλος φραγκισκανός φιλόσοφος, θεολόγος και συγγραφέας διατύπωσε την παρακάτω φιλοσοφική αρχή, γνωστή ως «Νόμος της Θείας Οικονομίας»: «Το πλήθος των πραγμάτων δεν πρέπει να επεκτείνεται πέρα από το αναγκαίο». Την αρχή τη χρησιμοποίησε ο Οκαμ για να εκκαθαρίσει τη φιλοσοφία από τις δαιδαλώδεις προτάσεις, τις κατασκευές και τις φιλοσοφικές αποδείξεις των σχολακιστών και με το χρόνο ονομάστηκε «ξυράφι του Οκαμ» επειδή ουσιαστικά ήταν η «λεπίδα» πάνω στην οποία δοκιμαζόταν κάθε νέα φιλοσοφική πρόταση. Τους δύο τελευταίους αιώνες η φράση αυτή έχει καταλήξει να σημαίνει: «Η απλούστερη πρόταση είναι πλησιέστερη στην αλήθεια».

1. Είναι καιρός πια τα περιττά στολίδια και οι φιοριτούρες να κοπούν διά παντός. Ο καθένας ας αντιμετωπίσει την αλήθεια του σαν ένα κομμάτι κρέας που κατεβάζει ο ίδιος από το τσιγκέλι.

2. Την εξίσωση μεταξύ κομμουνιστών και ναζιστών από τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη βρήκα έξοχη. Χωρίς πολλά πολλά, χτύπησαν στην καρδιά την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος. Μου λύνει τα χέρια ο ταξικός αντίπαλος όταν προχωρεί καταπάνω μου δίχως λόγια. Αντιθέτως, η περιφρόνησή μου μεγαλώνει για ορισμένους Αριστεριστές και κάποιους Συνασπισμένους που, μακριά από το λεπίδι του Οκαμ, διαρρηγνύουν τώρα τα ιμάτιά τους για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον των κομμουνιστών. Σοβαρά; Αφού δε σέβονται τη ζωή και τα κείμενά τους, ας τους θυμίσω πως όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν όχι μόνο οι χειρότεροι εχθροί των Σοβιετικών, αλλά αναρίθμητες φορές έγιναν συνοδοιπόροι των εχθρών της Σοβιετικής Ενωσης.

3. Ο Θάνατος, που παίζει στα δάχτυλα το λεπίδι του Οκαμ, φοβάμαι πως δε θα δεχτεί τον Σαρόν στους κόλπους του. Σίγουρα, μετά από λίγο καιρό, θα τον διώξει και από εκείνον τον κόσμο, γιατί οι απεχθείς πράξεις του εναντίον του παλαιστινιακού λαού, και κυρίως το αμάρτημα της παιδοκτονίας, δεν είναι αρεστές ούτε στον παράδεισο ούτε στην κόλαση.

4. Ετσι απλά, χωρίς παχιά λόγια: Μόνον η αβάσταχτη καθημερινότητα που κλείνει μέσα της τις σιωπές των ζευγαριών με τη θανάσιμη πλήξη μπορεί να μιλήσει για μας.

5. Το λεπίδι του Οκαμ διδάσκονται τώρα με τον καλύτερο τρόπο οι Πακιστανοί, που απήχθησαν από Ελληνες και ξένους πράκτορες με αφορμή την τρομοκρατία. Ενώ στην αρχή οι πράκτορες τους πλησίασαν απειλώντας τους με τη μη ανανέωση της άδειας παραμονής στη χώρα μας, στη συνέχεια, μετά την έκβαση της ιστορίας, τους έκαναν δελεαστικές οικονομικές προτάσεις για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Βλέπουμε λοιπόν πώς ένα τέτοιο μέγιστο ζήτημα πήγαν να το «λύσουν» τόσο εύκολα!

6. Το λεπίδι του Οκαμ, άνοιξε το δρόμο στους ορθόδοξους πλατωνιστές στοχαστές με μοναδικό τρόπο. Ελλείψει ακροατηρίου, κατευθύνθηκαν προς τα σαλόνια των βορείων προαστίων προς άγραν πελατείας. Δεν έχουν αφήσει μεγαλοαστή γραία που να μην τη μυήσουν στα μυστικά της πλατωνικής φιλοσοφίας. Εξυπακούεται, έναντι αδράς αμοιβής. Αχ, που 'σαι νιότη που 'λεγες πως θα γινόμουν άλλος!

7. Το βλέμμα στα δύσκολα δίνει τη λύση σε όλα. Ευτυχώς. Το βλέμμα που λόγια δεν έχει και λόγια τσακίζει.

8. Κι όπως καθόμουν στο καφενείο και προσπαθούσα να ασκηθώ στο λεπίδι του Γουλιέλμου Οκαμ, ένας αγαπημένος γέροντας σύντροφος που έχει περάσει μέσα από τη φωτιά με πλησίασε ευγενικά και μου ψιθύρισε στο αυτί: «Καλά όλα αυτά. Αλλά μην ξεχνάς το βέλος. Το μέσα σου βέλος. Το βέλος που δε γνωρίζει τόξο. Το βέλος το αμίλητο που δε γνωρίζει τέλος».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε μας αφορά το βόλεμα, μας αφορά η αλήθεια (2005-09-11 00:00:00.0)