ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
«SOS» για τα μνημεία των Χανίων
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2006

Νεώρια Χανίων
Αμεση αποκατάσταση και κρατική χρηματοδότηση χρήζουν τουλάχιστον δύο σημαντικά μνημεία των Χανίων, που η κατάστασή τους επιδεινώθηκε από το σεισμό στις 8/1. Το γεγονός αυτό αναδεικνύουν σε Ερώτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο βενετσιάνικο μέγαρο της οδού Χάληδων και Ζαμπελίου (Παλιό Δημαρχείο) και στα Νεώρια (Ακτή Ενώσεως στον ενετικό λιμένα). Ο δήμος συνέταξε και έστειλε στο ΥΠΠΟ τεχνικές εκθέσεις αυτοψίας, όπως έκανε και με προηγούμενα έγγραφα, που αναφέρονταν στην ανάγκη αποκατάστασης αυτών των σημαντικών μνημείων. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμος, αφού, όπως σημειώνεται και στην Ερώτηση, ήδη από τις αρχές του περασμένου Γενάρη ο δήμος «δήλωσε την αδυναμία του να αντεπεξέλθει στα ποσά που απαιτούνται για την αποκατάσταση των μνημείων» από το σεισμό.

Το κόστος της αποκατάστασης του βενετσιάνικου μεγάρου ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ, συν 750.000 ευρώ, για την απαλλοτρίωση του ισογείου, που ανήκει σε ιδιώτες. Για τα Νεώρια το γενικό κόστος αποκατάστασης ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ 3 εκατ. ευρώ απαιτούνται άμεσα για σωστικές παρεμβάσεις, λόγω των πρόσθετων ζημιών από το σεισμό.

Στην Παλιά Πόλη των Χανίων, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα, λόγω των πολυάριθμων μνημείων της, ένας σεισμός ήταν αρκετός για να αναδείξει και πάλι την απουσία «αντανακλαστικών» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ιστορικών μνημείων των Χανίων, με ποια ποσά και με ποιο χρονοδιάγραμμα.