ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Πάνω από 2,1 εκατ. οι «επίσημα» φτωχοί
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006

Τα 20 από τα 100 ελληνικά νοικοκυριά δε διαθέτουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, για να τα φέρουν βόλτα και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους
Η Ελλάδα χρόνο με το χρόνο αναπτύσσεται και γίνεται πλουσιότερη και ισχυρότερη, αλλά η φτώχεια παραμένει άθικτη, στο ύψος της, αφού - επίσημα - τα 20 από τα 100 ελληνικά νοικοκυριά δε διαθέτουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, για να τα φέρουν βόλτα και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Μιλάμε για πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα κάθε ηλικίας, πολλά από τα οποία δεν έχουν την οικονομική «πολυτέλεια» να αγοράσουν ακόμα και τα αναγκαία είδη διατροφής, να πληρώσουν τους λογαριασμούς για ρεύμα - νερό - τηλέφωνο, να καταβάλουν τις δόσεις στις τράπεζες ή ακόμη να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, για να ζεσταθούν τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα της Ελλάδας των δύο ταχυτήτων αποτυπώνεται ανάγλυφα στην τελευταία έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), με τίτλο «Συνθήκες Διαβίωσης των νοικοκυριών 2004». Η έρευνα αφορά στους όρους διαβίωσης με βάση τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2003 και έγινε σε δείγμα 6.252 νοικοκυριών και σε 13.996 μέλη των νοικοκυριών αυτών ηλικίας πάνω από 16 ετών. Επίσημα φτωχοί, με βάση την έρευνα της ΕΣΥΕ, ήταν όσοι το 2003 είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 5.300,18 ευρώ (δηλαδή 441,7 ευρώ το μήνα) ή οικογενειακό εισόδημα 11.130,37 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά! Τώρα, πόσα νοικοκυριά και, κύρια, πώς τα καταφέρνουν να ζουν με τέτοια εισοδήματα, είναι ένα ερώτημα στο οποίο η Στατιστική Υπηρεσία δε δίνει απάντηση.

Το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 799.530 με 2.126.750 μέλη. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 20% του πληθυσμού, που είναι και το ποσοστό των νοικοκυριών - ατόμων που ζοουν κάτω από το όριο φτώχειας. Ωστόσο, για κάποιες κατηγορίες του ελληνικού πληθυσμού, το φάσμα της φτώχειας είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς από το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή του κινδύνου οικονομικής επισφάλειας, όπως το λένε στατιστικά, διαμορφώνεται σε:

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στέγασης στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας:

Οι 6 στους 10 στερούνται και τα στοιχειώδη

Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση βασικών αναγκών, από το σύνολο των φτωχών:

Επίσης, από το σύνολο των φτωχών νοικοκυριών, που δηλώνουν δυσκολίες για να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών:

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΥΕ, το 31,1% των ελληνικών νοικοκυριών στο σύνολο της χώρας αντιμετωπίζει με δυσκολία την κάλυψη των συνήθων αναγκών τους και το 15,1% δηλώνει ότι τις αντιμετωπίζει «με μεγάλη δυσκολία».

Εκπαίδευση - Υγεία

Αποκαλυπτικά - αν όχι αποκαρδιωτικά - είναι και τα ευρήματα της έρευνας, σχετικά με το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς, όπως προκύπτει από το σύνολο του πληθυσμού:

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι για το 32,2% του επίσημα φτωχού πληθυσμού, η υγεία είναι από «πολύ κακή» μέχρι «μέτρια» και 67,8% από «καλή» μέχρι «πολύ καλή».