Αναγκαιότητα η πάλη για αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας

Από την παρέμβαση στη Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006

Στιγμιότυπο από τη Συνάντηση. Διακρίνεται η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τους Δ. Κουτσούμπα και Ν. Σερετάκη
Χαιρετίζοντας τη Συνάντηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε τη σημαντική επιτυχία του ΚΚ Βενεζουέλας στις πρόσφατες εκλογές και την επιτυχή οργάνωση του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας. Επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ΚΚΕ στη σοσιαλιστική Κούβα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των 5 Ηρώων, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, και υπογράμμισε την αλληλεγγύη στην πάλη του βενεζουελάνικου λαού.

Υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Για το ΚΚΕ η συνεργασία των ΚΚ είναι πολύ σημαντική υπόθεση για την προώθηση της κοινής δράσης και την ανάπτυξη μιας ενεργού πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κομμάτων, αλλά και των λαϊκών κινημάτων, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που δυναμώνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα».

Αναφερόμενος πιο ειδικά στην Ευρώπη, τόνισε: Στην Ευρώπη ξεσηκώνεται μια αντικομμουνιστική επίθεση με το γνωστό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιχειρεί να καταδικάσει την κομμουνιστική ιδεολογία και να ενοχοποιήσει τις αρχές της ταξικής πάλης και της δικτατορίας του προλεταριάτου, ως δήθεν εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για να διαπραχθούν εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα.

Μια ένδειξη των τάσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι και το μπλοκάρισμα του λεγόμενου ευρωσυντάγματος. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις δυναμώνουν. Και οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ αλλά και μέσα στην ίδια την ΕΕ και ενισχύεται ο αντιδραστικός της χαρακτήρας. Στα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι απαγορευμένα τα κομμουνιστικά κόμματα, υπάρχουν απαγορεύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα.

Και συνέχισε: Η ΕΕ είναι μια διακρατική καπιταλιστική ένωση. Η φύση της προσδιορίζεται από τις σχέσεις παραγωγής, οι οποίες στηρίζονται από τις κυρίαρχες δυνάμεις, και δεν είναι δυνατό να τη δούμε ως ένα φαινόμενο αντικειμενικά προοδευτικό που σήμερα έχει αντιλαϊκό πρόσωπο, λόγω δήθεν του συσχετισμού δύναμης των πολιτικών δυνάμεων και των κυβερνήσεων. Θεωρούμε θετικό ότι το κύρος της ΕΕ και η αξιοπιστία της μειώνονται. Χρειάζεται όμως ακόμα πολλή δουλιά, ώστε η δυσαρέσκεια να πάρει ένα αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο και να μην αφοπλίζεται με διάφορους ελιγμούς τακτικής.

Σε άλλο σημείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέλυσε τη διαφορετική άποψη του ΚΚΕ, σε ό,τι αφορά το δημιουργηθέν Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως και τις διαφορετικές απόψεις για τα διάφορα Φόρουμ και κατέληξε: Δική μας ευθύνη, των ΚΚ, είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ώστε οι λαϊκές μάζες να απελευθερωθούν από τις αυταπάτες, τις συγχύσεις και το φόβο να συγκρουστούν με το κεφάλαιο. Επίσης, για μια νέα ώθηση και ανάπτυξη της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού και της Μαρξιστικής - Λενινιστικής θεωρίας. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας να μελετήσουμε πολλά θέματα σχετικά με τον σοσιαλισμό, να βγάλουμε συμπεράσματα, ψάχνοντας επιστημονικά την αλήθεια. Ετσι οι λαοί θα έχουν εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές και θα δουν την αναγκαιότητα να συνδυάσουν τους αγώνες τους με την προοπτική της αλλαγής σε επίπεδο εξουσίας.