NAT
Βουλιάζει στα ελλείμματα

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, όπως καταγγέλλουν σε Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ

Παρασκευή 20 Γενάρη 2006

«Τορπίλη» για τις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων στο ΝΑΤ και τα άλλα Ταμεία των ναυτεργατών αποτελεί η εφοπλιστόδουλη πολιτική της κυβέρνησης
Τα τεράστια ελλείμματα που εντοπίζονται για ακόμα μια χρονιά στον προϋπολογισμό του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), αλλά και την πορεία χρεοκοπίας που προδιαγράφει για όλα τα ναυτεργατικά ασφαλιστικά Ταμεία η κυρίαρχη πολιτική, καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, Σταύρος Σκοπελίτης και Βέρα Νικολαΐδου.

«Για άλλη μια χρονιά, ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου είναι προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, κόντρα στις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών. Η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο ΝΑΤ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και της "ανταγωνιστικότητας" του εφοπλιστικού κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων στη θάλασσα», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Από τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναφορικά με τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ και των άλλων Ναυτεργατικών Ταμείων από το 2006, προκύπτει αβίαστα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να εξυπηρετήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το επιδοτεί με "ζεστό χρήμα", "διαγράφει" χρέη και ταυτόχρονα τινάζει στον αέρα τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα», προσθέτουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ, το έλλειμμα του ΝΑΤ, το 2004 ήταν 765.731.620 ευρώ, το 2005 έφτασε τα 789.222.476 ευρώ και για το 2006 εκτινάχτηκε πλέον στα 963.823.232 ευρώ!

«Το συμπέρασμα είναι πως το ΝΑΤ και τα άλλα Ταμεία των ναυτεργατών οδηγούνται ολοταχώς στη χρεοκοπία, αφού από το συνολικό του έλλειμμα θα μείνει ακάλυπτο από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 110.823.232 ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συντάξεις και τις υπόλοιπες παροχές των ναυτεργατών. Και αυτό όταν είναι ανυπολόγιστα τα ποσά που οφείλουν οι εφοπλιστές προς το ΝΑΤ από εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή», τονίζεται στην Ερώτηση.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας «ποια μέτρα θα πάρει και πότε για: