ΚΑΑΠ ΒΟΥΛΑΣ
Ανέξοδες υποσχέσεις και μετάθεση ευθυνών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι

Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006

«Θέλουμε δημόσια δωρεάν Πρόνοια και Υγεία, λέμε όχι στη φιλανθρωπία», απαίτησαν οι εργαζόμενοι στο ΚΑΑΠ Βούλας
Δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (ΚΑΑΠ) Βούλας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οδυνηρή κατάσταση που βιώνουν οι νοσηλευόμενοι και οι ασθενείς του, απαίτησαν οι εργαζόμενοι με δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι, κατά την πεντάωρη στάση εργασίας τους, με τη συμπαράσταση αντιπροσωπείας στελεχών του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας κρατώντας πανό: «Δίχως χρήματα και προσωπικό, πάει για κλείσιμο και αυτό» και παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα: «Θέλουμε δημόσια δωρεάν Πρόνοια και Υγεία, λέμε όχι στη φιλανθρωπία», αλλά και «Δουλιά 16 ώρες την ημέρα, αφήστε τα αυτά, δεν πάει παραπέρα».

Οπως κατήγγειλαν, παρά τις υποσχέσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, που είχε επισκεφτεί το ΚΑΑΠ Βούλας (28.5.2004) η κατάσταση στο Ιδρυμα παραμένει δραματική. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ δεν αντικαθίσταται ούτε καν το προσωπικό που αποχωρεί! Σαράντα νοσηλεύτριες έχουν στη φροντίδα τους 120 νοσηλευόμενους, πολλοί απ' τους οποίους είναι κατάκοιτοι και βαριά ανάπηροι, ενώ υπάρχουν μόνο δυο τραυματιοφορείς. Ο ξενώνας αποϊδρυματοποίησης που φτιάχτηκε πρόσφατα δε λειτουργεί, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Ακόμα, υπάρχει έλλειψη σε ειδικότητες γιατρών, αφού στο Ιδρυμα εργάζονται μόνο οδοντίατρος, παιδίατρος και δερματολόγος και αυτό μόνο για τις πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάλυψη γιατρού το απόγευμα, τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι και η έλλειψη ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να μεταφέρουν τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Επίσης, για περισσότερα από δυο χρόνια δεν έχουν αγοραστεί ρούχα για τους νοσηλευόμενους και στολές για το προσωπικό.

Παρά τα εκρηκτικά προβλήματα, όμως, στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιάννα Δεσποτοπούλου, η τελευταία εξαντλήθηκε σε κάποιες ανέξοδες υποσχέσεις για επιπλέον χρηματοδότηση του Ιδρύματος από το κρατικό λαχείο και για την πρόσληψη μόλις 15 εργαζομένων. Ενώ επέλεξε να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών στη διοίκηση του ΚΑΑΠ Βούλας, τη στιγμή που το Ιδρυμα οδηγείται στο κλείσιμο εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης των εναπομεινασών υπηρεσιών πρόνοιας και της παράδοσης των πασχόντων στις λεγόμενες μη κερδοσκοπικές εταιρίες και τη φιλανθρωπία που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.