ΑΓΟΡΑ
Από τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006

Με τους εμπόρους να έχουν αφήσει πίσω τους μια ακόμα χριστουγεννιάτικη περίοδο χειρότερη από την περσινή και τους καταναλωτές να μετρούν τα πενιχρά τους εισοδήματα ευρώ το ευρώ, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες καθημερινές ανάγκες περιορίζοντας ολοένα και περισσότερο τις καταναλωτικές τους αγορές, ξεκινούν τη Δευτέρα στις 23 του μήνα οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 Φλεβάρη. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, οι εκπτώσεις το χειμώνα θα ξεκινούν την πρώτη Δευτέρα μετά τις 20 του Γενάρη και θα διαρκούν πέντε εβδομάδες.

Στο μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας υπονομεύοντας ανοιχτά τις διεκδικήσεις και τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εμπόρους να εφαρμόσουν στο όνομα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών διευρυμένο ωράριο λειτουργίας σε όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, το ωράριο που προτείνει, το οποίο και χαρακτηρίζει «παραγωγικό» είναι: Δευτέρα και Τετάρτη 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ., Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ. και Σάββατο 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ. Είναι φανερό ότι στην πράξη η πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, συνεπής στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της, ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας διαμορφώνοντας ένα ωράριο εναρμονισμένο με το κυβερνητικό «όραμα» για πλήρη απελευθέρωση.

Κατά τα άλλα, μπορεί, σύμφωνα με το νόμο, να απαγορεύεται η πραγματοποίηση προσφορών για ένα μήνα πριν την έναρξη των εκπτώσεων, ωστόσο, ορισμένα καταστήματα - συχνά πολυκαταστήματα και αλυσίδες - κάνουν προσφορές από... την «πίσω πόρτα». Καλούν τους καταναλωτές να «κλείσουν» από τώρα τις αγορές που θέλουν σε τιμές εκπτώσεων. Ηδη από τη Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης τις προηγούμενες ημέρες παραπέμφθηκαν στις κατά τόπους Νομαρχίες, όπου ανήκουν, τα καταστήματα «Multirama» για πραγματοποίηση προσφορών.

Η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι προκειμένου να βγουν όσο γίνεται «κερδισμένοι» από τις εκπτώσεις καλό είναι να φροντίζουν ώστε:

Την ίδια στιγμή και ενώ τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες έχουν εκτοξευτεί σε νέα ύψη, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, δε φαίνεται να πτοείται από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των εργαζομένων. Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου είπε πως τα νοικοκυριά «πρέπει να δανείζονται με βάση τις εκτιμήσεις τους, τις ρεαλιστικές, για τη δυνατότητα εξόφλησης των δανείων». Για να δείξει μάλιστα ότι ενδιαφέρεται σημείωσε ότι έχει δώσει κατεύθυνση στους τραπεζίτες, σύμφωνα με την οποία η τοκοχρεολυτική δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%-40% του εισοδήματος. Λες και είναι δυνατόν κάποια εργατική οικογένεια να μπορεί να ζήσει, αφού, μετά το νοίκι, τα κοινόχρηστα, φως - νερό - τηλέφωνο, πληρώσει και το 40% του εισοδήματός της στους τραπεζίτες, οι οποίοι επιδιώκουν τη συνεχή αύξηση των δανείων που δίνουν, μιας και με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.