ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οργή για τη σφαγή
Τρίτη 17 Γενάρη 2006

Associated Press

Χιλιάδες κόσμου στο Καράτσι διαδήλωσαν ενάντια στο αμερικανικό έγκλημα
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίστηκαν χτες, Δευτέρα, οι μαζικές διαδηλώσεις που άρχισαν το Σαββατοκύριακο, όταν επιβεβαιώθηκε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) της CIA ήταν αυτά που εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον του απομακρυσμένου χωριού Νταμαντόλα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους, περιλαμβανομένων πέντε γυναικών και πέντε παιδιών. Το Σάββατο, πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι στόχος της εισβολής στον πακιστανικό εναέριο χώρο και της επίθεσης στο χωριό Μπατζαούρ ήταν ο «δεύτερος τη τάξει στην "Αλ Κάιντα" Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι». Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι τον σκότωσαν, μαζί με άλλα «υψηλόβαθμα στελέχη» της οργάνωσης. Ομως, στελέχη των τοπικών αρχών διέψευσαν ότι υπήρχε οποιοδήποτε μέλος, πόσο μάλλον στέλεχος, της «Αλ Κάιντα» μεταξύ των νεκρών.

Η αποκάλυψη προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Καράτσι, που καταδίκασαν τους «τρομοκράτες του αμερικανικού στρατού» και τον ίδιο τον «Πρόεδρο» της χώρας, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ. Ο Πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης, Σεΐκ Ρασίντ Αχμάντ, σχολίασε ότι όσον αφορά στην εικόνα τους στις μουσουλμανικές χώρες «οι ΗΠΑ κάνουν ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω», ενώ η κυβέρνηση του στρατηγού - που αποτελεί καθεστώς πλήρως υποτελές στην Ουάσιγκτον - αναγκάστηκε να επιδώσει νέο «διάβημα διαμαρτυρίας» για την ενέργεια, παρότι αποτελεί ουσιαστικά πράξη πολέμου... Την ίδια στιγμή, οι ωμές τοποθετήσεις Αμερικανών κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών για τη σφαγή αμάχων διαδέχονταν η μια την άλλη: «Απολογούμαστε, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι δε θα το ξανακάναμε», είπε ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν στο CBS. «Είναι μια λυπηρή κατάσταση, αλλά τι να κάναμε; Είναι σαν την Αγρια Δύση εκεί έξω», υπερθεμάτιζε ο Δημοκρατικός Εβαν Μπάι στο CNN.

Η απίστευτη αυτή ενέργεια, που είναι παράνομη και εγκληματική βάσει του διεθνούς δικαίου, έτυχε υπεράσπισης και δι' επισήμων χειλέων: Το θέμα «είναι προφανώς δύσκολο για την κυβέρνηση του Πακιστάν», και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Πακιστανούς ώστε να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες τους», είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αλλά η «Αλ Κάιντα» δεν αποτελείται «από ανθρώπους που μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε ελαφρά τη καρδία». Η Ράις κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να πω στην κυβέρνηση και στο λαό του Πακιστάν ότι είμαστε σύμμαχοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».