ΗΠΑ
«Διπλωματικές» ενισχύσεις σε καυτά σημεία

Ετοιμάζουν επεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων χωρών

Παρασκευή 20 Γενάρη 2006

Associated Press

Οταν τα στρατεύματα τα βρίσκουν σκούρα επιτάσσεται η... διπλωματία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μεταμορφωτική διπλωματία» βάπτισε την αναδιανομή των ρόλων των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις στα... «καυτά σημεία του πλανήτη». Ανακοίνωσε ότι μετατάσσονται εκατοντάδες διπλωμάτες από την Ευρώπη, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας και επιρροής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και κράτη της Ασίας, εισάγοντας το όρο «μεταμορφωτική διπλωματία» για μία αναδιοργάνωση, που θυμίζει, αν και μικρότερη σε εύρος, αυτήν του Πενταγώνου.

«Θα ξεκινήσουμε εφέτος με μία προκαταρκτική μετακίνηση 100 θέσεων από την Ευρώπη και από εδώ, από την Ουάσιγκτον, σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νιγηρία και ο Λίβανος, όπου το πρόσθετο προσωπικό έχει ουσιώδη σημασία», είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι «οι μεγαλύτερες απειλές τώρα αναδύονται εντός των κρατών, παρά μεταξύ αυτών». «Ο θεμελιώδης χαρακτήρας των καθεστώτων έχει πια μεγαλύτερη σημασία από ό,τι η διεθνής κατανομή της ισχύος» κατέληξε η Ράις δίνοντας το σήμα για την απροκάλυπτη πολιτική επέμβασης που θα ακολουθούν πλέον οι διπλωματικές αποστολές...

Μάλιστα, η αλλαγή αυτή συμπίπτει με την έμφαση που η κυβέρνηση Μπους κρίνει ότι πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της εικόνας των ΗΠΑ στο εξωτερικό, και ειδικά σε ό,τι αφορά τις «δημοκρατικές τους αξίες», όπως ανέφεραν ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Επιπροσθέτως, η Ράις ανακοίνωσε και τα σχέδια αναδιανομής της ξένης βοήθειας που οι ΗΠΑ δίνουν σε άλλες χώρες ως τρόπο φυσικά επέμβασης και επιβολής σε άλλα κράτη. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι υπεύθυνος του συντονισμού της παροχής βοήθειας θα είναι ο Ράνταλ Λ. Τομπάιας, πρώην διευθυντής μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας και σήμερα επικεφαλής του προγράμματος για την καταπολέμηση του Εϊτζ. Σύμφωνα με αναλυτές η αναδιανομή των ρόλων όσον αφορά στην ξένη βοήθεια κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας του κατακερματισμού των προγραμμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η πιο αποτελεσματική και επικεντρωμένη παροχή «βοήθειας» στο εξωτερικό.