KKE
Πότε θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για τη Γυάρο;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον ιστορικό τόπο που μετατρέπεται σε χώρο εμπορικών δραστηριοτήτων

Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006

ICON

Το «θανατονήσι» της Γυάρου
Εναντι των ευθυνών της για την εγκατάλειψη και τους κινδύνους εμπορικής εκμετάλλευσης της Γυάρου θέτουν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Σταύρος Σκοπελίτης και Βέρα Νικολαΐδου σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αιγαίου.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι με την απόφαση 4016/68475 (ΦΕΚ 1680) του υπουργείου Πολιτισμού, η Γυάρος χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος και όλα τα κτίρια του στρατοπέδου διατηρητέα μνημεία. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίστηκαν το κτίριο των φυλακών, καθώς και όλα τα κτίρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε όρμων του νησιού.

Επίσης, τα δύο υπουργεία δεσμεύτηκαν επί των προτάσεων της Ειδικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί γι' αυτό το σκοπό. Μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων ήταν ο καθαρισμός από βλήματα και η διευθέτηση του θέματος της βόσκησης. Ως προς το τελευταίο η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να μην υπάρχει στο νησί οποιαδήποτε επιχειρηματική - οικονομική εκμετάλλευση (κτηνοτροφική, μελισσοκομική, τουριστική, κλπ). Επίσης, προβλεπόταν η διατύπωση γενικών κατευθύνσεων - αρχών που θα πρέπει να διέπουν κάθε είδους επεμβάσεις που θα γίνουν στο ιστορικό νησί, καθώς και προτάσεις προσδιορισμού του χαρακτήρα του μνημείου που θα ανεγερθεί, οι οποίες αναφέρονται συγκεκριμένα και στο προαναφερθέν ΦΕΚ.

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ενέργειες που οδηγούν στη μετατροπή του νησιού από «ιστορικό τόπο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» σε χώρο εμπορικών δραστηριοτήτων. Αναφέρουν δε συγκεκριμένα τις προτάσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, όπως προκύπτει από τις σχετικές αιτήσεις προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την εταιρία «Ενεργειακό Κέντρο ΑΠΕ Κυκλάδων ΑΕ», με ημερομηνία κατάθεσης 4/1/2005.

Ρωτούν, τέλος, τι ενέργειες, μέτρα, χρηματοδότηση, κλπ., έχουν γίνει «ώστε στην πράξη να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις του κράτους».