ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων
Παρασκευή 20 Γενάρη 2006

Associated Press

Από το χτεσινό μακελειό στο κέντρο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ.-

Μπαράζ επιθέσεων, με επίκεντρο τη Βαγδάτη, σημειώθηκε μετά την «ανάπαυλα» των προηγούμενων ημερών, εξαιτίας της γιορτής της θυσίας.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Παγιδευμένο αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περιπολικό της αστυνομίας και, ταυτόχρονα, ένας καμικάζι μπήκε σε καφέ που βρισκόταν δίπλα στο περιπολικό και ανατινάχτηκε, σύμφωνα πάντα με τις αστυνομικές πηγές. Πάντως, το είδος των επιθέσεων δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά. Δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών της Τετάρτης σε 50, παρότι είχαν δοθεί μόνον οι 10 νεκροί της επίθεσης σε κομβόι εταιρίας ασφαλείας και η απαγωγή δύο Αφρικανών μηχανικών. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται δύο Αμερικανοί μισθοφόροι από επίθεση με βόμβα στην άκρη του δρόμου στη Βασόρα και 32 πτώματα που ανακαλύφθηκαν στη Βαγδάτη και τη Νιμπάεϊ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με το CBS, οι περισσότεροι ήταν νεοσύλλεκτοι αστυνομικοί που είχαν απαχθεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επιθέσεις αναμένεται να ενταθούν ενόψει της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών της 15ης Δεκέμβρη πιθανότατα σήμερα. Εντούτοις η διεθνής αποστολή παρατηρητών που παρακολούθησε τις ιρακινές βουλευτικές εκλογές διαπιστώνει στην τελική έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, πως υπήρξαν πολλές παραβιάσεις και απάτες, όμως αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει την έκταση της νοθείας και δεν αναφέρεται στις ενδεχόμενες συνέπειές της στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, σε σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων της από το ιρακινό έδαφος μέχρι τα τέλη του 2006 προχωρά η Ιταλία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Αντόνιο Μαρτίνο, στη Βουλή ότι, σε πρώτη φάση, 1.000 στρατιώτες θα αποσυρθούν από το Ιράκ μέχρι τον Ιούνιο. Η αποχώρηση και των 2.600 Ιταλών στρατιωτών από το Ιράκ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, με την ιταλική παρουσία στο Ιράκ να εισέρχεται σε μία φάση, την οποία ο Μαρτίνο περιέγραψε ως «πολιτικής κυρίως φύσεως». Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η διαδικασία αποχώρησης θα ξεκινήσει μέσα στο Γενάρη, διάστημα κατά το οποίο αναμένεται η απόσυρση περίπου 300 Ιταλών στρατιωτών από το Ιράκ.

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα αφεθούν ελεύθερες έξι Ιρακινές κρατούμενες, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κίνηση αυτή δε θεωρείται αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ, που απήχθη στις 7 Γενάρη. Πάντως, λίγο αργότερα, διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζο Κάρπεντερ, που δήλωσε ότι καμία «απελευθέρωση δεν επίκειται στο άμεσο μέλλον»...