Τέχνη εμπνευσμένη από τη ζωή

Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης 24 εικαστικών καλλιτεχνών για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με διοργανωτές τα εργατικά σωματεία

Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006

Σκηνή από την παράσταση «Τα όπλα της κυρά - Καρράρ»
«Ζώνη Περάματος, Ανθρωποι - χρώμα και σίδερο», τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο (7 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κερατσινίου, στην Αμφιάλη (Εμ. Μπενάκη 70). Διοργανωτές της ξεχωριστής αυτής παρουσίασης είναι τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Χάρη στην αμέριστη βοήθεια των εργαζομένων, οι καλλιτέχνες επισκέφθηκαν τον περασμένο Αύγουστο τη Ζώνη Περάματος, ζωγράφισαν, φωτογράφισαν και κατέγραψαν τη ζωή της. Το υλικό αυτό αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας τους. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και νέων τεχνολογιών των: Ρούλας Αναγνώστου, Ουρανίας Βολανάκη, Τόνιας Γκλεζάκου, Χαράλαμπου Δαραδήμου, Ιωάννας Δελφίνο, Αργυρώς Διαμαντάκη, Κώστα Ευαγγελίου, Κώστα Καπερώνη, Μάρθας Κλήμου, Αναστασίας Κούβαρη, Εφης Μάνου, Εύας Μελά, Εύας Μήταλα, Φανής Μιχαηλίδη, Κάλλιας Παπαθεοδώρου, Γεωργίας Πετρούλια, Χρίστου Πικριδά, Γιώργου Πλακούλα, Κωνσταντίνου Ρασπόγλου, Αφροδίτης Σεζένια, Βασιλικής Σοφρά, Μαργαρίτας Σπηλιωτάκη, Σοφίας Φόρτωμα και Νίκου Χριστοφοράκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19/2 και θα λειτουργεί 10 π.μ.- 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ.

Στο χώρο της έκθεσης, αύριο (6 μ.μ.), η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το μονόπρακτο του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Τα όπλα της κυρα -Καρράρ» (σκηνοθεσία Αννα Συνταρίδου, μετάφραση Παναγιώτης Σκούφης). Το έργο, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», αναφέρεται στον Ισπανικό Εμφύλιο και διαδραματίζεται σε ένα φτωχόσπιτο, σ' ένα Ανδαλουσιανό ψαροχώρι, τον Απρίλη του 1937. Πρόκειται για ένα έργο, που ιστορικοποιεί την αντίσταση του ισπανικού λαού στον πεμπτοφαλαγγίτικο φασισμό του Φράνκο, αλλά και επικαιροποιεί τα μηνύματα του Μπρεχτ: Η παθητικότητα, η «ουδετερότητα», η «λογική» του φτωχού, καταπιεσμένου λαού, ότι δεν μπορεί αυτός να πολεμήσει τους καταπιεστές του, μόνο στην ολοκληρωτική συντριβή του λαού οδηγεί. Οι καταπιεστές του λαού «δεν είναι άνθρωποι, είναι λέπρα και πρέπει να εξολοθρευτούν με τη φωτιά σαν τη λέπρα». Τον άνθρωπο τον αλλάζουν οι συνθήκες, όπως άλλαξε η «ουδέτερη», παθητική, φοβισμένη, φτωχή κυρα - Καρράρ, παίρνοντας τα όπλα κατά του φρανκισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το βλέμμα στη φύση (2012-01-20 00:00:00.0)
Αύριο αρχίζει η έκθεση εικαστικών - φωτογραφίας στο Πέραμα (2011-05-26 00:00:00.0)
Εργατικοί αγώνες και Τέχνη (2011-05-25 00:00:00.0)
Ζώνη εργατιάς και πολιτισμού (2010-04-21 00:00:00.0)