Αλλού ο χειμώνας
Τρίτη 24 Γενάρη 2006

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Πόσο πλήρωσες το πετρέλαιο;

Οσο θέλει αυτός που έχει στοκ πετρέλαιο και διαθέτει τηλεοπτικό κανάλι για να σε πείσει ότι αν δεν αγοράσεις τώρα, αύριο θα 'σαι παγωμένος.

Κάπως έτσι σε στέλνουν τη μια μέρα να τρέξεις να πάρεις δάνειο και την επομένη σου πουλάνε συμπάθεια του φουκαρά που τον κλέβουν οι τράπεζες.

Το πιο ωραίο είναι ότι στο τέλος, με την υπογραφή σου, έρχεσαι να επικυρώσεις το γκάλοπ που λέει πως αυτός που φταίει είναι ...η γραφειοκρατία των υπαλλήλων, δηλαδή εσύ ο ίδιος.

Οτι ανήκεις στους μόνιμα ξεχασμένους, περνά στα ψιλά. Σημασία έχει να γνωρίζεις πως δεν είναι σημαντική η κατάργηση του 8ωρου, αλλά ότι αυτό είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου, δηλαδή πάλι φταις! Κι εδώ που τα λέμε... φταις!

Δε φτάνει που ανέχεσαι τη ΓΣΕΕ σε ρόλο διαπραγματευτή του δικού σου δίκιου, αναγορεύεις και γενικό εισαγγελέα αυτόν που σε δουλεύει μπροστά στα μούτρα σου, αυτόν που δηλώνει πως αμάρτησε για το παιδί του, αυτόν που για άλλα, λέει, θέλει να γράφει, αλλά εσύ ο αναγνώστης άλλα θες να ψωνίσεις, οπότε τι να κάνει κι ο «δημοσιογράφος», κιτρινίζει λίγο, προσφέρεσαι κι εσύ για ντεκόρ στη ζούγκλα του, χειροκροτεί η σαπίλα που κανείς δεν την ακουμπά κι έτσι γεμίσαμε ανήξερους απ' τη μια και χαρούμενους από την άλλη, αυτούς που διαπιστώνουν στην όλη κατάσταση να επικρατεί «ένα ισχυρό φιλελεύθερο πνεύμα».

Οτι ένα είναι το «πνεύμα» που επικρατεί σ' ορισμένους κύκλους, είναι βέβαιο. Στο ποιο είναι αυτό το πνεύμα διαφωνούμε, αλλά ποιος δίνει σημασία σε λεπτομέρειες... Σημασία, για παράδειγμα, έχει ότι την ίδια μέρα, για το ίδιο θέμα, τρεις «διακεκριμένοι» αρθρογράφοι, θεωρητικά από τρεις «διαφορετικές» οπτικές, σε εγκαλούν στην τάξη για τον ίδιο ακριβώς λόγο: Παραμένεις αμετανόητος «συνοδοιπόρος» αυτών των αποδεδειγμένα εγκληματιών, των κομμουνιστών! Οτι ο ένας απ' τους τρεις, από καιρό έχει επιλέξει ρόλο πτυελοδοχείου, λειτουργεί μεν εκτονωτικά, δε μειώνει όμως το γεγονός. Και το γεγονός είναι ότι εκείνος ο σταλινικός ο Ζαχαριάδης σε κάλεσε τότε σε Αντίσταση, εσύ ανταποκρίθηκες, ενώ αν διάβαζες «Βήμα» ειδικά τότε, άλλη στάση θα κρατούσες, γράψατε ένα έπος, ορισμένοι από σας εκτελεστήκατε γι' αυτό, αλλά αφήσατε πίσω σας κληρονομιά παράξενη...

Τι τη θέλατε χριστιανοί μου την αντίσταση; Θα 'χε επιβληθεί ανεμπόδιστα από τότε η «νέα τάξη» κι εσείς δε θα ψάχνατε τώρα να βρείτε σάλιο για ροχάλες. Ασε που κινδυνεύετε να σας καταγγείλουν και για ανίερες συμμαχίες έτσι που διαμαρτύρεστε όλοι μαζί στο Στρασβούργο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