ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέο διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες
Τρίτη 31 Γενάρη 2006

Associated Press

Μια από τις εταιρίες στο Βέλγιο όπου εντοπίστηκαν οι διοξίνες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ( της ανταποκρίτριας μας).--

Ενα ακόμα διατροφικό σκάνδαλο (σ.σ. πόσα δεν έχουν γίνει γνωστά...) έρχεται πάλι στην επικαιρότητα και δείχνει ότι οι εταιρίες, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους αδιαφορούν για την υγεία των ανθρώπων. Αυτή τη φορά, εντοπίστηκαν ζωοτροφές με διοξίνες (επικίνδυνες όταν περάσουν στη διατροφική αλυσίδα), στην Ολλανδία, το Βέλγιο και στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάλογα περιστατικά σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ 275 κτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία, 96 στο Βέλγιο και 7 στη Γερμανία, μετά από απόφαση των αρμοδίων αρχών έκλεισαν προληπτικά για την αποφυγή του κινδύνου να διεισδύσουν στη διατροφική αλυσίδα ενδεχόμενες υψηλές ποσότητες διοξίνης....

Οπως δήλωσε ο Φίλιπ Τοντ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου σε θέματα υγείας και καταναλωτή, Μάρκου Κυπριανού, χτες στις Βρυξέλλες, όλα τα κράτη - μέλη έχουν ειδοποιηθεί από τις 25 Ιανουαρίου, μέσα από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον εντοπισμό των ύποπτων ζωοτροφών στην Ολλανδία, εκφράζοντας ικανοποίηση για την άμεση αντίδραση των βελγικών και ολλανδικών αρχών, που συμμορφώθηκαν απόλυτα με τους κανόνες της κοινότητας. Βέβαια, οι διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν την επικίνδυνη κατάσταση για τους καταναλωτές από την ασυδοσία των εταιριών.

Ο Φ. Τοντ επισήμανε ότι γίνονται αναλύσεις, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχουν ζώα και κρέατα μολυσμένα με διοξίνες, ενώ χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των βελγικών και ολλανδικών αρχών με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εντοπισμό της εστίας μόλυνσης.

Ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες αγορές ολλανδικών κρεάτων, κυρίως χοιρινών, ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Μπασιάκος, σε σχετική του δήλωση εμφανίστηκε, όπως αναμενόταν, καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας το καταναλωτικό κοινό ότι «δεν έχουν εισαχθεί μολυσμένες ζωοτροφές με διοξίνη στη χώρα μας από τις συγκεκριμένες παρτίδες». Βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο έπρεπε να απαντήσει ο υπουργός, και που βεβαίως το απέφυγε έντεχνα, είναι το εάν έχουν προωθηθεί στη χώρα μας παρτίδες κρέατος ή άλλα ζωικά παράγωγα από τις συγκεκριμένες μονάδες εκτροφής της Ολλανδίας και άλλων χωρών.