ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ
Διογκώνονται οι μουσουλμανικές αντιδράσεις
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006

Associated Press

Από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των μουσουλμάνων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνονται και επεκτείνονται γεωγραφικά οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων για τις γελοιογραφίες του Προφήτη Μωάμεθ. Παρά τις ...συμφιλιωτικές δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων, αρκετά ΜΜΕ αναπαράγουν τα επίμαχα σκίτσα και πολλοί «αναλυτές» σπεύδουν να στηλιτεύσουν το «χάσμα ανάμεσα στη δημοκρατία και στη θεοκρατία» ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά που, προφανώς, διόλου τυχαία «άναψε» σε μια περίοδο που σε ολόκληρη την περιοχή της ευρείας Μέσης Ανατολής μοιάζει να αναζωπυρώνεται επικίνδυνα η ένταση.

Σε έκτακτη σύνοδο, οι πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ ζήτησαν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διπλωματικών τους αποστολών στις μουσουλμανικές χώρες και τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης διαύλων διαλόγου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε να ανησυχεί κυρίως για το διευρυνόμενο μποϊκοτάζ δανικών προϊόντων ...που ήδη στοιχίζει δισεκατομμύρια, και γενικά, των ευρωπαϊκών.

Χτες, νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε Ινδονησία, Ιράν, Πακιστάν, Νίγηρα, Σομαλία, στο, υπό πακιστανική διοίκηση, Κασμίρ και αλλού. Οι πλέον αιματηρές διαδηλώσεις έγιναν στο Αφγανιστάν, όπου στην επαρχία Φαριάμπ εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στη ΝΑΤΟική βάση Μαϊμανέχ, όπου εδρεύουν Νορβηγοί και Φινλανδοί στρατιώτες.

Σκοτώθηκαν 4 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν δεκάδες, όπως και 5 Νορβηγοί και 2 Φινλανδοί στρατιώτες. Οι ΝΑΤΟικοί ισχυρίζονται ότι πυρ κατά των διαδηλωτών άνοιξε η αφγανική αστυνομία, κάτι που διαψεύδεται από τις τοπικές αρχές. Επί τόπου έσπευσαν βρετανικές δυνάμεις από την Καμπούλ καθώς και 2 αμερικανικά αεροσκάφη Α-10 και ένα γερμανικό C 130 για την περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εκκένωση της βάσης.

Στο Ιράν, διαδηλωτές εκ νέου εισέβαλαν στον περίβολο της δανικής πρεσβείας προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ η Κοπεγχάγη επέρριψε την ευθύνη στην ιρανική ηγεσία και ο Δανός πρωθυπουργός ζητούσε να τερματιστούν οι βίαιες αντιδράσεις ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «ενορχηστρωμένες αντιδράσεις που αξιοποιούνται από φανατικούς».

Χτες, στην Τεχεράνη η μεγάλη εφημερίδα «Χαμσχάχρι» προκήρυξε διαγωνισμό γελοιογραφίας με θέμα το Ολοκαύτωμα, τονίζοντας ότι «έτσι θέλει να δοκιμάσει το πώς αντιλαμβάνεται η Δύση την ελευθερία του Τύπου που ευαγγελίζεται».

Τέλος, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός 16χρονου ως βασικού υπόπτου για το φόνο του ρωμαιοκαθολικού ιερέα στην Τραπεζούντα, την Κυριακή. Τουρκικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι ο νεαρός απέδωσε το φόνο στην οργή του για τα επίμαχα σκίτσα, χωρίς, όμως, αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως.