ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αμερικανικές πιέσεις για «ομαλές» παλαιστινιακές εκλογές

«Βελτιωμένη, αλλά σε κίνδυνο» παραμένει η πορεία υγείας του Σαρόν...

Πέμπτη 12 Γενάρη 2006

Associated Press

Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται στα Παλαιστινιακά εδάφη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Παρά τη συνεχή βελτίωση της κατάστασής του, η υγεία του Αριέλ Σαρόν παραμένει σε κίνδυνο» δήλωσε χτες βράδυ ο Δρ. Τζόζεφ Κοέν, ένας απ' τους θεράποντες ιατρούς του ισραηλινού πρωθυπουργού. Καθήκοντα πρωθυπυργού ασκεί ο Εχούντ Ολμέρτ που ηγείται, πρακτικά, και του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Καντίμα». Η περιπέτεια της υγείας του Σαρόν φαίνεται, επί του παρόντος, να εξασφαλίζει στο «Καντίμα» τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, αφού, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, το «Καντίμα» προπορεύεται με ποσοστά που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τις 45 απ' τις 120 έδρες της ισραηλινής Βουλής. Στην ίδια δημοσκόπηση έπεται το Εργατικό Κόμμα με ποσοστά που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν 16 - 18 έδρες και ακολουθεί το Λικούντ με 13 - 15 έδρες.

Οσο δε αφορά στις παλαιστινιακές εκλογές της 25ης του μήνα, οι ΗΠΑ άσκησαν για μια ακόμη φορά πίεση, καλώντας την Παλαιστινιακή Αρχή του προεδρεύοντος Αμπού Αμπάς να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών παρά τα προβλήματα... Παράλληλα, η Κοντολίζα Ράις σε χτεσινή ανακοίνωσή της επανέλαβε πως στις κάλπες «δεν έχουν θέση πολιτικά κόμματα, ή άτομα που δεν αναγνωρίζουν αποκηρύσσουν τη βία, δεν αφοπλίζονται και δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», υπαινισσόμενη τη συμμετοχή της «Χαμάς» στις εκλογές, στην οποία αντιτίθενται οι Ισραηλινοί...

Νωρίτερα, πάντως, ο Μαχμούτ Αμπάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών εάν το Ισραήλ δεν επιτρέψει τη συμμετοχή των Αράβων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (όπως ισχυρίστηκε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ εν αντιθέσει με τη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ)... Πάντως, σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ στη Δυτική Οχθη για τις διαθέσεις των Παλαιστίνιων ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 25ης του μήνα, η Φατάχ φαίνεται να μειώνει τη διαφορά της έναντι της «Χαμάς». Το 35% των ερωτηθέντων είπαν πως θα ψηφίσουν υποψήφιους της «Φατάχ» (πριν ένα μήνα ήταν 36,7%) και το 31% των ερωτηθέντων τη «Χαμάς» (με ποσοστό πριν ένα μήνα 20,6%).