ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ
Μουσικοθεατρική μαγεία στο Βύρωνα
Κυριακή 18 Ιούνη 2000

«Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις» ήταν ο τίτλος της ξεχωριστής μουσικοθεατρικής παράστασης - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα.

Μέσα από τη σύνθεση του λόγου και της μουσικής, ο θεατής είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το έργο του Γιάννη Ρίτσου στη ζωή και την ποίηση, ένα έργο άρρηκτα δεμένο με το ιστορικό πλαίσιο που αναπτύχθηκε. Τα κείμενα και η σκηνοθεσία ήταν της ηθοποιού Λίλιαν Δημητρακοπούλου, ενώ τη μουσική επιμέλεια του έργου είχε ο μουσικοσυνθέτης Στέφανος Ψαραδάκος.

Η γέννηση του ποιητή στη Μονεμβασιά, τα πρώτα του βήματα ως ποιητή, η σύνδεσή του με το εργατικό λαϊκό κίνημα, η απαγόρευση και το κάψιμο των βιβλίων του, αλλά και η συνολική αναγνώρισή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάστηκαν μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο, που αφ' ενός καθήλωνε, αλλά και τους παρακινούσε να συμμετέχουν με τραγούδια και χειροκροτήματα στις κορυφαίες στιγμές του μελοποιημένου έργου του. Αμέτρητα ήταν τα «μπράβο» που έρχονταν συνεχώς ως επιβράβευση των δημιουργών από τις κερκίδες του θεάτρου.

Και ενώ η παράσταση ήταν στη μέση περίπου, ένα εκπληκτικό φεγγάρι άρχισε να ξεπροβάλλει πάνω από τους βράχους του θεάτρου σα να ήθελε κι αυτό να απαγγείλει τους στίχους του ποιητή, σα να ήταν κι αυτό μέρος της παράστασης, τραβώντας πάνω του τα βλέμματα, την ίδια στιγμή που τα χείλη σιγοτραγουδούσαν μαζί με τους μουσικούς.

Ηταν μια παράσταση τιμής και μνήμης για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου, έτσι όπως δεν είχε ξαναπροβληθεί, μια παράσταση ενάντια στα σκοτάδια της λήθης, όπως ειπώθηκε κατά την έναρξη. Την παράσταση παρακολούθησε ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και βουλευτή του Κόμματος, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής.