ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Ανύπαρκτη η υποδομή!

Αρνείται η κυβέρνηση επί χρόνια να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή, παρά τα αιτήματα των εργαζομένων

Σάββατο 17 Ιούνη 2000

Αγκυροβολημένα στα ανοιχτά ή δεμένα στα βράχια στην καλύτερη περίπτωση, είναι τα πλοία στα οποία γίνονται εργασίες επισκευής στην Κυνοσούρα της Σαλαμίνας! Καμία υποδομή, κανένα μέτρο για την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων αλλά και για την ασφάλεια και την παροχή υπηρεσιών στους εργαζόμενους. Ούτε ένα σημείο πρόσβασης για τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα προχτές το βράδυ!

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, λίγες ώρες πριν την έκρηξη στο «SLOP», που στέρησε τη ζωή σε έναν εργάτη, διαδήλωναν και μεταξύ άλλων απαιτούσαν να δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή στην Κυνοσούρα. Μια τραγική κατάσταση για την οποία το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά η κυβέρνηση έχει κλείσει μάτια και αυτιά!

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στην Κυνοσούρα είναι πλοία δεμένα πάνω σε βράχια ή μισοβυθισμένα καράβια. Τσιμέντα που χαρακτηρίζονται ντόκοι οι οποίοι είναι μισοβυθισμένοι ή και κατεστραμμένοι.

Η άθλια και απαράδεκτη κατάσταση έχει τις ρίζες αρκετά χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα και προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του Νιάρχου (πρώην ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά) είχε εκδοθεί Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν η εγκατάσταση δεξαμενών σε οποιοδήποτε χώρο σε απόσταση 30 μιλίων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά! Το 1985 λήγει το Διάταγμα αυτό και τη θέση του παίρνει μια διάταξη για παρόμοιους λόγους, που χαρακτηρίζει αρχαιολογικό χώρο τη συγκεκριμένη περιοχή και απαγορεύει όχι μόνο την εγκατάσταση δεξαμενών αλλά και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα! Με αυτό το πρόσχημα, ούτε υποδομή δημιουργείται, με συνέπεια να συνεχίζεται η άναρχη λειτουργία της Ζώνης, αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος δεν προστατεύεται.

Τα σωματεία αλλά και οι εργάτες που απασχολούνται μ' αυτές τις άθλιες συνθήκες, εδώ και χρόνια έχουν διατυπώσει αίτημα για τη δημιουργία απαραίτητων λιμενικών υποδομών στην Κυνοσούρα που να εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων αλλά και την παροχή υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους, για την ασφάλειά τους.