ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΙΡΑΝ
Παραπομπή με σφραγίδα «τρόικας»
Παρασκευή 13 Γενάρη 2006

Associated Press

Διαμαρτυρία υπέρ της δυνατότητας χρήσης πυρηνικής ενέργειας από το Ιράν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Υιοθετώντας πλήρως τις υποθέσεις - αν όχι τα μυθεύματα - των ΗΠΑ περί «απειλής» από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών της λεγόμενης «τρόικας» της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) αποφάσισαν χτες να επιδιώξουν πλέον ενεργητικά την παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων. Δυνητικά, η απόφαση αυτή, και η διακοπή του διαλόγου, που διαρκούσε δυόμισι χρόνια - την ευθύνη για την οποία επέρριψαν στο Ιράν - μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο πόλεμο στην περιφέρεια. ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούσαν εδώ και καιρό ένα πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν και μια πιθανή καταδικαστική απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ μπορεί να τους δώσει ακριβώς αυτό. Αν τα πράγματα φθάσουν ως εκεί, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ρωσίας, που έχει εκδηλώσει την «ανησυχία» της για την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, και της Κίνας, η ηγεσία της οποίας τηρεί... σιγήν ιχθύος.

«Οι συνομιλίες με το Ιράν έφθασαν σε αδιέξοδο. Πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός να αναμειχθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ο Γερμανός ΥπΕξ, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Η «τρόικα» αποφάσισε ότι η σύνοδος ΕΕ - Ιράν της 18ης Γενάρη «δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης», κατά τον Γάλλο ΥπΕξ, Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί.

«Δεν ανησυχούμε» για την ενδεχόμενη παραπομπή, απάντησε εμμέσως ο Αμπντουλρεζά Ραχμάνι Φάζλι, αναπληρωτής του Αλι Λαριτζάνι, του Ιρανού αξιωματούχου που είναι υπεύθυνος για τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν.

Το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν - που, παρεμπιπτόντως, δημιουργήθηκε όταν ο Τζέραλντ Φορντ ενέκρινε την πώληση πυρηνικού αντιδραστήρα στον Σάχη το 1976 - προβάλλεται ως «απειλή», διότι «θα πέσει τα χέρια των μουλάδων». Αυτό διατείνεται μια κυβέρνηση Ουάσιγκτον, που ξοδεύει 27 δισ. δολάρια το χρόνο για να συντηρεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο και που ήδη εισέβαλε στο Ιράκ χρησιμοποιώντας μια εκστρατεία ψεμάτων.

Ειρήσθω εν παρόδω: ΗΠΑ, Ρωσία και Αγγλία διαθέτουν 11.000 όπλα. Η Βόρεια Κορέα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ -παρανόμως και εν κρυπτώ - έχουν άλλα 400.

Το Ισραήλ στο μεταξύ δηλώνει ανοιχτά, στην πραγματικότητα διατυμπανίζει, ότι αν το ΣΑ δεν επιβάλλει κυρώσεις, θα εισβάλλει. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πόσο μακριά θα έφτανε το Ισραήλ για να εμποδίσει το πυρηνικό ενεργειακό πρόγραμμα του Ιράν, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ απάντησε: «δυο χιλιάδες χιλιόμετρα». Με βομβαρδιστικά, βεβαίως...

Αργά το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για «πρόθεση του Ιράν να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις». Αυτό ισχυρίστηκε ότι τον διαβεβαίωσε ιρανός αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.