ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ «ΣΤΑΡΝΤΑΣΤ»
Επιστροφή στο σπίτι με μια χούφτα αστρόσκονη
Κυριακή 22 Γενάρη 2006

Το πανάλαφρο, κυριολεκτικά αέρινο υλικό, αεροτζέλ, είναι η παγίδα που μετέφερε το «Στάρνταστ» για να συγκρατήσει τη σκόνη του κομήτη «Βιλτ 2»
Μετά από 7 χρόνια και 4,64 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα περιπλάνησης μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, το διαστημικό σκάφος «Στάρνταστ» («Αστρόσκονη») επέστρεψε την περασμένη Κυριακή, με το πολύτιμο φορτίο του: μια μικρή ποσότητα σκόνης που μάζεψε κατά τη διαδρομή αυτή, αλλά και στο κοντινό του πέρασμα από τον κομήτη «Βιλτ 2», το Γενάρη του 2004. Πρόκειται για σκόνη που έχει παραμείνει αναλλοίωτη από την εποχή που σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και αναμένεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες που περίμεναν εναγωνίως να φτάσει στα χέρια τους ένα τέτοιο δείγμα για ανάλυση.

Το μητρικό σκάφος παραμένει σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την παραπέρα αξιοποίησή του. Εχοντας ολοκληρώσει τη βασική του αποστολή πλησίασε τη Γη και περνώντας κοντά της απελευθέρωσε την κάψουλα επιστροφής του δείγματος σκόνης, βάρους περίπου 65 κιλών, που επιβραδύνθηκε μέσα στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας και με τη βοήθεια αλεξιπτώτων προσγειώθηκε τελικά αρκετά κοντά στην προγραμματισμένη περιοχή, στη Γιούτα των ΗΠΑ. Η κάψουλα βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση, ανακτήθηκε από ειδικό συνεργείο και μεταφέρθηκε σε εργαστήριο για καθαρισμό και αφαίρεση του δοχείου με το αεροτζέλ, ένα πανάλαφρο υλικό (σαν αφρός γυαλιού) με πυκνότητα ελαφρώς μεγαλύτερη από του αέρα (!), μέσα στο οποίο έχουν παγιδευτεί οι κόκκοι σκόνης.

Αποτύπωμα, μέσα σε αεροτζέλ, που αφήνει ένας κόκκος διαστημικής σκόνης (φωτεινό σημείο στη μύτη του κώνου), όταν εισδύει με μεγάλη ταχύτητα μέσα στο υλικό
Κατά τη διάρκεια της αποστολής και όταν το «Στάρνταστ» πλησίασε τον «Βιλτ 2», το αεροτζέλ εκτέθηκε στο ανοιχτό Διάστημα, ώστε να συλλέξει σκόνη από τον κομήτη. Στην υπόλοιπη διαδρομή, στις τρεις περιφορές του «Στάρνταστ» γύρω από τον Ηλιο, ήταν εκτεθειμένο από την άλλη πλευρά, ώστε να συλλέξει διαπλανητική σκόνη. Συνέλεξε μάλιστα και διαστρική σκόνη, απ' αυτή που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα ότι εισρέει στο ηλιακό μας σύστημα, προερχόμενη από κάποια περιοχή του αστερισμού του Τοξότη. Πλησιάζοντας στη Γη, η συστοιχία με τις ράβδους αεροτζέλ αποτραβήχτηκε και κλείστηκε αυτόματα στο εσωτερικό της κάψουλας επιστροφής.

Το δοχείο με το αεροτζέλ θα μεταφερθεί σε εργαστήριο με περιβάλλον απόλυτης καθαρότητας, ώστε να μη μολυνθεί από γήινη σκόνη και το περιεχόμενό του θα αναλυθεί τις επόμενες βδομάδες, μήνες, ίσως και χρόνια.

Πέρα από στοιχεία για τη δομή και χημική σύσταση της κατηγορίας κομητών στην οποία ανήκει ο «Βιλτ 2», η διαπλανητική σκόνη του «Στάρνταστ» αναμένεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος, πληροφορίες που είναι αδύνατο να αντλήσουμε από τα πετρώματα της Γης που έχουν υποστεί πάμπολλες μεταμορφώσεις και διαβρώσεις από την εποχή που σχηματίστηκε ο πλανήτης μας. Το Σεπτέμβρη του 2004 η ανάλογη αποστολή του σχεδόν πανομοιότυπου διαστημοπλοίου «Τζένεσις» («Γένεση») είχε καταλήξει σε αποτυχία, όταν αυτό συνετρίβη κατά την επιστροφή του, λόγω λάθους συναρμολόγησης των αισθητήρων επιβράδυνσης που θα ενεργοποιούσαν αυτόματα τα αλεξίπτωτα μετά την επανείσοδο της κάψουλας στην ατμόσφαιρα.

Η αποστολή «Στάρνταστ», της αμερικανικής Διεύθυνσης Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), είναι η πρώτη αποστολή που φέρνει στον πλανήτη μας εξωγήινο υλικό, που προέρχεται από διαστημική περιοχή πέραν της τροχιάς της Σελήνης.



NASA

Φωτογραφία του κομήτη «Βιλτ 2» από το «Στάρνταστ», όταν πέρασε στη μικρότερη απόσταση από κοντά του


NASA

Επιστήμονες κάνουν τον αρχικό καθαρισμό της κάψουλας επιστροφής του «Στάρνταστ», πριν ανασύρουν από μέσα της το αλουμινένιο δοχείο με το αεροτζέλ


NASA

Μπαίνοντας με τεράστια ταχύτητα στην ατμόσφαιρα της Γης, η κάψουλα του «Στάρνταστ» πυρακτώθηκε, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό διάττοντα αστέρα


NASA

Η κάψουλα επιστροφής στη Γη της διαστημικής σκόνης που συνέλεξε το «Στάρνταστ», όπως τη βρήκε το συνεργείο περισυλλογής, μετά την προσγείωσή της κοντά στην προκαθορισμένη περιοχή

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: NASA

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφευρετικότητα των μηχανικών για να πετάξει η «Εφευρετικότητα» στον Αρη (2021-04-17 00:00:00.0)
Με τις ρόδες στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη (2021-02-20 00:00:00.0)
Πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμή πτήσης (2014-12-07 00:00:00.0)
Καθ' οδόν προς τα «πυροτεχνήματα» του περιήλιου (2014-11-23 00:00:00.0)
Η «Ροζέτα» φωτογραφίζει τη Λουτεσία (2010-07-18 00:00:00.0)
Πιο υγρή, πιο ενδιαφέρουσα (2010-05-16 00:00:00.0)