Ο Ρις «επιμορφώνει» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Διάλεξη του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου της Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006

Eurokinissi

Ο Τσαρλς Ρις
Την ...επιμόρφωση των στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέλαβε να ενισχύσει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, ο οποίος έδωσε διάλεξη χτες στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Διατλαντική συνεργασία μέσω ΝΑΤΟ» (Translantic cooperation through NATO), μετά από πρόσκληση της Σχολής και στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των στελεχών που σπουδάζουν σ' αυτή.

Παρόλο που εξέφρασε το παράπονό του για τα αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντι στη χώρα του και στο ΝΑΤΟ, ο Τ. Ρις είπε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν στενούς δεσμούς λόγω της ιδιαίτερης συνεισφοράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, δίνοντας το στίγμα αυτής της στενής συνεργασίας επικαλέστηκε το γεγονός ότι το 2005 εκατό Ελληνες στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ.

Απαριθμώντας την ελληνική συνεισφορά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων ανέφερε μεταξύ άλλων τη συμμετοχή Ελλήνων πιλότων στην επιτήρηση του αμερικανικού εναέριου χώρου μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Δίνοντας το νέο πλαίσιο των διεθνών απειλών σύμφωνα με το αμερικανικό δόγμα, ανέφερε ως παράδειγμα διεθνούς απειλής που αγγίζει τα ελληνικά συμφέροντα την επίθεση που έγινε σε κρουαζιερόπλοιο με παναμαϊκή σημαία ανοιχτά της Σομαλίας. «Το μεγαλύτερο μέρος, είπε, της παγκόσμιας ναυτιλίας έχει δεσμούς με την Ελλάδα, ελληνική σημαία, ελληνική ιδιοκτησία, ελληνικό πλήρωμα, Ελληνες ασφαλιστές. Μοιραζόμαστε το συμφέρον να μπορούμε να απαντήσουμε».

Αναφορικά με το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρεσβευτής κάλεσε τα κράτη-μέλη να συμβάλουν στην ενίσχυση του οπλοστασίου του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά του. Ζήτησε δε οι αερομεταφορές, τα δεξαμενόπλοια και η υποστήριξη να είναι κοινά, όπως συνέβη και με τα ιπτάμενα ραντάρ «AWACS». «Η Ελλάδα, είπε, προσφέρθηκε να αναλάβει την ιατρική στήριξη της διεθνούς δύναμης στην Καμπούλ του Αφγανιστάν αλλά και το βάρος να της προμηθεύσει τον αναγκαίο εξοπλισμό». Και αναρωτήθηκε: «Γιατί να μη χρηματοδοτούμε από κοινού αυτά τα βασικά;».

Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι αυτό απαιτεί από τις κυβερνήσεις ορισμένων συμμάχων, από τους οποίους εξαίρεσε την Ελλάδα, να ξοδεύουν περισσότερο από 1-2% του ΑΕΠ. «Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι ηγέτης όταν η Συμμαχία πηγαίνει στη θάλασσα». Και ανέφερε ως παράδειγμα την εγκατάσταση στην Κρήτη του Κέντρου Θαλάσσιας Εκπαίδευσης και την ικανότητα, όπως είπε, που επέδειξαν οι Ελληνες στρατιωτικοί στη μεταφορά υλικού για την ενίσχυση του ιρακινού στρατού.