Τρελά κέρδη από το «μαύρο χρυσό»
Τρίτη 31 Γενάρη 2006

Τρελάθηκαν στα κέρδη οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες πετρελαίου. Οπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και πέρσι, οι πολυεθνικές πετρελαίου αξιοποίησαν δεόντως το καθεστώς ασυδοσίας, που απολαμβάνουν στο πλαίσιο των κάθε λογής «απελευθερώσεων», για να αυγατίσουν τα παχυλά τους κέρδη.

Αποκαλυπτικά, από αυτήν την άποψη, είναι και τα στοιχεία για την κερδοφορία της «Exxon Mobil», η οποία ανήκει στη γνωστή λέσχη των «5 αδελφών» πολυεθνικών εταιριών πετρελαιοειδών, που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της, η «Exxon Mobil» - η υπ' αριθμόν ένα πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο - αύξησε στο τέταρτο τρίμηνο του 2005 τα καθαρά της κέρδη, σε ετήσια βάση, κατά 27% ή κατά 2,3 δισ. δολάρια. Εφτασαν έτσι, στο ποσό των 10,7 δισ. δολαρίων, από 8,4 δισ. δολάρια, που ήταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2004.

Βέβαια, η αλματώδης άνοδος της κερδοφορίας της «Exxon Mobil» και των άλλων «4 αδελφών» πετρελαίου - που έχουν κάνει τους μεγαλομετόχους τους να τρίβουν τα χέρια τους και ξάφνιασε ακόμη και τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών - δεν ήταν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, που έπαιξαν οι «5 αδελφές πετρελαίου», με τις ευλογίες όλων εκείνων που υπηρετούν πιστά το καθεστώς «απελευθέρωσης» των τιμών και των αγορών...