ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Πλήρης συσκότιση και κουκούλωμα
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006

ICON

Σε βαθύ σκοτάδι επιμένει να κρατάει η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό όσον αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, η οποία την ίδια ώρα εκφυλίζεται σε μια δικομματική κοκορομαχία, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συμψηφισμό πολιτικών ευθυνών και κουκούλωμα.

Με δεδομένη, όπως όλα συνηγορούν, τη βούλησή της να μην αγγίξει τους «δράστες» των υποκλοπών και κυρίως τους ηθικούς αυτουργούς τους, η κυβέρνηση μετατρέπει την όλη υπόθεση σε ένα ανούσιο αστυνομικο- δικαστικό θρίλερ με προδιαγεγραμμένο το «τέλος» του. Κυρίως όμως υπεραμύνεται των συμφωνιών ΕΕ-ΗΠΑ και των «τρομονόμων», δηλαδή του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει με τη βούλα του νόμου τις γενικευμένες παρακολουθήσεις και υποκλοπές δήθεν υπόπτων για «τρομοκρατία». Στην κατεύθυνση αυτή «αθωώνει» τόσο την αμερικανική πρεσβεία και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, όσο και την πολυεθνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας (Vodafone), με την οποία συνέχισε να συνεργάζεται και μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος υποκλοπών για τις «νόμιμες» υποκλοπές!

Ολες οι δηλώσεις και τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τις παρακολουθήσεις που στρέφονται σε βάρος της, ενώ θεωρεί φυσιολογικές τις «νόμιμες» που στρέφονται σε βάρος των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δε δίστασε να παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την όλη υπόθεση ως ...παραβίαση των δικαιωμάτων του πρωθυπουργού, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που δε θα είναι «στόχος» ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του! «Εδώ δεν έχουμε παραβίαση δικαιωμάτων ενός οποιουδήποτε πολίτη για να προσφύγει στην Ανεξάρτητη Αρχή, έχουμε παραβίαση δικαιωμάτων του πρωθυπουργού, ο οποίος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.


ICON

Μετά τα παραπάνω η υπόθεση εξαντλείται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, με την κυβέρνηση να ορκίζεται στο όνομα της διαφάνειας και του σεβασμού των θεσμών και άλλα τέτοια παραμύθια.

Στο πλαίσιο του συμψηφισμού και της συγκάλυψης κινείται και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, αλλά μετά τη δικαστική έρευνα, δηλαδή μετά από κάμποσους μήνες...

Διαπιστευτήρια στην πρεσβεία

Την ίδια στιγμή, είναι εξόφθαλμη η «κωλοτούμπα» που έκανε η κυβέρνηση όσον αφορά στην εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας στην υπόθεση. Ενώ την πρώτη μέρα υπαινίχθηκε με διάφορα μισόλογα ότι πίσω από τις υποκλοπές βρίσκονταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την επόμενη το διέψευσε «κατηγορηματικά», ενώ τη μεθεπόμενη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, έφτασε στο σημείο να μιλάει για το ενδεχόμενο ...προβοκάτσιας με στόχο την αμερικανική πρεσβεία! Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο, επιδιώκοντας προφανώς να στείλει το μήνυμα ότι «το ζήτημα έχει κλείσει»...

Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε χτες στην «Απογευματινή» διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε καμία δυσφορία κατά της κυβέρνησης! «Η πρεσβεία δεν επιβεβαιώνει ποτέ ούτε διαψεύδει ποτέ δημοσιεύματα που αφορούν θέματα ασφαλείας. Οσο για τα περί αμερικανικής δυσφορίας, για να υπάρχει τέτοια θα πρέπει αυτή να είναι ορατή από σχόλια. Αυτά όμως δεν υπάρχουν. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ουδέν σχόλιον».

Την ίδια στιγμή, από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου λανσάρεται η εκδοχή ότι το κύκλωμα των υποκλοπών είχε δημιουργηθεί από κάποιο «αυτονομημένο τμήμα μυστικής υπηρεσίας ξένης χώρας», φωτογραφίζοντας τον πρώην σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε δώσει εντολή για παρακολούθηση της ελληνικής κυβέρνησης και άρα με την ανάκληση του σταθμάρχη που έγινε στις αρχές Δεκέμβρη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλείνει το κεφάλαιο των πολιτικών ευθυνών! Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ο σταθμάρχης της CIA μοίραζε το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών του Κ. Καραμανλή και των μελών της κυβέρνησης σε «διαπλεκόμενους» επιχειρηματίες που δήθεν πλήττονταν από αποφάσεις της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, με την αποκάλυψη της υπόθεσης η κυβέρνηση αποσκοπούσε να στείλει εντός και εκτός συνόρων το μήνυμα πως «παιχνίδια σε βάρος της κυβέρνησης δεν μπορεί να παίξει κανείς χωρίς κόστος»...

Κανένα πρόβλημα με τις «νόμιμες»

Παράλληλα, η κυβέρνηση υπερθεματίζει για τις «νόμιμες» παρακολουθήσεις, εννοείται με τη συνδρομή των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με έγγραφο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που δημοσιεύτηκε χτες στον «Ελεύθερο Τύπο», το πρώτο εξάμηνο του 2004 γίνονταν μαζικές παρακολουθήσεις, πάνω από 500, μέσω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, πράγμα που, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι είχαν ενεργοποιημένα τα συστήματα και τα «λογισμικά» παρακολούθησης αυτές οι εταιρίες, τουλάχιστον από την αρχή του 2004, και μάλιστα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές. Ερωτηθείς σχετικά ο Θ. Ρουσόπουλος δε διέκρινε κάποιο πρόβλημα στις μαζικές παρακολουθήσεις των «υπόπτων», έστω με δικαστική άδεια, λέγοντας ότι «βεβαίως (σ.σ. και πρέπει να γίνονται) και εφόσον ο νόμος το επιτρέπει για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αυτοκτονίας στελέχους της Vodafone, o Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας όμως ότι «η αυτοκτονία είναι ένα ενδιαφέρον θέμα(!), το οποίο όμως εκείνη τη στιγμή δεν ανεφέρθη διότι δε θεωρήθηκε ότι μπορούσε να συσχετιστεί αμέσως από τα στοιχεία που είχαμε». Παραδέχτηκε όμως ότι «το λογισμικό αφαιρέθηκε και φυλάσσεται».

Η ομάδα «Olaf»

Στο μεταξύ, οι διάφοροι ανταγωνισμοί μεταξύ των διαφόρων ομάδων και φατριών στο πλαίσιο των μηχανισμών παρακολούθησης, βγάζουν στη φόρα, εκ των υστέρων, τη λειτουργία απίστευτων μηχανισμών τόσο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και στη συνέχεια. Ενας τέτοιος ήταν η ομάδα «Olaf», η οποία, σύμφωνα με την κυριακάτικη «Καθημερινή», συγκροτήθηκε για παρακολουθήσεις τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δε διαλύθηκε στη συνέχεια, προκαλώντας ταυτόχρονα έναν πόλεμο μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Δημόσιας Τάξης για «χάρη» ενός αξιωματικού του Στρατού Ξηράς που είχε αποσπαστεί για το σκοπό αυτό στην ΕΥΠ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε χτες, υποστήριξε ότι η λέξη «OLAF» είναι το ακρωνύμιο της «OFFICE DE LA LUTTE ANTI-FRAUDE», δηλαδή της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, η οποία έχει χρηματοδοτήσει την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού της ΕΥΠ, που αφορούσε «την ασφάλεια των επικοινωνιών της ΕΥΠ και ουδεμία σχέση έχουν με υποκλοπές τηλεφώνων»...