ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2006 - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Μουντιάλ της ... ρουφιανιάς
Κυριακή 22 Γενάρη 2006

Eurokinissi

Κάμερες παντού στη Γερμανία
«Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο...». Από την επομένη της 11ης Σεπτέμβρη, όπως και στις υπόλοιπες πτυχές της ζωής μας, έχει επιβληθεί η συστηματική και εντελώς απροκάλυπτη εκμετάλλευση των αθλητικών εκδηλώσεων. Η νεοταξική στρατηγική, υποστήριξης του ιμπεριαλισμού, ολοένα και περισσότερο, χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για την εδραίωσή της. Σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τη φιλοσοφία του αθλητισμού - υπό την (τουλάχιστον) ανοχή των αρμοδίων - επιβάλλει πρακτικές και απόψεις, οι οποίες εξυπηρετούν διττά το σύστημα.

Αφ' ενός, «κινούν το χρήμα». Δηλαδή, συμβάλλουν στην κερδοσκοπία των ανθρώπων της. Να θυμίσουμε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα, τα κονδύλια της ασφάλειας ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Αφ' ετέρου, χειραγωγούν τις μάζες, «ποτίζοντας τες» με τις ψυχώσεις που δικαιολογούν - καλύπτουν τα σχέδιά της. Και ενισχύουν το ρόλο των εκφραστών της «νέας τάξης πραγμάτων» (μυστικές υπηρεσίες, πράκτορες, ΝΑΤΟ κλπ.). Η τρομο-λαγνεία και η επιβολή (θεωρητικά και πρακτικά...) του φόβου γίνεται ο πυλώνας, πάνω στον οποίο χτίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα. Αντιλαϊκά, αντιδημοκρατικά μέτρα, αστυνομοκρατία, δημιουργία υπόπτων, «εχθρών και φίλων».

Εξω από το «σκηνικό» δε θα μπορούσε να μείνει το ποδόσφαιρο. Το λαϊκότερο των αθλημάτων - άρα με τη μεγαλύτερη απήχηση και διεισδυτικότητα - τίθεται στην υπηρεσία επιβολής των νεοταξικών επιλογών. Το «έργο» που είδαμε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, θα ξαναδούμε (και μάλιστα σε πιο άγρια εκτέλεση), το καλοκαίρι στη Γερμανία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συμβολή από το ΝΑΤΟ!

Eurokinissi

Αστυνομοκρατία σε όλη τη χώρα, λόγω Μουντιάλ...
Οι διοργανωτές ζήτησαν (όπως οι προκάτοχοί τους στο «EURO 2004» και στην «ΑΘΗΝΑ 2004») τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, «προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των θεατών και των εγκαταστάσεων». Οπως έχει δημοσιοποιήσει το πρακτορείο «Reuters», εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας έχει ζητήσει από τον υπουργό Αμυνας να κάνει μία αίτηση στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να παραχωρηθούν αεροπλάνα για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για αεροσκάφη τύπου E-3A AWACS. Τα οποία έχουν απεριόριστες δυνατότητες και - εκτός των άλλων - μπορούν να εντοπίσουν (τι;) στόχους από απόσταση 400 χιλιομέτρων.

«Φυσικά», θα υπάρξει «μεγάλος αδερφός», με εκατοντάδες κάμερες, φακέλωμα, παρακολούθηση ανθρώπων, συνομιλιών κλπ. Η αστυνομοκρατία θα ενταθεί και οι κάθε είδους πράκτορες θα «ξεχειλίσουν» τη χώρα. Ηδη, υπήρξε (χωρίς να έχει οριστικά κλείσει) και θέμα χρησιμοποίησης του στρατού... Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει εκφράσει την άποψη ότι ο στρατός θα μπορούσε να συμμετέχει σε ορισμένες περιπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας που θα αναπτυχθούν και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την τρομοκρατία...

«Δεν μπορούμε να βάλουμε άρματα μάχης μέσα στα στάδια ή στους σταθμούς για να διασφαλίσουμε την τάξη. Γιατί, όμως, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το στρατό, για να βοηθήσει τις αστυνομικές δυνάμεις, όπου κρίνεται αναγκαίο, όπως τα γήπεδα, τα αεροδρόμια ή τα ξενοδοχεία των ομάδων;», αναρωτήθηκε... Ο υπουργός Αμυνας, Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, διαφώνησε: «Ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι να διασφαλίζουν τις αποστολές που έχουν ανατεθεί στην αστυνομία».

