Κυβέρνηση - ιεραρχία: Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο
Κυριακή 18 Ιούνη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου που δημοσιεύτηκε στο «Ρ» στις 16 Ιούνη
Το συλλαλητήριο που οργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο, την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, έδωσε νέες διαστάσεις στην ψευδεπίγραφη σύγκρουση κυβέρνησης - ιεραρχίας για το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στα νέα δελτία ταυτότητας. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκφώνησε μια ομιλία με σαφέστατη πρόθεση να μετατρέψει τη θρησκεία σε πολιτικό όπλο για την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων που σχετίζονται με διεθνείς ή εσωτερικές αλλαγές, αλλά και για να μη χάσει τα όποια προνόμια της παρέχει η σύμπλεξή της με το κράτος.

Με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε η αλληλοτροφόδοτηση των δυο πλευρών στην άγονη αντιπαράθεσή τους. Ο πρωθυπουργός παίρνοντας την «πάσα» από τον αρχιεπίσκοπο, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο Ζάππειο στράφηκε εναντίον αυτών «που φοβούνται τον αφανισμό του εθνικού κράτους» για να διεκδικήσει για τον εαυτό του, το ρόλο του «σημαιοφόρου» των δυνάμεων της «προόδου». Καθίσταται προφανής η πρόθεση του κ. Σημίτη, μέσω αυτής της διαίρεσης του κοινωνικού σώματος, να νομιμοποιήσει το σύνολο της πολιτικής του για να χρεώνει κάθε αντίδραση στην πολιτική του στο «μαύρο μέτωπο», του οποίου θα ηγείται ο αρχιεπίσκοπος. Το επόμενο «επεισόδιο» θα παρακολουθήσουμε την ερχόμενη Τετάρτη στο Σύνταγμα.

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του την περασμένη Πέμπτη τόνιζε μεταξύ των άλλων:

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει τη θέση για διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, που πρωτοδιατύπωσε το 1918 και ταυτόχρονα με την ίδρυσή του. Παράλληλα, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τις απόπειρες διαχωρισμού του λαού με βάση τη θρησκευτική συνείδηση. Η γραμμή συσπείρωσης της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται στα μέτωπα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, της Σένγκεν, των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων, της αντιδραστικής αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος που ετοιμάζεται, της ΝΑΤΟικής παρουσίας, των αρνητικών σχεδιασμών που προωθούνται στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια. Σ' αυτή τη βάση το ΚΚΕ καλεί το λαό να συσπειρωθεί, να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί».