ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
«Αξεπέραστα προβλήματα»

Κάθε πέντε χρόνια 1.500 ευρώ είναι η επιχορήγηση που παίρνει ο «ΑΟ Καστέλλας», όταν, την ίδια στιγμή, προπονείται σε ένα χωμάτινο γήπεδο όπου στοιβάζονται συνολικά 15 ομάδες...

Πέμπτη 19 Γενάρη 2006

Συνολικά 1.500 ευρώ κάθε πέντε χρόνια παίρνει ως ...επιχορήγηση η ομάδα του ΑΟ Καστέλας
«Τα προβλήματά μας, δυστυχώς, είναι αξεπέραστα. Πρέπει, για παράδειγμα, για τρεις φορές τη βδομάδα να γυμνάζουμε 30 παιδιά σε μισό γήπεδο για μια ώρα και ένα τέταρτο. Τι δουλιά να κάνεις κάτω από τέτοιες συνθήκες;». Τα λόγια αυτά ανήκουν στους Γιώργο Απέργη και Ιωάννη Κάτσο, πρόεδρο και γενικό αρχηγό, αντίστοιχα, του ΑΟ Καστέλας. Η έλλειψη χώρων άθλησης σε συνδυασμό με την πενιχρή χρηματοδότηση από την πολιτεία έχουν οδηγήσει το σύλλογο σε ανυπέρβλητες δυσκολίες...

Ο «Ρ» συνεχίζει την έρευνα για τα όσα κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα του επαγγελματικού αθλητισμού, όπου αποκαλύπτεται πως η πολιτεία σε καμιά περίπτωση δε στηρίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι οι δυσκολίες που μας περιγράφουν οι παράγοντες του ΑΟ Καστέλας.

Ο ΑΟ Καστέλας ιδρύθηκε το 1977, με τμήματα ποδοσφαίρου, κολύμβησης, πόλο. Το φιλόδοξο όμως αυτό πρόγραμμα περιορίστηκε, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, μόνο στην «καλλιέργεια» του ποδοσφαίρου. Σήμερα, έχει ανδρική και εφηβική ομάδα ενώ γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία και παιδικής. Η προπόνηση γίνεται κάτω από άκρως δυσμενείς συνθήκες, στο ημιτελές χωμάτινο γήπεδο στο χώρο του ΣΕΦ, όπου στοιβάζονται 15 σωματεία. Η συζήτηση για τα προβλήματα του σωματείου, που ακολουθεί, έγινε με τους Γ. Απέργη και Γ. Κάτσο.

Σε ένα χωμάτινο γήπεδο στοιβάζονται 15 ομάδες στον Πειραιά
-- Ποιο γήπεδο έχετε έδρα;

-- Του Ρέντη. Αυτό μας έχει ορίσει η ΕΠΣ.

-- Σε ποια κατηγορία παίζετε;

-- Στη Β΄ Πειραιά. Εχουμε 50 ποδοσφαιριστές. Το αξεπέραστο πρόβλημα στον Πειραιά είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι άθλησης. Υπήρχε το βοηθητικό γήπεδο στο Στάδιο Καραϊσκάκη, πάει κι αυτό. Το πήρε ο Ολυμπιακός. Για μας δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Η πολιτεία στηρίζει τις μεγάλες ΠΑΕ

-- Η πολιτεία εδώ και κάμποσα χρόνια διώκει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό...

-- Μας έχει σχεδόν εξαφανίσει.

-- Γιατί;

-- Ολο το βάρος έχει πέσει στον επαγγελματικό αθλητισμό. Για παράδειγμα, τεράστια ποσά χαρίζονται στις ΠΑΕ. Ποιος στηρίζει το δήθεν επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Η πολιτεία. Ποιος στηρίζει οικονομικά τη δημιουργία μεγάλων γηπέδων; Η πολιτεία. Το κάνει αυτό, γιατί και αυτή με τη σειρά της αντλεί οικονομικά οφέλη, πολιτικά, κλπ. Ενώ το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της γειτονιάς δεν τους προσφέρει κέρδη. Ολα στο βωμό του χρήματος.

-- Αρα η προσπάθεια της πολιτείας, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι η δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών «κλαμπ» και βέβαια θα γυμνάζονται τα παιδιά που θα μπορούν να πληρώνουν οι γονείς τους, με όλους τους υπαρκτούς κινδύνους (ενισχυτικές τροφές, φάρμακα, κλπ.).

-- Η δική μας προσπάθεια είναι να δίνουμε διέξοδο στα παιδιά της γειτονιάς μας, δεν παίρνουμε χρήματα, τα παιδιά είναι φτωχά, οι γονείς βιοπαλαιστές. Αυτή η δουλιά σε κάθε σύλλογο στηρίζεται σε δυο- τρεις ...«τρελούς» παράγοντες. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που αναζητούν την προβολή ή άλλα οφέλη, αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι. Τα σωματεία συντηρούνται από παρέες φίλων εθελοντικά με κέφι και αγάπη.

«Περιμένουμε πέντε χρόνια για 1.500 ευρώ»

-- Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του συλλόγου σας;

-- Γύρω στις 15 - 20.000 ευρώ. Ο δήμος, όποτε πλησιάζουν εκλογές, μας δίνει 1.500 ευρώ. Αστεία πράγματα.

-- Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) Πειραιά;

-- Εμείς αυτό που θέλουμε από την ΕΠΣ είναι να βοηθήσει να λυθεί το γηπεδικό πρόβλημα. Το ότι παίζονται διάφορα παιχνίδια μεταξύ των παραγόντων, είναι γεγονός. Προσπαθούμε ως σύλλογος να μείνουμε μακριά από τέτοιες λογικές.

-- Διεκδικήστε δυναμικά τα αιτήματά σας. Ποια είναι η δικαιολογία που προβάλλουν;

-- Η βασική αιτιολογία τους είναι ότι δεν έχουν χρήματα.

-- Και το ΠΡΟ-ΠΟ για ποιον έγινε; Δεν έγινε για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

-- Ολη η χώρα παίζει ΠΡΟ-ΠΟ, «Στοίχημα», κλπ. Πού πάνε τα λεφτά; Εμείς περιμένουμε πέντε χρόνια για να μας δώσουν 1.500 ευρώ. Στο μεταξύ, στις μεγάλες ΠΑΕ χαρίζουν δισ.

«Στον αέρα» η υγεία των αθλητών

-- Τι γίνεται σχετικά με την ιατρική κάλυψη των αθλουμένων; Φτάνει στο 100%;

-- Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Από πού να βρεθούν αυτά τα χρήματα που χρειάζονται γι' αυτή τη δουλιά;

-- Η ΕΠΟ δεν καταλαβαίνει ότι είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί στα παιδιά;

-- Εμείς ως σωματείο με τα πολύ λίγα μέσα που διαθέτουμε κάνουμε ό,τι μπορούμε.

-- Αρα τα παιδιά είναι «στον αέρα».

-- Πράγματι, είναι «στον αέρα». Δεν μπορούμε να πούμε ψέματα. Θα μπορούσαν να ορίσουν ένα κρατικό νοσοκομείο για να εξετάζονται δωρεάν τα παιδιά. Εμείς έχουμε, όπως και άλλα σωματεία, εργαζόμενα παιδιά, τα οποία δεν τολμούν να πουν στα αφεντικά τους ότι κάνουν αθλητισμό, γιατί υπάρχει φόβος να τους απολύσουν αν τραυματιστούν.

Δεν υπάρχει χρόνος για άθληση

-- Τα νέα παιδιά έχουν χρόνο για αθλητισμό;

-- Δύσκολα έρχονται τα παιδιά στον αθλητισμό. Είναι φορτωμένα με πολλά πράγματα. Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, κλπ. Πολλά ταλέντα χάνονται, επειδή δεν υπάρχει καμιά φροντίδα από την πολιτεία. Ενα ακόμα πρόβλημα που υπάρχει είναι με τα παιδιά των αλλοδαπών, οι οποίοι αν και είναι καλοί ποδοσφαιριστές, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερους από δύο. Αυτό είναι πρόβλημα. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τα παιδιά, για μας είναι όλα ίδια. Εμείς θέλουμε να γυμνάζονται όσο δυνατόν περισσότερα παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος.

Ιδια πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και στον αθλητισμό

-- Ποια είναι η γνώμη σας για τις διαφορές μεταξύ προέδρου της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση, και υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Ορφανού;

-- Παίζονται κομματικά παιχνίδια. Ο καθένας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ποδόσφαιρο για δικό του όφελος. Ολοι πιστέψαμε ότι μετά το Πανευρωπαϊκό θα είχαμε μια καινούρια αρχή. Μέγα λάθος...

-- Αν δεν αγωνιστείτε, θα σας εξαφανίσουν. Αυτός είναι ο στόχος.

-- Αυτό το έχουμε καταλάβει. Το ζήτημα είναι να αγωνιστούν όλες οι Ενώσεις μαζί.

- Μην ξεχνάτε ότι η ίδια πολιτική εφαρμοζόταν και από το ΠΑΣΟΚ για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και τότε πρόεδρος ήταν ο Γκαγκάτσης.

-- Η ίδια πολιτική συνεχίζεται.

-- Χρειάζονται αγώνες. Μην αφήσετε να σας κάνουν ό,τι θέλουν. Τι σας έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η αθλητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Τίποτα. Της ΝΔ; Τίποτα. Εχουμε σχολικό αθλητισμό; Οχι. Εχουμε μαζικό; Οχι. Εχουμε σωματειακό αθλητισμό; Οχι. Σας πέταξε η ΓΓΑ 1.500 ευρώ και άλλα τόσα ο δήμαρχος με την ελπίδα να τον ψηφίσετε. Ετσι δεν είναι τα πράγματα;

-- Ετσι και χειρότερα. Ασφαλώς χρειάζονται πιο δυναμικές προσπάθειες...


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