ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανησυχίες για μετάλλαξη του ιού...
Σάββατο 14 Γενάρη 2006

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα δείγματα από τα τελευταία κρούσματα της γρίπης των πουλερικών σε ανθρώπους και ζώα που μολύνθηκαν στην Τουρκία αναμένει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα βρετανικό μικροβιολογικό εργαστήριο που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, προκειμένου να εξακριβώσει εάν όντως στελέχη του ιού Η5Ν1 έχουν υποστεί μετάλλαξη ώστε να καθιστούν ευκολότερη τη μετάδοση του ιού από τα πτηνά στον άνθρωπο. Αυτό τουλάχιστον φωτογράφισαν οι εργαστηριακές αναλύσεις από τα πρώτα δείγματα αίματος δύο παιδιών από χωριό της ανατολικής Τουρκίας που πέθαναν την περασμένη βδομάδα εξαιτίας της γρίπης των πουλερικών... Εάν αυτά τα στοιχεία εντοπιστούν και στα τελευταία δείγματα από κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους και ζώα από την Τουρκία, τότε οι επιστήμονες θα μπορούν να πουν με περισσότερη σιγουριά εάν βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο προστάδιο μίας μετάλλαξης του ιού Η5Ν1 ώστε να καταστήσει εφικτή (την προς το παρόν ανέφικτη) μετάδοσή του και μεταξύ ανθρώπων...

Θετική ωστόσο εξέλιξη στις διεθνείς προσπάθειες ταχείας καταπολέμησης της νόσου συνιστά η απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να εγκρίνει ένα διαγνωστικό τεστ, ειδικό για τον εντοπισμό στελεχών του ιού Η5Ν1 από την εταιρία «Veredus Labatories» από τη Σιγκαπούρη. Το συγκεκριμένο «διαγνωστικό τεστ Η5Ν1» κυκλοφορεί από το 2004, δοκιμάστηκε στον εντοπισμό κρουσμάτων σε Βιετνάμ, Μαλαισία και Ινδονησία και πωλείται ήδη σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας...

Παράλληλα, εντείνεται ο πόλεμος μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών για την εύρεση του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου κατά της γρίπης των πουλερικών στον άνθρωπο. Χτες, η φαρμακοβιομηχανία «Sanofi-Aventis» (που έχει αυξήσει την αξία των μετοχών της κατά 26% από πέρσι) ανακοίνωσε πως θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Υπηρεσία αίτηση για την κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου, πράγμα που έχει κάνει εδώ και μερικές βδομάδες και η «GlaxoSmithKline» (παράγει αντιγριπικά χάπια «Relenza», έχει δει αύξηση στην τιμή μετοχών μέσα στον τελευταίο χρόνο κατά 20%)... Η δε «Roche», που παράγει τα χάπια «Ταμιφλού» (και έχει αυξήσει την αξία των μετοχών της κατά 51%) ανακοίνωσε χτες στο Τόκιο πως ετοιμάζεται να δωρίσει ακόμη περισσότερες δόσεις αντιγριπικών χαπιών σε αναπτυσσόμενες χώρες (ιδιαίτερα της Ασίας) έχοντας ως τώρα δωρίσει περίπου 30.000.000 δόσεις χαπιών. Μένει να διαπιστωθεί εάν η «Roche» θα συμβάλλει - και στην πράξη... - στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη βδομάδα διεθνή συνάντηση δωρητών του ΟΗΕ στο Πεκίνο όσον αφορά στη χρηματοδότηση του διεθνούς αγώνα ανάσχεσης της νόσου.

Τουρκία: εξετάζεται νέος «ύποπτος» θάνατος

«Εξετάζεται» από τις τουρκικές αρχές εάν ο χτεσινός θάνατος, ενός κοριτσιού 4 ετών σε νοσοκομείο του Ντιάρμπακιρ οφείλεται ή όχι στη γρίπη των πτηνών, μετέδωσε χτες το «Ρόιτερς». Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος της μικρής - που σύμφωνα με τον πατέρα της ανέπνεε με δυσκολία όταν έφθασαν στο νοσοκομείο - οφείλεται στη γρίπη των πτηνών, θα πρόκειται για το τέταρτο θύμα του H5Ν1 στην Τουρκία. Ο υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ έσπευσε να διατυπώσει την άποψη πως «δεν πιστεύει» ότι πρόκειται για νέο κρούσμα, επισημαίνοντας πως η μικρή «είχε αναπνευστικά προβλήματα». Αλλα τρία παιδιά, που ήταν αδέλφια, και είχαν έρθει σε επαφή με πουλερικά στην πόλη Ντογκουμπεγιαζίτ, έχασαν τη ζωή τους από τον ιό. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνουν επίσημα, πέραν των τριών νεκρών παιδιών, 15 ακόμη περιπτώσεις που έχει διαγνωστεί ο H5N1 σε ανθρώπους. Η κατάστασή τους δε χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Επίσης χτες, έγινε γνωστό πως δύο παιδιά, περιλαμβανομένου ενός 8χρονου κοριτσιού, που είχαν μολυνθεί από τον H5N1, πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο του Βαν έχοντας «θεραπευτεί» με τη χρήση «Ταμιφλού», σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Παράλληλα, το πρακτορείο «Ανατολή» μετέδιδε πως άλλα 7.000 πουλερικά σφαγιάστηκαν στην Ισπάρτα την Παρασκευή. Συνολικά έχουν σφαγιαστεί στην Τουρκία 350.000 πτηνά. Και το Ιράν ανακοίνωνε χτες Παρασκευή την έναρξη της μαζικής σφαγής πουλερικών.