NO PASARAN

Μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου

Τετάρτη 25 Γενάρη 2006

Το προεδρείο της συνέντευξης Τύπου
Παρουσία εκπροσώπων πολλών Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης και με κεντρικό, αυθόρμητο και παλλαϊκό σύνθημα το «No Pasaran», δόθηκε χτες στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το ΚΚΕ για να εκφράσει τις θέσεις όλων των δημοκρατικών ανθρώπων ενάντια στο κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Μια συνέντευξη ουσιαστικά μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και μέσα στους χώρους του Συμβουλίου, μια κίνηση θεαματική και πετυχημένη, όπως κρίθηκε από τους γνωρίζοντες το περιβάλλον του ψυχρού αυτού γυάλινου κτιρίου.

«Σήμερα δόθηκε μια πολύ μεγάλη μάχη εναντίον της ψήφισης του αντικομμουνιστικού μνημονίου», είπε ανοίγοντας τη συνέντευξη η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Περιέγραψε όσα έγιναν νωρίτερα χτες το πρωί στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Βαν ντερ Λίντεν. Μίλησε για τα εκατοντάδες ψηφίσματα, τις εκατοντάδες υπογραφές διαμαρτυρίας που επιδόθηκαν στον πρόεδρο και για τις εξηγήσεις που αυτός έσπευσε να δώσει, ότι τάχα με το μνημόνιο αυτό δεν καταδιώκουν κόμματα ή ιδεολογίες αλλά μόνο «εγκλήματα» που έγιναν στο παρελθόν. Η Λιάνα Κανέλλη το χαρακτήρισε ασθενές επιχείρημα με πραγματικό στόχο να καταδικαστούν οι αγώνες που έγιναν στο παρελθόν και όσοι ακολουθούν στο μέλλον. Σημείωσε ότι οι κομμουνιστές, οι δημοκράτες, όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να σκέφτονται ανοιχτά δε θ' αφήσουν το κατάπτυστο αυτό κείμενο να περάσει ή και αν αυτό γίνει - με δεδομένους και τους αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης που υπάρχουν στο ΣτΕ - με «Μολών λαβέ» θα αντιμετωπίσουν όσους επιχειρήσουν να το εφαρμόσουν για να ξαναγραφεί η Ιστορία στα μέτρα τους.

«No Pasaran» ήταν και το μήνυμα που απηύθυνε στη συνέντευξη ο Πρόεδρος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, υψώνοντας τη γροθιά του. Από την αρχή της τοποθέτησής του ακόμα ευχαρίστησε θερμά το ΚΚΕ, προσωπικά την ΓΓ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, όλες τις ελληνικές δυνάμεις που, όπως είπε, αντιστέκονται στην προσπάθεια του φασισμού να στήσει τη φωλιά του μέσα στο ΣτΕ. Είναι η πιο φριχτή προβοκάτσια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, σημείωσε, και υπογράμμισε ότι τώρα που δεν υπάρχει ΕΣΣΔ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να απλώσουν τα νύχια τους σε όλο τον πλανήτη. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό δεν τους «βγαίνει» καθώς αναπτύσσονται ραγδαία οι οικονομίες της Κίνας και του Βιετνάμ και βάφεται κόκκινη η Λατινική Αμερική. «Θέλουν να αναζωογονήσουν το ναζισμό, προσπαθούν να ξανακινήσουν τις δικαστικές διώξεις, να μας ξαναγυρίσουν στην εποχή του Γκεόρκι Δημητρώφ. Εμείς ως Σοβιετική Ενωση χάσαμε τριάντα εκατομμύρια ανθρώπους παλεύοντας ενάντια στο ναζισμό και είμαστε τώρα αντιμέτωποι με αυτή την προβοκάτσια. Ενωνόμαστε με τους Ελληνες, με το κουράγιο σας, και παλεύουμε ενάντια. Σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητά μας», κατέληξε.

