ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Με οδηγό το δίκιο τους

Μαχητική πορεία χτες στη Βέροια, όπου απέκλεισαν τη Νομαρχία

Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006

Στη Βέροια μετέφεραν χτες την οργή και τον αγώνα τους εργαζόμενοι και απολυμένοι της Νάουσας
Τέρμα τα ψέματα. Λύση εδώ και τώρα με πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους για ουσιαστική προστασία των ανέργων, για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας, για σταθερή δουλιά, ασφάλιση και σύνταξη για όλους. Ούτε βήμα πίσω από αυτά τα αιτήματα δεν κάνουν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί και οι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι της Νάουσας. Και αυτό διαδήλωσαν χτες μέσα από τον πολύωρο αποκλεισμό της Νομαρχίας Ημαθίας στη Βέροια και τη μαχητική πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης. Εστειλαν τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση πως εάν μέχρι το τέλος της βδομάδας δεν ανακοινώσει την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τις επόμενες μέρες θα τους βρει μπροστά της, με νέες μορφές αγώνα, πιο δυναμικές, γιατί πλέον δεν έχουν να χάσουν τίποτε πέρα από τη φτώχεια τους.

Οι απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», και των «Κλωστηρίων Νάουσας» (εργοστάσια «Β» και Ολυμπιακή») οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Γ» που βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανεργία και οι απολυμένοι της κλωστοϋφαντουργίας «Παπαφιλίππου», ενωμένοι δίνουν τη μάχη κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που, υλοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου τους, έχει καταδικάσει στην ανεργία και τη φτώχεια. Ενωμένοι καταγγέλλουν και τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που υπονομεύουν την ΕΓΣΣΕ και ετοιμάζονται να ξεθεμελιώσουν τα εργασιακά δικαιώματα μέσα από τα ΤΣΑ.

Απέκλεισαν τη Νομαρχία

Από το πρωί ξεκίνησαν από τη Νάουσα με σταθμό τη Νομαρχία Ημαθίας στη Βέροια. Εκεί από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι απέκλεισαν το κτίριο της Νομαρχίας και προχώρησαν σε κατάληψη του γραφείου του αντινομάρχη Ο. Σιδηρόπουλου, αφού ο νομάρχης Γ. Σπάρτσης απουσίαζε λόγω ...ασθενείας.

Κατήγγειλαν τη συνένοχη στάση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και την αναξιοπιστία λόγων και έργων που έχουν επιδείξει. Και πολύ γρήγορα νομάρχης και αντινομάρχης επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες των απολυμένων.

Ο Γ. Σπάρτσης αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο της απουσίας του, όταν δήλωσε τηλεφωνικά μιλώντας στον πρόεδρο των απολυμένων του «Β» Γ. Σμέρνο: «Εγώ δεν παίζω θέατρο». Εξίσου προσβλητικός εμφανίστηκε και ο αντινομάρχης, δηλώνοντας: «Δεν περιμένουμε πιστοποιητικά αξιοπιστίας από εσάς. Πήραμε από το λαό».

Αυτή η στάση πυροδότησε την οργή απολυμένων και εργαζομένων που είχαν καταλάβει το γραφείο. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο και όλοι μαζί έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα: «Σήμερα μπαίνει τέρμα στα Θα και τα λόγια, από εδώ και εμπρός απαιτούμε έμπρακτη απόδειξη της στήριξης του αγώνα μας. Στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση. Τέρμα το δούλεμα. Υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι δώστε λύση τώρα. Δε θέλουμε προγράμματα μερικής απασχόλησης, κατάρτισης, ειδίκευσης. Απαιτούμε ικανοποίηση των αιτημάτων μας και όχι προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χ. Τρεμπελής.

Ανάγκασαν τον αντινομάρχη να αναζητήσει τους αρμόδιους υπουργούς και τους γραμματείς των υπουργείων και όπως ανακοινώθηκε τελικά, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης μέσα από την οποία προέκυψε η δέσμευση για άμεση - εντός της βδομάδας - ανακοίνωση μέτρων που θα ικανοποιούν τις διεκδικήσεις τους.

Πορεία στη Βέροια

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι αποχώρησαν από τη Νομαρχία και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Βέροιας. «Μια φωνή μια γροθιά στον αγώνα η εργατιά», «ο διάλογός τους είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», διαδήλωσαν και ξεκαθάρισαν πως «αγώνας ταξικός πανεργατικός είναι η απάντηση από εδώ κι εμπρός».