ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Το έγκλημα θα πάρει απάντηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του 28χρονου συναδέλφου τους διοργανώνουν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι του νησιού, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Οικοδόμων Ζακύνθου

Πέμπτη 19 Γενάρη 2006

Για μόλις 60 ευρώ η εργοδοσία έστειλε στο θάνατο τον 28χρονο εργάτη...
Την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία όλων των εργαζομένων του κλάδου, με αφορμή το έγκλημα που έγινε το Σάββατο 14 Γενάρη σε οικοδομή της περιοχής και είχε αποτέλεσμα το θάνατο του 28χρονου βοηθού χειριστή πρέσας Στάθη Παράσχη, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου, καλώντας παράλληλα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

«Το συμβάν ήταν αποτέλεσμα της παραβίασης σοβαρών μέτρων προστασίας, κατάργησης του ωραρίου, του 5ήμερου, της Συλλογικής Σύμβασης και γενικά της εργατικής νομοθεσίας» σημειώνουν οι οικοδόμοι, τονίζοντας ότι «συνένοχοι στο έγκλημα είναι η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι αρμόδιοι φορείς, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή».

Ο Στάθης Παράσχης έπεσε το περασμένο Σάββατο με την μπετονιέρα που οδηγούσε σε σκάμμα τριών μέτρων σε οικοδομή του σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία. Προκειμένου να γλιτώσει μόλις 60 ευρώ, η εργοδοσία δεν έστησε πρέσα για τη ρίψη του μπετόν στο σκάμμα, ούτε πήρε μέτρα για τη στήριξη του σαθρού χείλους του, με συνέπεια να υποχωρήσει το έδαφος και να παρασύρει την μπετονιέρα και τον 28χρονο οδηγό της στο κενό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο εργοδοτικό έγκλημα έγινε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, μέρα αργίας, σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι η εργοδοσία, προκειμένου να παραδώσει έγκαιρα το έργο στον μεγαλέμπορο «Βερόπουλο», υποχρέωνε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, υπό το φως δυνατών προβολέων.

Ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι της περιοχής είναι απροστάτευτοι απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, αφού η Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας είναι μόνο στα χαρτιά, Τεχνική Επιθεώρηση στο νησί δεν υπάρχει, ενώ το ΙΚΑ αδυνατεί πλήρως να πραγματοποιεί ελέγχους. Καλεί τους συναδέλφους οικοδόμους να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ίδιας της ζωής στα δικά τους χέρια και να επιβάλουν με τον αγώνα τους την προάσπιση της σωματικής τους ακεραιότητας, κάνοντας το πρώτο βήμα με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση του Σαββάτου.