Προσοχή: Σέρνονται «ΙΟΣ»-εις!!

Επιστολή του Γιώργου Τούσσα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος στην «Ελευθεροτυπία»

Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006

Η Εκθεση για τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια» συνιστά, μια επικίνδυνη προσπάθεια να επαναφέρει από το παράθυρο αυτό που οι λαοί της ΕΕ πέταξαν από την πόρτα: Βασικές πλευρές του αντιδραστικού «Ευρωσυντάγματος»
Την περασμένη Δευτέρα, 30 Γενάρη, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ, έστειλε επιστολή με τον ως άνω τίτλο προς την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», υπόψη του διευθυντού της Σεραφείμ Φυντανίδη και του συντάκτη του άρθρου «Η χαμένη Ευρωπαϊκή Πατρίδα» «ΙΟΣ», άρθρο το οποίο είχε δημοσιευτεί το Σάββατο, 28 Γενάρη 2006. Χτες, η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε τμήματα της επιστολής, λογοκρίνοντάς τη και συνεχίζοντας τη λαθροχειρία σε βάρος του ΚΚΕ και των θέσεών του για τα δικαιώματα των μεταναστών. Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την επιστολή του κομμουνιστή ευρωβουλευτή:

Κύριοι,

Στο Σαββατιάτικο φύλλο (28/1) της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», εκδηλώθηκε «ΙΟΣ» και προσπάθεια «αντι- ΚΚΕ επιδημίας». Στο «σαλόνι» της εφημερίδας σας, ο «ΙΟΣ» της «ανακάλυψε» ότι: «Το ΚΚΕ μαζί με την ευρωδεξιά καταψήφισε την Εκθεση υπέρ των μεταναστών στο Ευρωκοινοβούλιο»!

Ο «ΙΟΣ» παίρνει υπό τη δημοσιογραφική προστασία του και υιοθετεί τη λασπολογία και το αντι - ΚΚΕ σύνδρομο του ΣΥΝ και του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, του οποίου φιλοξενεί και σχόλιο, στο παραπάνω δημοσίευμα. Οσο για τις θέσεις του ΚΚΕ, δημοσιεύει ελάχιστες λέξεις από την αιτιολόγηση ψήφου της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, αποκρύπτοντας τα βασικά σημεία που επέβαλαν την καταψήφιση της Εκθεσης.

Ο «ΙΟΣ», η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», ο ΣΥΝ και ο Δ. Παπαδημούλης ολοφύρονται γιατί δήθεν το ΚΚΕ ψήφισε κατά «ριζοσπαστικών προτάσεων» της Εκθεσης που εισηγήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια ο ευρωβουλευτής G.Gatania, της Ιταλικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και μέλος της αριστερής ευρωομάδας (GUE/NGL).

1. Χαρακτηρίζει χωρίς ντροπή, «προοδευτική έκθεση» και «ριζοσπαστικές προτάσεις» μια έκθεση που περιφρονεί τη λαϊκή βούληση όχι μόνο των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, όπως εκφράστηκαν μέσα από τα δημοψηφίσματά τους, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των άλλων λαών της ΕΕ, που η βούλησή τους αγνοήθηκε και παρακάμφθηκε γιατί ακριβώς είναι καταδικαστική για το «Ευρωσύνταγμα».

Η Εκθεση για τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια» συνιστά, μια έξυπνη και γι' αυτό επικίνδυνη προσπάθεια να επαναφέρει από το παράθυρο αυτό που οι λαοί της ΕΕ πέταξαν από την πόρτα: Βασικές πλευρές του αντιδραστικού «Ευρωσυντάγματος». Η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια» χρησιμοποιείται σαν το ιδεολογικό όχημα για να προωθηθούν μια σειρά αντιδραστικές ιδέες και κατευθύνσεις του Ευρωσυντάγματος.

Η Εκθεση δηλώνει ότι «μετά την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες... θα ήταν σημαντικό μήνυμα να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος... με συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτό σχετικά με την ιθαγένεια, που συμβολίζει τη βούληση για αξιοποίηση της ύπαρξης μιας πολιτικής και εδαφικής κοινότητας» (Εισαγ. ΙΓ΄ ), ενώ «ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα... θα συμβάλει στο αίσθημα του ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ενωση... καθώς και στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας» (παρ. 27 της Εκθεσης).

