ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με γοργά βήματα στην οργάνωση της πάλης

Η μαζική χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ ανέδειξε την αναγκαιότητα οι ταξικές δυνάμεις να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις των «κοινωνικών εταίρων». Πρώτη «απάντηση» τη Δευτέρα

Παρασκευή 27 Γενάρη 2006

Κατάμεστη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ
Με παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Απασχόλησης - κατά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση - οι ταξικές δυνάμεις δίνουν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στην ταξική συνεργασία, στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, που μαζί με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μεθοδεύουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ). Παράλληλα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εντείνει τις προσπάθειες ώστε η οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη. Αναγκαιότητα που αναδείχτηκε και από τη χτεσινή μαζική συνδικαλιστική σύσκεψη που συγκάλεσε το ΠΑΜΕ στο Συνδικάτο Οικοδόμων και η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στο φόντο των κατάπτυστων εργοδοτικών αξιώσεων και της τακτικής των «κοινωνικών εταίρων».

Στην εισηγητική τοποθέτηση, ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι στόχος του ΣΕΒ είναι να καταργήσει τις ΣΣΕ, πολλαπλασιάζοντας την ανασφάλεια και εξαναγκάζοντας τον κάθε εργαζόμενο σε υπογραφή ατομικής σύμβασης, ώστε οι εργοδότες να εξασφαλίζουν ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα. Στο στόχο αυτό είναι συστρατευμένοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εντείνει την προπαγάνδα της σε βάρος των ταξικών δυνάμεων, επιχειρώντας να σπείρει σύγχυση. Είναι αυτή που υπονομεύει τους αγώνες των συνδικάτων, προάγοντας τον κοινωνικό εταιρισμό. Υπογράφει συμβάσεις με κριτήριο τη λεγόμενη αντοχή της εθνικής οικονομίας και εν τέλει στοχεύει στη διαμόρφωση υποταγμένων συνειδήσεων.

Κριτήριο οι ανάγκες των εργαζομένων


«Για εμάς, είπε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, κριτήριο είναι οι ανάγκες των εργαζομένων. Απαιτείται η οργάνωση της πάλης τους και αυτό μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να το κάνει. Με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουμε σε συσκέψεις κλαδικές, τοπικές. Να εξοπλιστούν τα στελέχη με επιχειρήματα, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της δράσης τους. Το κάθε συνδικάτο να ενημερώσει τους εργαζόμενους. Να γίνουν περιοδείες και γενικές συνελεύσεις. Να αναπτυχθεί δράση για τους μετανάστες, τις γυναίκες και τη νεολαία. Να συγκροτήσουμε Επιτροπές Αγώνα. Οπου είμαστε μειοψηφία να εντείνουμε τη δράση μας, να αναδείξουμε με επιχειρήματα το ρόλο των συμβιβασμένων πλειοψηφιών. Να μετράμε με αυστηρότητα την αποτελεσματικότητα της δράσης μας με βάση τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, τη βελτίωση της λειτουργίας τους, την άνοδο της συμμετοχής στους αγώνες, τη βελτίωση των συσχετισμών, να μπουν καινούριες δυνάμεις στο ΠΑΜΕ».

Τέλος, ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων που έχει στόχο να αποκρύψει ότι η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, είναι αυτή που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματά τους. Ενώ μεγάλες ευθύνες έχει και η ηγεσία του ΣΥΝ που στηρίζει τις πολιτικές της ΕΕ.

Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες

Οι σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη αγώνων αλλά και ο μακρύς δρόμος που ανοίγεται για τις ταξικές δυνάμεις, μπροστά στη μάχη για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων, και όχι μόνο, αναδείχτηκε στην πλούσια κουβέντα που ακολούθησε.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε η ανάγκη εξοπλισμού των συνδικαλιστών με επαρκή επιχειρήματα, η αξιοποίηση της πλούσιας εικόνας που έρχεται από κλάδους και τόπους δουλιάς. Οπως πχ η στάση των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις του Δέρματος και του Ιματισμού, που έχουν φτάσει να υπογράφουν συμβάσεις με μεροκάματα ακόμα και κάτω από αυτά της ΕΓΣΣΕ. Από την άλλη μεριά, η ίδια η εμπειρία αποδεικνύει ότι η συσπείρωση των εργατών με ταξικό προσανατολισμό, μπορεί να βάλει εμπόδια σε αντεργατικές μεθοδεύσεις, όπως πχ έγινε πρόσφατα στη ΣΟΦΤΕΞ.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρέθηκε η ανάγκη να γίνει ειδική δουλιά στην εργαζόμενη νεολαία. Η οποία συχνά απέχει από τους αγώνες, αγνοώντας τη σημασία βασικών εργατικών κατακτήσεων όπως είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις, εκτεθειμένη έτσι ακόμα περισσότερο στην εργοδοτική ασυδοσία. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ο πολιτικός χαρακτήρας της μάχης για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων, η ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης της συνείδησης του κάθε εργάτη. Η ανάγκη να πειστεί πως υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, πως η εργοδοσία καρπώνεται κέρδη από την υπεραξία που παράγει. Να πειστεί ότι δεν μπορεί παρά να γυρίσει αποφασιστικά την πλάτη του σ' εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν για την ένταση της εκμετάλλευσής του.

Πρόγραμμα αγώνα

Ηδη, σύμφωνα με την ανάγκη συντονισμού της δράσης, έχουν δρομολογηθεί ποικίλες δραστηριότητες. Οπως πχ η ανάληψη κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών από τραπεζοϋπαλλήλους και εμποροϋπαλλήλους ενάντια στο χτύπημα του ωραρίου, τη «διευθέτηση» κλπ.

Ακόμα, την επόμενη Τρίτη, 31 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη διεθνιστική δράση του ΠΑΜΕ, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών.