ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Μέτρα για άμεση κλιμάκωση του αγώνα

Χαρακτηριστικό στοιχείο της χτεσινής σύσκεψης, η μαζικότητα και η συμμετοχή νέων δυνάμεων

Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006

Νέες δυνάμεις εμπλούτισαν την κουβέντα στη χτεσινή μαζική σύσκεψη του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Μέτρα για την καλύτερη προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, ανόδου της αγωνιστικής διάθεσης και ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, αποφασίστηκαν στη χθεσινή συγκέντρωση - συζήτηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα για τις εξελίξεις σχετικά με τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Η χτεσινή συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε τόσο από τη μαζικότητά της, όσο και από το γεγονός ότι σ' αυτή συμμετείχαν εργαζόμενοι - στην πλειοψηφία τους νέοι - που για πρώτη φόρα έρχονταν σε επαφή με το ΠΑΜΕ, ή συναντήθηκαν με τις ταξικές δυνάμεις μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, στη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Γεγονός, που επιβεβαιώνει το αυξανόμενο κύρος του ΠΑΜΕ, αλλά και την ανάγκη όλο και περισσότερων εργαζομένων να βρουν διέξοδο και αγωνιστικές απαντήσεις στα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην εισήγησή του, ο Γ. Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, αναφερόμενος στην επίθεση των τραπεζιτών στην κλαδική σύμβαση και στο ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, τόνισε: «Ηρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις για την κλιμάκωση του αγώνα και τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες».

Πρόγραμμα άμεσης δράσης

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα:

Να σπάσει η μοιρολατρία

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, έγιναν αναφορές στο κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας, με στόχο το χτύπημα της τελευταίας απεργίας. Τονίστηκε το γεγονός ότι, παρόλο που οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα σωματεία και την ΟΤΟΕ ήταν κυριολεκτικά άφαντοι ακόμα και τις παραμονές της απεργίας, πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που χωρίς καμιά ενημέρωση απέργησαν, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί από τις ταξικές δυνάμεις.

Τέλος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Δ. Κουμπούρης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη αντιπαράθεσης με τα κόμματα εξουσίας, του ευρωμονόδρομου και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, σημειώνοντας ότι το ΠΑΜΕ στόχο έχει την οργάνωση της εργατικής τάξης στην κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την αντεργατική πολιτική.

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Την αναγκαιότητα να πάρουν οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια την οργάνωση του αγώνα, επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, κατά την οποία αναλώθηκε κυρίως σε επιχειρήματα νομικίστικου χαρακτήρα για το ...παράνομο της ενέργειας των τραπεζιτών. Μετά την επί της ουσίας αναστολή των κινητοποιήσεων, η συμβιβασμένη πλειοψηφία κατέβαλε μιαν ακόμα προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων σε μια λογική νομικίστικων διαδικασιών, που σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με την αντίσταση και ρήξη με τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τα προβλήματά τους.