2. Δύο εκδοχές υπάρχουν: Ή ο «ΙΟΣ» δε διάβασε καν τη συγκεκριμένη Εκθεση και αρκέστηκε στο ...«σκονάκι» που του έδωσε ο Δ. Παπαδημούλης ή πράγμα ακόμη χειρότερο τη διάβασε αλλά φροντίζει να αποκρύψει το πραγματικό περιεχόμενό της.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια; Τίποτε απολύτως!!

Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια δεν έχει κανένα απολύτως νομικό και ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού συνδέεται απόλυτα με την κτήση κάποιας εθνικής ιθαγένειας κράτους - μέλους και δε συνεπάγεται κανένα δικαίωμα, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τη δήθεν «προοδευτική» Εκθεση μόνο υποχρεώσεις, όπως είναι η φορολόγηση των εργαζομένων απ' ευθείας στην ΕΕ, για να λύσει τα προβλήματα του κοινοτικού προϋπολογισμού και να κατανοήσουν οι πολίτες στην «πραγματικότητα του προϋπολογισμού της ΕΕ» και τις υποχρεώσεις τους!! (άρθρα 12 - 14 της Εκθεσης).

3.Η ευχή της Εκθεσης να καταστεί νομικά δεσμευτικός ο Καταστατικός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που περιλαμβάνεται στο «Ευρωσύνταγμα» δεν μπορεί να αποτελεί παρά μόνο το πρόσχημα, για να μην απορριφθούν οι αντιδραστικές ιδέες της Εκθεσης. Είναι γνωστό ότι ο Καταστατικός Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων διατυπώνει ευχές χωρίς περιεχόμενο γύρω από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, βρίσκεται πολύ πιο πίσω από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχουν κυρώσει τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα συντάγματα πολλών κρατών - μελών της ΕΕ μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό.

Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια χρησιμοποιείται στην Εκθεση αποκλειστικά και μόνο σαν ιδεολογικό μέσο για να εμπεδώσει στους εργαζόμενους - κατοίκους σε χώρες της ΕΕ το «αίσθημα ότι ανήκουν στην ΕΕ», σε μια «πραγματική πολιτική κοινότητα».

Γι' αυτό και προτείνει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κομμάτων και τη «μεταρρύθμιση» των ευρωπαϊκών εκλογικών διαδικασιών με υπερεθνικά ψηφοδέλτια που θα καταρτίζουν τα ευρωπαϊκά κόμματα (άρθρο 26)!! Με άλλα λόγια, να πείσει τους εργαζόμενους ότι η ΕΕ, αυτή η ιμπεριαλιστική ένωση, αποτελεί τον μόνο δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν. Και για να γίνει πιο αποτελεσματική η προπαγάνδα δήθεν ύπαρξης του «Ευρωπαίου πολίτη» προτείνει να ενταχθεί υποχρεωτικά «η ευρωπαϊκή διάσταση στη διδακτέα ύλη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία» (άρθρο 29)!!

Σαν προκάλυμμα για την προώθηση των επιδιώξεων αυτών, η Εκθεση χρησιμοποιεί την κατοχύρωση δήθεν, μέσω της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας, των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών. Κρύβει όμως το γεγονός ότι τα δικαιώματα αυτά δε συνδέονται με το παραπλανητικό ιδεολόγημα της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας, γιατί απλά αυτή δε δίνει απολύτως κανένα δικαίωμα σε όποιον θα την έχει, αλλά τα όποια δικαιώματα εξαρτώνται από την κτήση της εθνικής ιθαγένειας κάποιου κράτους - μέλους.

Για να εξαπατήσουν τους μετανάστες παρουσιάζουν ότι η μακρόχρονη (πενταετής, τουλάχιστον μόνιμη διαμονή τους στο έδαφος της ΕΕ) θα μπορεί να τους δώσει μια δήθεν ευρωπαϊκή ιθαγένεια, η οποία όμως, αφού δε θα έχουν την ιθαγένεια του κράτους διαμονής τους, θα είναι διακοσμητική και δε θα τους παρέχει κανένα απολύτως κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα είτε στο χώρο διαμονής τους, είτε σε όλο το έδαφος της ΕΕ.

4. Το δημοσίευμα αποκρύπτει ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπερψήφισαν τα άρθρα της Εκθεσης που - έστω και περιορισμένα - αφορούν την κατοχύρωση των κοινωνικών, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών, για τα οποία το δημοσίευμα τους επικρίνει ότι δήθεν καταψήφισαν.

