ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
Φουσκώνουν μαζί με το δανεισμό

Σε καθυστέρηση έχουν βγάλει οι τράπεζες καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ. Οι όψιμοι προβληματισμοί των τραπεζιτών έχουν να κάνουν μόνο με τη διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων

Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006

Είναι φανερό πως μαζί με την έκρηξη του δανεισμού πληθαίνουν και τα λαϊκά νοικοκυριά που πέφτουν στα νύχια των τραπεζών και απειλούνται με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα
Θηλιά στα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων της χώρας έχει αποδειχτεί ο τραπεζικός δανεισμός. Και δεν είναι μόνο η μάζα του δανεισμού, που συσσωρεύεται με ρυθμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ το μήνα, η οποία έτσι κι αλλιώς υποθηκεύει τα μελλοντικά εισοδήματα. Αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης κατάστασης είναι και η διόγκωση των δανείων που έχουν βγει στο «κόκκινο», σε μια εξέλιξη που καταδείχνει το μέγεθος της οικονομικής δυσπραγίας των λαϊκών στρωμάτων, την αδυναμία τους να αποπληρώσουν «έγκαιρα» - και κάτω από τους λεόντειους όρους που επιβάλλει η ασυδοσία του τραπεζικού κεφαλαίου - τις τοκοχρεολυτικές δόσεις. Δεν είναι τυχαίο πως η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και οι τραπεζίτες στο σύνολό τους -και παρά τους όποιους διαγκωνισμούς τους - αρχίζουν, αρκετά όψιμα και με διπλή γλώσσα να «προβληματίζονται».

Ο «σκεπτικισμός» τους έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων, με την προστασία των μεγαλομετόχων τους και των μελλοντικών επίδοξων «επενδυτών». Το σκεπτικό της Τράπεζας της Ελλάδας εστιάζει στις επιπτώσεις από την «ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη διάρκεια των δανείων» και από τη «τη σχέση των μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών». Σε τελευταία ανάλυση οι τραπεζίτες βλέπουν να μεγαλώνουν οι δυσκολίες των νοικοκυριών, εξαιτίας της εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας.

Τα παρακάτω στοιχεία, που προέρχονται από επίσημες πηγές (Τράπεζα της Ελλάδας και «Τειρεσίας ΑΕ» - εταιρία που ίδρυσαν οι ελληνικές τράπεζες και εξειδικεύεται στη συγκέντρωση και διάθεση πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς, για επιχειρήσεις και ιδιώτες, μέσω πληροφορικών συστημάτων), αποκαλύπτουν την πηγή αυτών των όψιμων προβληματισμών του τραπεζικού κεφαλαίου:

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών το 56% από τα δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» πληρώνονται στη συνέχεια με μικρότερη ή μεγαλύτερη καθυστέρηση. Σ' αυτό το πλαίσιο οι τραπεζίτες βρίσκουν τη χρυσή ευκαιρία να χαρατσώσουν τα θύματά τους και με πρόσθετα χαράτσια (πρόστιμα, τόκοι υπερημερίας κ.ά.) μεγεθύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την τοκογλυφία και μαζί με αυτή την ιδιαίτερα προκλητική κερδοφορία τους. Είναι επίσης φανερό πως μαζί με την έκρηξη του δανεισμού πληθαίνουν και τα λαϊκά νοικοκυριά που πέφτουν στα νύχια των τραπεζών και απειλούνται με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα.

Τους τραπεζίτες δεν τους απασχολεί το «μπουμ» στον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος άλλωστε είναι η πηγή της προκλητικής κερδοφορίας τους, αλλά η λεγόμενη «ποιότητα» των δανειστικών χαρτοφυλακίων τους. Με άλλα λόγια «προβληματίζονται» για τη μελλοντική ικανότητα των λαϊκών νοικοκυριών στην αποπληρωμή των τοκογλυφικών δόσεων εξαιτίας και της διαφαινόμενης ύφεσης στην ΕΕ αλλά και του ενδεχόμενου αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας ενεργώντας ως εντολοδόχος του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου προχώρησε στην εφαρμογή ορισμένων μέτρων «ελέγχου», τα οποία σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση των δανειοληπτών. Αντίθετα, έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή της απρόσκοπτης και χωρίς κλυδωνισμούς λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων από μια δράκα τραπεζιτών. Γι' αυτό το λόγο προχώρησαν στην αύξηση των λογιστικών επισφαλειών που στο εξής θα αναγράφονται στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με απλά λόγια για κάθε ευρώ δανείου που χορηγούν στους πελάτες τους θα πρέπει να θεωρήσουν και να γράψουν στους ισολογισμός ένα μέρος, το οποίο εκ των προτέρων θεωρείται ότι δεν πρόκειται να εισπραχτεί. Το μέτρο αυτό προστατεύει τους «επενδυτές», μεγαλομετόχους και άλλους ρεντιέρηδες, αλλά είναι φανερό ότι θα φορτωθεί στις πλάτες των δανειοληπτών με τη μορφή προστίμων, επιβαρύνσεων, προμηθειών ή ακόμα και με την αύξηση των επιτοκίων. Η δική τους προσέγγιση είναι χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων και για την αποκάλυψη της πολιτικής που εφαρμόζουν. Το σκεπτικό της Τράπεζας της Ελλάδας - με φόντο την έκρηξη στα «κόκκινα δάνεια» και τις μελλοντικές αβεβαιότητές τους - εδράζεται και στα παρακάτω:


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