Ο Δώρος Χριστοδουλίδης, αντιπρόεδρος της «Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και βουλευτής του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε αρχικά στη σύσταση και λειτουργία αυτής της ευρωομάδας, που με κόμματα διαφορετικού προσανατολισμού υπάρχει δυσκολία να καταλήγουν σε ομόφωνες αποφάσεις. Κι όμως, είπε, απέναντι σ' αυτό το μνημόνιο υπήρξε για πρώτη φορά ενότητα και αλληλεγγύη, εξ ου και η ομόφωνη απόρριψη. «Ολες οι δημοκρατικές δυνάμεις συνειδητοποίησαν ότι αυτή η επίθεση δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές αλλά τον καθένα. Γι' αυτό είναι προφανές ότι το "No Pasaran" θα το πουν όλοι μαζί οι δημοκράτες». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας ο αγώνας θα συνεχιστεί: «Θα νικήσουμε γιατί δεν είμαστε μόνοι, είμαστε όλοι μαζί οι άνθρωποι που θέλουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε ελεύθεροι».

Ο Ανιμπαλ Φερνάντος, από το Πορτογαλικό ΚΚ, χαρακτήρισε το επίμαχο μνημόνιο ό,τι πιο προσβλητικό για το κόμμα του. Είπε πως με δημαγωγική τακτική προσπαθεί να εξισώσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό, να ξεπλύνει τα εγκλήματα του ναζισμού και να διαμορφώσει ένα βαθύτατα αντικομμουνιστικό κλίμα. Μίλησε για τους αγώνες που απ' το 1941 έδωσαν και δίνουν οι Πορτογάλοι κομμουνιστές για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα τους και μάλιστα μέσα σε καθεστώς χούντας μέχρι και το 1974. Συμπλήρωσε ότι η αντίθεσή τους προς το μνημόνιο έγκειται και στο γεγονός ότι επιχειρεί τη μετατροπή του ΣτΕ σε υπερδικαστήριο, το οποίο θα επιβάλλει στους λαούς το πώς θα διεξάγουν τον πολιτικό τους αγώνα, το πώς θα ζουν και θα υπάρχουν.

Ο Βάρσλαβ Εσκνερ, από το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), αναφέρθηκε στα χιλιάδες ψηφίσματα και υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στην Τσεχία ενάντια στο μνημόνιο. Περιέγραψε την πραγματική κατάσταση στη χώρα του με δυο κόμματα- λακέδες του ιμπεριαλισμού να το υπερψηφίζουν, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι στην Τσεχία αλλά και σ' ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πολλοί περισσότεροι δημοκράτες που θα σταθούν απέναντι.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, Νάσος Αλευράς, Μαρία Δαμανάκη και Κωνσταντίνος Βρεττός. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε χαιρετισμό που απηύθυνε στηλίτευσε την προσπάθεια που γίνεται το ΣτΕ να ξαναγράψει την Ιστορία και να μετατραπεί σε υπερδικαστήριο που θα κρίνει τους πάντες. Τόνισε ότι η απόπειρα αυτή γίνεται για να ενοχοποιηθεί κάθε προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες που έδωσαν οι Ελληνες κομμουνιστές τόσο στην Αντίσταση όσο και αργότερα στη χούντα των συνταγματαρχών. Κατέληξε ότι οι Ελληνες κομμουνιστές αγωνίστηκαν για την ελευθερία του ελληνικού λαού γι' αυτό και έχουμε χρέος ως χώρα να υπερασπιστούμε την Ιστορία μας.

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη παραβρέθηκε από το ΚΚΕ και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος αποτελούμενη από τους: Θόδωρο Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ, Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτή και μέλος της ΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και μέλος της ΚΕ, και Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ. Επίσης εκπρόσωποι και πολλών άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων, π.χ., του ΚΚ Λουξεμβούργου, του Γερμανικού ΚΚ, όπως και από τον «Πόλο για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία». Τέλος, το δικό τους ξεχωριστό χρώμα έδωσαν και εκατό Ελληνες που κατάφεραν και μπήκαν στην αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, χώρια όσοι διαμαρτύρονταν έξω από το κτίριο, εκπροσωπώντας μαζικούς φορείς, όπως το ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Κούτρα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).