Αυτό που καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι η επαναφορά των αντιδραστικών ιδεών του «Ευρωσυντάγματος» που επιχειρείται να μπουν από το παράθυρο με όχημα μια ανυπόστατη και ψευδεπίγραφη «ευρωπαϊκή ιθαγένεια».

5. Το δημοσίευμα αποκρύπτει, επίσης, ότι η Εκθεση περιείχε τόσες και τέτοιες αντιδραστικές διατάξεις, ώστε στην Ολομέλεια της GUE/NGL, εκτός από το ΚΚΕ άλλες τέσσερις (4) συνιστώσες δήλωσαν ότι την καταψηφίζουν, εκφράζοντας συγχρόνως τη λύπη τους γιατί η Εκθεση αυτή προέρχεται από Ευρωβουλευτή της GUE/NGL.

6. Τέλος, απαράδεκτα και «εκ του πονηρού» αποκρύπτει ότι τόσο αντιδραστικό και αντίθετο ακόμη και με θεμελιώδεις θέσεις της GUE/NGL, ήταν το περιεχόμενο της δήθεν «προοδευτικής» Εκθεσης, ώστε σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL υποχρεώθηκαν να καταψηφίσουν άρθρα της που αφορούν τη φορολογία των πολιτών των κρατών - μελών απ' ευθείας από την ΕΕ, την ενοποίηση των εκλογικών διαδικασιών στα κράτη - μέλη με την εκλογή ευρωβουλευτών από υπερεθνικά ψηφοδέλτια των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων κλπ. Να ποια είναι η δήθεν «προοδευτική» Εκθεση Gatania που υπερασπίζονται μαζί ο ΣΥΝ και ο «ΙΟΣ» της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».

Οταν το σύνολο των ευρωβουλευτών της GUE/NGL υποχρεώνεται να καταψηφίσει σειρά άρθρων της Εκθεσης Gatania (μέλους της ευρωομάδας) γιατί είναι αντίθετα σε προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις της Ομάδας, και των συνιστωσών της, καταλαβαίνει κανείς τι ...«ριζοσπαστικό» κείμενο έρχεται να υποστηρίξει η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»!!

Σε τελευταία ανάλυση ας μας το πει καθαρά η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και ο «ΙΟΣ» της: Υποστηρίζει να φορολογούνται οι Ελληνες πολίτες και οι πολίτες κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ κατ' ευθείαν από την ΕΕ, την αλλαγή των εκλογικών διαδικασιών, ώστε οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται από υπερεθνικά ψηφοδέλτια ευρωπαϊκών κομμάτων, την ένταξη στην εκπαίδευση της διδασκαλίας της «ευρωπαϊκής διάστασης» και ενός δήθεν ευρωπαϊκού πολιτισμού και την προώθηση ενός «καλού» «Ευρωσυντάγματος»;

Γιατί αυτά ακριβώς ζητάει να θεσπιστούν η Εκθεση Gatania,με πρόσχημα δήθεν τα δικαιώματα των μεταναστών στην Ευρώπη! Και είναι χαρακτηριστικό για τη στόχευση της Εκθεσης ότι από τα 40 άρθρα της, μόλις τα 6 αναφέρονται και μάλιστα μόνο έμμεσα στην αναγνώριση δικαιωμάτων στους μετανάστες της ΕΕ, ενώ όλα τα υπόλοιπα «βάζουν πλάτη» στην επαναφορά του αντιδραστικού Ευρωσυντάγματος από το παράθυρο!! Οτι ο ΣΥΝ και ο ευρωβουλευτής του Δ. Παπαδημούλης δίνουν καθημερινά εξετάσεις προσήλωσης στον «ευρωμονόδρομο» της ΕΕ, που χαράζει το μονοπωλιακό κεφάλαιο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια αποτελεί ένα ακόμα μέσο απατηλής χειραγώγησης των εργαζομένων, είτε πολιτών κρατών - μελών της ΕΕ είτε μεταναστών από τρίτες χώρες. Η μοναδική λύση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είναι η ένταξή τους στο μαζικό λαϊκό κίνημα, ιδιαίτερα στο ταξικό εργατικό κίνημα, η ανυποχώρητη και ανυπότακτη πάλη τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάκτηση, στερέωση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη γραμμή της αντίστασης στην πολιτική των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, στην ανυπακοή στις πολιτικές υποταγής και ενσωμάτωσης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού της ΕΕ.