ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκρηκτικό τοπίο
Τρίτη 24 Γενάρη 2006

Associated Press

Από τη χτεσινή επίθεση σε οχήματα της αστυνομίας μπροστά στην ιρανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων τόσο στη Βαγδάτη όσο και στο υπόλοιπο Ιράκ, ενόσω τα αποτελέσματα «εκλογών» προβληματίζουν καθώς ήδη έχουν κατατεθεί ενστάσεις...

Χτες, η Βαγδάτη συγκλονίστηκε από διπλή επίθεση που πραγματοποιήθηκε - μία εναντίον φυλακίου της αστυνομίας - στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, κοντά στην Πράσινη Ζώνη και την ιρανική πρεσβεία, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Μέχρι χτες αργά δεν είχαν ανακοινωθεί εάν υπάρχουν θύματα.

Επίσης, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που συντάραξε την πολυσύχναστη αγορά Σαλάλ, στο σιιτικό προάστιο Σάαμπ, στη βορειοανατολική Βαγδάτη. Σε άλλη επίθεση ενόπλων, στο Τικρίτ, στο βόρειο Ιράκ, σκοτώθηκαν ένας Ιρακινός αξιωματικός, ο γιος του κι ένας στρατιώτης. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τα τρία θύματα, έπεσε σε ενέδρα στο προάστιο Κασντισίγια. Στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου προκάλεσε τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Παράλληλα, πέντε κάτοικοι της περιοχής τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητό τους πάτησε εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε αμερικανική βάση στη Σινίγια, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Εν τω μεταξύ, ορίστηκε χθες ο νέος πρόεδρος του δικαστηρίου για τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Πρόκειται για τον Κούρδο Ραούφ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διαδέχεται τον επίσης Κούρδο, Ριζγκάρ Αμίν, ο οποίος παραιτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για παρέμβαση της ιρακινής κυβέρνησης στο έργο του.

Τέλος, τα πτώματα 23 Ιρακινών ανακαλύφθηκαν την Κυριακή βόρεια της Βαγδάτης, στην περιοχή όπου 35 υποψήφιοι για την ακαδημία της ιρακινής αστυνομίας είχαν απαχθεί στις 16 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι 35 απαχθέντες ήταν μέρος μιας ομάδας 229 υποψηφίων για την ακαδημία της αστυνομίας της Βαγδάτης που δεν είχαν περάσει στις εξετάσεις εισόδου, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαμάρα ο στρατηγός Μάλεκ Χασράγι.