Στη συνέχεια όμως, μάλλον, δε ...σφράγισε το παράθυρο: «Ο στρατός είναι διαμορφωμένος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπερασπίζεται το εθνικό έδαφος και να επιλαμβάνεται καταστάσεων, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές ή σοβαρά ατυχήματα. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο στρατός», είπε. Αρα μπορούν, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να ερμηνευτούν οι προϋποθέσεις κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει χρησιμοποίηση του στρατού. Ας μην αποκλείουμε, λοιπόν, τίποτα.

Παντού χαφιέδες...

Αυτά και άλλα πολλά, όμως, δεν είναι αρκετά για τους (προσχηματικούς και πραγματικούς) σκοπούς των εξουσιαστών. Ετσι προχωρούν ακόμα περισσότερο. Μεταμορφώνουν σε χαφιέδες όλους ή σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους..! Οι παρακάτω πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στην αθλητική εφημερίδα «Goal news» (σε επιμέλεια του Θανάση Κελαντώνη), υπό τον τίτλο «Γίνε χαφιές, μπορείς!» και υπότιτλο «Πληροφοριοδότες της αστυνομίας οι εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: «Οι περίπου 250.000 άνθρωποι που θα εργάζονται, εντός ή εκτός σταδίων, κατά τη διάρκεια και στο περιθώριο της διοργάνωσης, είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν την αστυνομία για οτιδήποτε θεωρούν μη φυσιολογικό ή ύποπτο στο χώρο όπου θα βρίσκονται»...! Επιβάλλεται, δηλαδή, η μαζική παραγωγή χαφιέδων και η ιδεολογία της ρουφιανιάς... «Ο πωλητής λουκάνικων έξω από το "Ολίμπιασταντιον" του Βερολίνου, π.χ., μπορεί να κάνει πραγματικότητα το ανεκπλήρωτο παιδικό του όνειρο να γίνει μυστικός πράκτορας για μία μέρα. Ακόμα και οι καθαριστές των τουαλετών δε θα καθαρίζουν απλά, αλλά οφείλουν να ελέγχουν τι σκουπίζουν - καθαρίζουν, έχοντας τα μάτια τους ανοιχτά για τον εντοπισμό οποιασδήποτε επικίνδυνης ή ύποπτης ουσίας - αντικειμένου»...

Η προσπάθεια (επιβολής της συγκεκριμένης ιδεολογίας και) κατασκευής χαφιέδων δε σταματάει εδώ. Το ρεπορτάζ προσθέτει: «Εκτός από τους μικροπωλητές και τους καθαριστές, αυξημένα καθήκοντα στο συγκεκριμένο σχέδιο θα έχουν οι διαπιστευμένοι για τη διοργάνωση δημοσιογράφοι, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των χωρών, οι προπονητές των εθνικών ομάδων, αλλά και οι ποδοσφαιριστές»...! Και όλα αυτά, όπως σημειώνει και ο συντάκτης, «στο πλαίσιο της νέας μόδας που λάνσαραν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη».

Και φυσικά όλα τα παραπάνω, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο παρελθόν, δε θα διαρκέσουν μόνο, όσο και το Μουντιάλ. Αποτελούν «υποδομή», που (κυρίως) θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια. Με το πρόσχημα της τρομοκρατίας και την εσκεμμένη θολούρα γύρω από τον όρο. ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ επίτηδες έχουν αφήσει μπερδεμένα τα όρια που καθορίζουν μια πράξη ως τρομοκρατική ή αντίστασης στο σύστημα. Γιατί γι' αυτούς είναι το ίδιο, αν δεν προτιμούν την πρώτη. Οσα αναφέρονται παραπάνω, λοιπόν, και αρκετά ακόμα θα χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια καθυπόταξης του λαϊκού κινήματος, στην επιχείρηση «πνιξίματος» κάθε φωνής ενάντια στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